Mama vertelt: Manon, mama van Colin

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Dit mag een zelf gekozen onderwerp zijn of het invullen van een aantal vragen. Mijn vriendin Manon koos voor dat laatste.

Mijn naam is Manon, ik ben 25 jaar en moeder van Colin. Colin is op 27 juni 2015 geboren. Samen met mijn vriend wonen we in een dorpje onder Rotterdam en werk ik 3 dagen als Accountmanager. Angela is een studiegenootje van de opleiding Communicatie die wij samen gevolgd hebben aan de Hogeschool in Rotterdam. Sinds onze zwangerschap zijn we weer in contact gekomen en vallen we elkaar dagelijks lastig met onze baby stuff. Met veel plezier doe ik mee aan de rubriek Mama vertelt!

Manon en Colin tijdens hun eerste kerst samen. Prachtige foto van moeder en zoon!

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Op het moment dat ik Colin voor het eerst in mijn armen kreeg dacht ik oké dit is dus mijn zoon. Ik was ontzettend overrompeld door het laatste stuk van mijn bevalling en heb dit moment niet zo bewust meegemaakt als ik graag had gewild.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Ik vond het ontzettend spannend! Colin is om 22:53 uur geboren maar omdat hij niet goed op temperatuur bleef moesten we langer in het ziekenhuis blijven. Om 04:30 uur mochten we naar huis en “pas” om 08:00 uur kwam de kraamverzorgster. Ik denk dat ik het zo spannend vond omdat je pas zo laat thuiskomt, je doodop bent en je toch een soort van voor het blok gezet wordt. Moedergevoelens zijn heel instinctief maar ik was blij dat we die uren allemaal geslapen hebben.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Iedereen die mij zwanger heeft meegemaakt zal het beamen, als ik kon had ik Colin afgehaald bij een balie. Ik was oprecht heel erg bang voor de bevalling maar achteraf gezien is elk cliché waar, je gaat in een trance en je doet het gewoon! Mijn vriend vertelde dat, terwijl ik normaal nog geen potje jam open kan maken, ik op dat moment qua kracht een auto vermorzeld had. Zonder Steven had ik het ook echt niet gekund, als ik in paniek raakte dan zorgde hij ervoor door mee te ademen dat mijn ademhaling me door de wee hielp. Ik riep het de dag erna al.. ik zou het zo opnieuw doen. Totaal niet zoals ik had verwacht dus!

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Ik kies voor een iets recentere herinnering na de geboorte van Colin. Als ik hier aan denk moet ik glimlachen en voel ik dezelfde emoties van die dag weer. In mijn familie worden de mannen over het algemeen niet heel oud. Mijn vader is de eerste die zijn kleinkind in levende lijve heeft ontmoet. De ochtend na de geboorte van Colin kwam mijn vader onze slaapkamer in, zag mij met Colin in mijn armen en zijn blik zal ik nooit meer vergeten.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Beleefd zijn! Met respect naar alle ouders maar ik vind de kinderen van tegenwoordig vaak echt onbeschoft. Ik wil Colin leren met twee woorden te spreken, volwassenen met u aan te spreken en altijd dank u wel en alstublieft te zeggen.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Absoluut waar. Tijdens mijn zwangerschap had ik het roze wolk idee dat ik dan lekker met mijn baby kon gaan wandelen, shoppen en een terrasje kon pakken. Uiteraard is dit mogelijk maar wel pas als mijn kind geslapen heeft en op zo’n manier dat hij op tijd weer naar bed kan.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Ik ben sinds ik mama ben geworden anders, in mijn ogen ben ik rustiger en emotioneler. Voordat ik zwanger werd was ik altijd onderweg naar vriendinnen, paarden of werk. Thuis was ik maar weinig en dat is nu heel anders. Ik ben liever thuis met Colin om zijn regelmaat te behouden of gewoon fijn samen met mijn familie te zijn.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Strikvraag! Doordeweeks als ik ga werken liggen altijd mijn kleren klaar voor mijn werk. Dit doe ik de avond van te voren zodat ik er verzorgt uit zie. Op de dagen dat ik vrij ben zou ik dit eigenlijk ook moeten doen maar om één of andere reden komt het er dan niet van en schiet ik eerst snel mijn joggingbroek aan om Colin uit bed te halen. Aankleden doe ik na het ontbijt maar wel makkelijker gekleed als op werkdagen. Fruit, melk en brood vliegen me soms om me oren en daar zit ik met mijn mooie kleren niet op te wachten (oja laten we kwijl en spuug ook niet vergeten).

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
De grootste verandering voor mij is de balans vinden tussen gezin, huishouden, familie en vriendinnen. Als je drie dagen hebt gewerkt, je kindje verzorgt, je tussen alles door je huishouden probeert te doen en tijd voor je partner wilt vrijmaken, dan is er vaak weinig tijd over. Ik wil iedereen zien en er voor iedereen zijn maar ik weet soms gewoon echt niet hoe ik het moet doen.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
Ik wil het moment dat Colin geboren werd graag over doen. Het moment dat hij op mijn buik neer werd gelegd en het eerste uur samen knuffelen. Het meer bewuster meemaken van onze eerste momenten en daar intenser van genieten dat zou ik graag nog eens over willen doen.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Zelf heb ik altijd meer het gevoel gehad dat een newbornshoot meer voor een meisje is omdat het schattig en mooi is. Ik weet dat vele hier anders over denken en als ik een meisje mag krijgen ga ik zonder twijfel voor een newbornshoot. Maar op dit moment kies ik voor de cakesmash fotoshoot. Mag Colin lekker smerig doen en dat zal hem vast bevallen.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Mijn moeder is echt een topper. Ze doet er alles aan om voor mij en mijn zusje het beste te doen en te krijgen dus daar heb ik veel leuke herinneringen aan. Mijn mooiste herinnering aan mijn moeder is toen ik vertelde dat ze oma werd. Grote tranen van geluk en vanaf die dag grote blijdschap.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Ik hoop dat hij mij zal herinneren als een gezellige, eerlijke en betrokken moeder.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Voor mij ben je al een goede moeder als je alles doet (en soms ook laat) uit liefde voor je kind. Niemand is perfect maar een goede moeder doet alles om het beste voor haar kindje te bewerkstelligen.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
In mijn omgeving heb ik vele soorten leeftijdsverschil gezien. Op latere leeftijd is het leuk als er weinig verschil tussen ziet maar nu ik dat bekijk uit de verzorgende positie zie ik dat niet zitten. Ik vind persoonlijk drie jaar wel mooi. De oudste is zelfstandig genoeg om zichzelf te kunnen vermaken en wat dingetjes te doen en heeft (hopelijk) ook begrip voor zijn nieuwe broertje of zusje.

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Ik heb een mega valkuil.. de televisie. Ik zei altijd dat ding gaat nooit aan maar soms is het gewoon makkelijk om even samen tv te kijken en dat rust moment te hebben als je het even niet meer weet of zelf snel wat moet doen.

Wat is jouw motto als moeder?
Als jouw ogen stralen, dan doe ik het goed.

Dankjewel voor het invullen van de vragen lieve Manon. Ik ben blij dat wij weer met elkaar in contact zijn gekomen. Op het HBO helemaal niet zoveel contact en nu dagelijks. Heb vanaf dat eerste moment in december 2014 ontzettend veel aan je gehad en nu nog steeds. Ik ben dankbaar voor onze vriendschap en ik hoop dat we nog veel bijzondere momenten gaan meemaken samen!

Wil jij ook mee doen met deze rubriek? Dat mag ook anoniem! Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com.

Liefs Angela

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Wilmaaa
  9 maart 2016 at 08:13

  Leuk om te lezen, inderdaad hoef je niet perfect te zijn, als alles at je doet maar uit en met liefde is 🙂

  • Reply
   Angela Lodder
   9 maart 2016 at 15:57

   Precies! Mocht je mee willen doen? Je hebt mijn mailadres 😉

 • Reply
  demallemolenmoeder
  10 maart 2016 at 07:10

  Prachtige antwoorden! Inderdaad perfect hoef je niet te zijn..

  • Reply
   Angela Lodder
   13 maart 2016 at 14:16

   Lieve reactie! Daar zal Manon zeker blij mee zijn 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd