Mama vertelt: Marielle doneerde moedermelk aan een heel bijzonder kindje

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Dit mag een zelf gekozen onderwerp zijn of het invullen van een aantal vragen. Marielle heeft een bijzonder verhaal. Zij doneerde moedermelk aan een heel bijzonder kindje.

2016-03-30 23.00.46_resized(1)

Direct na de geboorte van Laurens (19 juni 2015) bleek dat ik, net zoals na de geboorte van Migchiel (10 juni 2013), voeding ten over had. Dus in de kraamweek besloot ik met de kraamhulp al, dat Laurens maar 1 borst zou krijgen per voeding. Zo had ik Migchiel ook maanden gevoed.

Na de geboorte van Migchiel, heb ik wel eens onderzoek gedaan naar borstvoeding doneren, maar dit vond ik teveel ‘gedoe’. Ook na de geboorte van Laurens kwam dit ter sprake, maar wederom ‘teveel gedoe’. Wel grapte ik, naar mijn toen zwangere zusje, “als jij straks tekort hebt, dan mag je wel een beetje hebben”.

8 oktober 2015 beviel mijn zusje van mijn neefje Stefan, een heerlijk manneke, wat door diverse omstandigheden niet aan de borst wilde drinken. Dit tot groot verdriet van mijn zusje. Na drie weken proberen, stoeien en lactatiekundigen over de vloer, besloot mijn zusje (in overleg met lactatiekundige en verloskundige) de handdoek in de ring te gooien. Stefan wilde niet groeien, mijn zusje kreeg geen melk met kolven en dit stond het grote genieten enorm in de weg.

En toen, kwam heel voorzichtig de vraag. “Lieve zus, ik wil Stefan heel graag moedermelk geven, nu hij nog zo klein is, zou jij willen kolven voor Stefan?”. Waar ik doneren ‘teveel gedoe’ vond, hoefde ik hier geen seconde over na te denken. Natuurlijk wil ik dat! Diezelfde dag ben ik gaan kolven, Laurens de ene borst en de andere borst kolven, en dat iedere drie á vier uur afwisselen. Mijn zusje haalde dezelfde dag nog een aantal voedingen uit mijn vriezer.

20151124_133911_resized(1)In no time, kolfde ik iedere dag zo’n 400 ml extra en kreeg mijn kleine neefje, twee á drie flesjes borstvoeding op een dag. Als trotse tante kreeg ik met regelmaat de gewichten door via whatsapp. Wat is het toch bijzonder, dat dit manneke mede dankzij mijn melk aan het groeien was. Ik voedde niet 1, maar 1,5 kind!

Mijn zusje kocht ladingen Difrax bakjes, waar ik dagelijks de melk in, invroor. Ik vulde mijn vriezer en mijn zusje haalde die weer leeg. Migchiel had al gauw in de gaten dat ik “een flesje voor Stefan” ging maken en trok de lade van de vriezer al open als mijn zusje eraan kwam.

Met regelmaat heb ik me afgevraagd hoe lang ga ik dit doen? Eerst was het idee een paar weken, maar als snel vlogen de maanden om. Op 8 april is Stefan een half jaar oud en is dat kleine manneke, alweer een hele bink. Met een brok in mijn keel heb ik besloten, dat het goed is zo, ik ga het kolven afbouwen. Een half jaar is een mooie mijlpaal. Het ene moment vond ik het helemaal geen opgave, maar er waren ook zeker dagen, dat ik er geen zin in had, dat ik er klaar mee was. Toch had ik deze mijlpaal nodig om te stoppen. En mijn zusje? Die had nooit gedacht dat ik zolang zou kolven, die is mij enorm dankbaar.

Laurens, die krijgt nog wel een tijdje borstvoeding, maar wat een fijn vooruitzicht, dat ik straks niet meer dagelijks met mijn kolf hoef te zitten. Mijn kolf, de beste vriend van mijn zusje en mijn neefje, maar grrrmm.. stiekem heb ik toch een kleine haat-liefdes-verhouding gekregen met mijn kolf. Mijn handkolf wel te verstaan…”

Lieve Marielle, dankjewel voor het delen van jouw bijzondere verhaal. Ik vind het ontzettend gaaf dat jij dit voor je zusje mogelijk maakte. Dat zij de vraag ook daadwerkelijk durfde te stellen aan jou. Een bijzondere band tussen jou en je zus die nu nog sterker is. Inmiddels zijn de 6 maanden om. Een prachtige mijlpaal. En respect voor je handkolf, ik kan niet zonder mijn elektrische dubbele kolf. Nog even en jouw zoon is één. De tijd vliegt niet waar?! Ik hoop dat jouw verhaal andere vrouwen inspireert. Ik had geen overproductie, maar mocht ik dat bij een volgende kindje wel hebben, dan ga ik daar serieus over nadenken om dat te doneren. Ieder flesje is er een!

Heb jij er wel eens over nagedacht om je kindje donormelk te geven of moedermelk te doneren?

Wil jij ook mee doen met deze rubriek? Dat mag ook anoniem! Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com.

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  29 april 2016 at 10:13

  Diep respect. Wat goed! En met een handkolf nog wel!

 • Reply
  Wilmaaa
  29 april 2016 at 11:23

  Heel erg bijzonder en mooi om te doen! & haha ik snap wel dat je er nu een beetje klaar mee bent 😉

 • Reply
  Channah
  29 april 2016 at 11:47

  Wat goed dat je dat gedaan hebt Marielle, heel erg bijzonder! Echt een mooie manier om een ander kindje een goede start te geven als haar eigen mama daar (even) niet toe in staat is, en al helemaal als het om je eigen neefje gaat!
  Channah onlangs geplaatst…Budget sportkleding van de Lidl?My Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 april 2016 at 11:55

  Wat een mooi verhaal. Geweldig dat je dit voor je zus kon doen!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…9 series die ik op het moment kijkMy Profile

 • Reply
  Simone
  29 april 2016 at 13:17

  Wat gaaf! Echt heel goed zeg! En dat allemaal met de handkolf. Respect 😉
  Simone onlangs geplaatst…16x wat gaat er allemaal in dat koppie om?My Profile

 • Reply
  Eline
  29 april 2016 at 13:46

  Wow, echt een heel mooi verhaal!!
  Eline onlangs geplaatst…Review: Wilkinson Hydro Silk BikiniMy Profile

 • Reply
  Frank
  29 april 2016 at 22:18

  Wow, heel veel respect! Wat mooi dat je dat gedaan hebt.
  Frank onlangs geplaatst…Opa vertelt “Opvoeden is geven en nemen”My Profile

 • Reply
  jodi - liefthuis
  30 april 2016 at 17:01

  Wauw echt mega bijzonder. en wat een voeding had je zeg ongelofelijk. Ik heb het ook aangeboden aan een vriendin van een prematuur kindje, aangezien haar voeding nog niet op gang kwam. In het ziekenhuis wilden ze dat echter niet zomaar.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een jaar geleden begon mijn verlof….babymoon en fotoshootMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd