Mama vertelt: Marit, mama van Thijmen

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Dit mag een zelf gekozen onderwerp zijn of het invullen van een aantal vragen. Marit koos voor dat laatste.

Ik ben Marit, bijna 28 jaar oud en al 12 jaar gelukkig in de liefde met Nick. In 2010 zijn we gaan samenwonen en in 2012 zijn we getrouwd. Echte jeugdliefdes dus…! Op 1 juni 2015 ben ik bevallen van onze zoon Thijmen Adrian Jonas. Wat een groot geluk is ons gegund! Ik ben werkzaam in een huisartsenpraktijk als praktijkondersteuner en doe dit met veel plezier twee dagen in de week. Nick is zelfstandig ondernemer en daardoor vaak weg van huis. Na 9 maanden kan ik wel zeggen dat we een goede balans hebben gevonden!

image3

Thijmen is hier bijna 4 maanden oud. Gaaf hoe diep hij onder de indruk is van zijn mama.

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?
Ergens begin maart 2014 besloten wij te stoppen met de pil en in juni was ik al zwanger en ziek, heel ziek. Na een aantal vroege echo’s in verband met buikklachten kregen we op 30 juli te horen dat het hartje van ons kindje gestopt was met kloppen bij 8 weken (ik zou ten tijde van de echo ongeveer 12 weken geweest zijn). Wat een verdriet..! Het vreemde was dat ik er vanaf het begin geen goed gevoel over had en niemand mocht ook maar iets kopen.

Ik ben gecuretteerd en toen dat allemaal achter de rug was zijn we voor drie weken vertrokken naar Californië. We hebben een prachtige reis gemaakt en ik had ruim de tijd alles te verwerken. Half september waren we weer thuis en 2,5 week later hadden we een positieve test!! Eng, mooi en verwachtingsvol tegelijk!

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Ongeloof!! Is dit mooie ventje van mij? Ik wilde daarna gelijk iedereen gaan bellen maar, moest eerst nog gehecht worden!

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Eerste nacht was in het ziekenhuis. Ik had zwangerschapssuiker en moest insuline toedienen tijdens mijn zwangerschap. Om die reden moest Thijmen in de nacht extra gecontroleerd worden. Ik heb weinig geslapen en had last van naweeën. Ik weet nog dat de verpleegkundige Thijmen om 4 uur in mijn armen legde en zei hou hem maar lekker bij je tot de ochtend..ik heb alleen maar met hem geknuffeld, wat een bijzonder moment.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?

Life changing, zeker weten..de eerste weken zat ik helemaal niet lekker in mijn vel..ik zat veel thuis (het was 35 graden) en had er moeite mee dat voor iedereen het gewone leven doorging en voor mij niet. Na zes weken besloot ik te stoppen met borstvoeding en dat was voor mij de beste keuze ooit. Ik werd langzaam meer mezelf en ging genieten van Thijmen in plaats van mij zorgen maken of alles wel goed ging.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Ik heb een liefdevolle jeugd gehad met veelal mooie momenten. Ik denk met plezier terug aan de vakanties en op zondagochtend zwemmen met mijn vader. Mijn broer en ik hebben het idee dat we bijna elke week gingen maar, mijn vader zegt dat we maar sporadisch gingen.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Ik kreeg alles wat ik maar wilde maar,moest op mijn zestiende wel gaan werken op zaterdag in een supermarkt. Goede keuze van mijn ouders (vind ik nu!).

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Waarheid met hoofdletters!! Via mijn zus kwam ik in aanraking met de boeken van Gina Ford (opvoedkundige) en besloot haar boeken als leidraad te nemen voor onze Thijmen. In Nederland is zij soms wat omstreden, maar bij ons werkte het super!

Zij heeft een duidelijk schema voor baby’s tot 1 jaar, waar wij ons aan houden en soms geven wij er onze eigen draai aan. Het zal vast niet voor iedereen werken en in het begin was het zwaar maar nu werkt het prima!

Wij hebben Thijmen snel een dag- en nachtritme aangeleerd. Zo begint voor hem de dag altijd om 7:00 uur, ja ook in het weekend en houden ons aan vaste slaap- en eetmomenten.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Mezelf maar, toch net even anders. Ik heb ineens de zorg over een heel klein mannetje. Hij is helemaal afhankelijk van mij. Ik voel mij echt mama en ik geniet er met volle teugen van!

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Dan toch strak in de kleren. Voordat Thijmen geboren werd droeg ik eigenlijk altijd jurkjes met mooie hakken, tegenwoordig trek ik wel veel vaker een spijkerbroek uit de kast.

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Ik ben me er vooraf nooit bewust van geweest hoeveel liefde je kan voelen voor je eigen kind! Daarbij is mijn liefde voor Nick nog veel groter geworden. Op zondagochtend blijf ik vaak nog even liggen en gaat Nick eruit om Thijmen wakker te maken. Stiekem laat ik dan de babyfoon aanstaan en hoor ik hoe liefdevol Nick met Thijmen bezig is, dan ben ik echt dolgelukkig!

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
Sowieso onze trouwerij, wat een mooie dag was dat. Misschien ook wel de kraamweek na de geboorte van Thijmen. Ik zal dan veel meer genieten van hem en ons nieuwe gezinnetje. Het is achteraf allemaal een beetje in een roes voorbij gegaan.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Newbornshoot hebben we gedaan toen Thijmen negen dagen oud was, heel bijzonder en prachtige herinneringen. Nu zal ik toch voor een cakesmashshoot gaan want over drie maanden wordt Thijmen alweer 1 jaar.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Alles wat een moeder voor je doet voelt zo als vanzelfsprekend. Ik vond het als kind heerlijk dat mijn moeder altijd thuis was, dat mijn vriendinnetjes altijd mochten komen spelen en geregeld mochten blijven slapen.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Ik hoop dat ik net zo’n moeder wordt als mijn eigen moeder. Ik vond mijn moeder vroeger streng, nu zie ik in dat zij alles eraan heeft gedaan om haar kinderen te laten slagen in het leven.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Liefde geven en je kind steunen in alle keuzes die hij maakt.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Daar zijn we nog niet helemaal achter maar, ik verwacht niet binnen nu en een jaar een tweede. Wij waren thuis met zijn drieën en er zit bijna elke keer 4 jaar tussen. Ik verwacht bij ons ook zoiets maar, je weet het nooit!

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Poeh, lastige vraag….Meezingen met de verschrikkelijke V-Tech liedjes!! Thijmen is zo gek op dat speelgoed en ik zing stiekem mee!

Wat is jouw motto als moeder?
Geniet van je kind! Het is zo’n dooddoener maar, het klopt echt want voordat je het weet is hij groot!

Dankjewel voor het invullen van de vragen lieve Marit. Ik weet het nog heel goed dat jij de datum deelde dat je bevalling werd ingeleid. Bijzonder, want wij deelden als groep meiden zoveel met elkaar. Vaak dingen die we niet eens met onze eigen vriendinnen deelden. Gaaf dat we elkaar via een forum hebben ontmoet en laatst zelfs in het echt. Op naar nog meer bijzondere momenten!

Wil jij ook mee doen met deze rubriek? Dat mag ook anoniem! Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com.

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  16 maart 2016 at 06:30

  Wat een mooie antwoorden weer! Herkenbaar ook. Het genieten is inderdaad een cliché maar oh, zo waar! En een prachtige foto, zegt zó veel.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s; buitenshuisMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:57

   Wat een lieve reactie, dankjewel! Een beeld zegt meer dan 1000 woorden klopt echt he!

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  16 maart 2016 at 08:17

  Wat een mooie woorden. Zo grappig om te lezen van al die kindjes rond de leeftijd van mijn eigen dochter.
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…13 nadelen aan borstvoeding.My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:57

   Hihi ja, allemaal mensen met kindjes rond dezelfde leeftijd. De komende tijd komen er ook mama’s aan het woord die iets oudere kindjes hebben 😉

 • Reply
  jodi - liefthuis
  16 maart 2016 at 19:03

  Heerlijk om te lezen. Lieve meiden zijn jullie.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd