Mama vertelt: Karlien, mama van twee kindjes

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Karlien, blogger bij Livinglienlife, vulde de vragen in. 

Hallo, ik ben Karlien, moeder van twee kinderen, getrouwd met Johan en bedrijfsjurist. Sinds een jaar blog ik op mijn site (www.livinglienlife.nl) over reizen met kinderen, uitjes en hotspots.

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?
Niet lang, ik werd direct zwanger! Ik besef mij dat ik hiermee veel geluk heb.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Wow, zat jij al die tijd in mijn buik. En ook: je bent echt van mij, jij bent mijn kindje en ik ben jouw mama. Tegelijkertijd was ik ook heel nieuwsgierig naar haar karakter en hoe ze er na een paar maanden uit zou zien.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Heerlijk! Echt zo fijn. Toen de kraamzorg weg was kon ik genieten van mijn baby in alle rust. Daarna ben ik als een blok in slaap gevallen, voor ongeveer twee uur dan.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Nee! Ik was gewaarschuwd dat je amper tijd voor jezelf zou hebben zodra de baby er was. In het eerste jaar vond ik dit erg meevallen. Tijdens de borstvoeding keek ik films en las ik veel. Ook sliepen de kinderen toen nog overdag. Na het eerste jaar veranderde dit; ik was meer en meer bezig met bezig houden, opruimen en opvoeden.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Met mijn jongere zus kon ik eindeloos spelen, iedere dag weer!

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Teveel regelmatig is saai en het hoeft niet altijd zoals het hoort. Ik ga regelmatig spontaan erop uit met de kinderen. Nu de oudste naar school gaat is het wel zo dat we door de weeks een schema hebben qua opstaan en naar bed gaan.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Heel erg strak, nee. Maar ik merk wel aan de kinderen dat ze waarde hechten aan vaste patronen.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Ik ben dezelfde persoon maar waar ik mij mee bezig houd is heel anders dan voordat de kinderen er waren. De indeling van je leven verandert sterk! Wel merk ik dat ik dingen voor mijzelf moet doen, sporten voornamelijk. Dat geeft mij zoveel rust. Nieuwste hobby is windsurfen!

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Joggingpak, erg he. Ik ben gek op sporten en in de avond zitten dit soort kleren zo fijn!

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Veel! Kan ook niet anders lijkt mij. Je hebt een kind om voor te zorgen, iemand anders in je leven die belangrijker is dan jezelf. Wat hetzelfde is gebleven dat ik soms echt tijd voor mezelf nodig heb. Als het avond is en de kids slapen en mijn man is niet thuis, daar kan ik van genieten!

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
De geboorte van mijn dochter, of misschien de dag erna. Die dagen zijn zo intens en intiem. Dat gevoel als je eerste geboren wordt ervoor je nooit meer zo sterk.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Newbornshoot! Zo mooi en bijzonder.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Dat ze spontaan reizen kan boeken! Op een dag zei ik tegen haar dat ik wel mee wilde naar Zuid-Afrika en voor ik het wist zaten we samen in het vliegtuig.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Als een leuke moeder die in haar kind gelooft!

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Bewust tijd nemen voor je kinderen en ook bewust tijd nemen voor jezelf en je hobby’s. Als je alleen nog maar voor anderen gaat leven word je daar over het algemeen niet leuker van.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
1,5 – 2 jaar. Mijn kinderen schelen twintig maanden en eerlijk, in het begin was het erg zwaar. De oudste werd twee keer per nacht wakker en over de jongste hebben we het niet. Maar inmiddels hebben zij het zo gezellig samen!

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Dit zag ik sterk bij mensen om mij heen. Daarvan pikte ik op dat hoe feller je ergens op tegen bent voordat je kind er is, hoe groter de kans is dat je juist dat gaat doen. Dus ik probeer nergens al te fel op tegen te zijn. Alhoewel dat wel lastig is. Wat ik altijd onzin vond was dat kinderen iedere dag een snoepje mogen. En nu merk ik dat het voor mijn kinderen juist werkt; geen gezeur om snoep behalve op het moment dat het mag.

Wat is jouw motto als moeder?
Geniet van het moment. Dit is althans wat ik na probeer te streven. Als ik terugkijk op de babytijd van de kinderen was ik veel te veel bezig met alles er omheen. Afspraken, schoonmaken. In plaats van lekker bezig zijn met je kind en als je kind slaapt tijd voor jezelf nemen!

Dankjewel voor het meedoen Karlien. Prachtige antwoorden, zo gaaf dat je moeder jou gewoon meenam naar Zuid-Afrika. En hoe stoer dat je windsurft! Ik vind het mooi wat je je kinderen wil meegeven en wat voor moeder jij wilt zijn.

Wil jij ook jouw verhaal delen of de vragen invullen? Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com. Psst… je verhaal delen mag ook anoniem 😉

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  karlien
  26 oktober 2016 at 18:49

  Dank voor het delen van mijn verhaal, zo leuk! Ik zet het op Twitter 😀
  karlien onlangs geplaatst…Aloha, fantastische strandtent in Wijk aan ZeeMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd