Mama vertelt: Cindy, mama van Ninthe (2) en Milas (6 maanden)

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Cindy, blogster bij Leven als Mama, vulde de vragen in.
Mijn naam is Cindy, 28 jaar en getrouwd met Alexander. Samen hebben we twee kindjes. Onze dochter Ninthe is net twee geworden en ons zoontje Milas is van mei dit jaar. Gezellig druk met twee jonge kinderen dus! Naast dat ik mama ben, ben ik ook parttime werkzaam op een woongroep met ernstig meervoudig beperkte kinderen/jongeren. Verder ben ik druk met mijn eigen mamablog Leven als Mama, waar je mij kunt volgen in mijn persoonlijke reis door het moederschap. Dagelijks deel ik daar herkenbare, eerlijke en hopelijk ook inspirerende verhalen met betrekking tot van alles wat met het moederschap te maken heeft.

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?

Beide keren hebben we het geluk gehad om snel zwanger te mogen worden. Zowel bij Ninthe en Milas was dit ongeveer drie maanden nadat ik gestopt was met de pil.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Het is echt een heel bijzonder moment. Ik weet nog heel goed dat ik bij Ninthe dacht daar is ze dan, eindelijk! Zij was mijn eerste kindje, en het was zo onwerkelijk allemaal. Bij haar ben ik via de natuurlijke weg bevallen. Bij Milas daarentegen kreeg ik een geplande keizersnede en dat was weer een hele andere ervaring. Ik wist haast op de minuut af wanneer hij geboren zou gaan worden, en het was prachtig om op deze manier mee te kunnen kijken hoe hij gehaald werd en letterlijk uit mij geboren werd.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje
Bij Milas was het al wat meer ‘normaal’, ik had het natuurlijk allemaal al eens meegemaakt. Ik weet nog dat ik het bij Ninthe wel spannend vond. Na de (thuis)bevalling moest ik eerst midden in de nacht naar het ziekenhuis. Halfweg de middag kwamen we weer thuis en toen kregen we voor een paar uurtjes kraamzorg. Dit was voor de eerste dag maar heel kort en ik vond het echt super spannend. Hoe moesten we dit gaan doen? Hoe zorg je voor zo’n klein hummeltje? Ik weet nog dat ik die eerste nacht(en) heel veel Google heb geraadpleegd met al mijn vragen haha. Wat een zorgen kun je jezelf al maken om zo’n klein hummeltje, en of je het allemaal wel goed doet!

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Zeker weten life changing. In mijn ervaring kun je jezelf van te voren gewoon niet voorstellen hoe dat de komst van een kindje je leven gaat veranderen. Hoewel de komst van je kindje natuurlijk een prachtig en bijzonder moment is, is het echt niet altijd een roze wolk. In ons geval heeft Ninthe bijvoorbeeld in het begin best veel gehuild, sliep niet zo best, de borstvoeding wilde maar niet lukken en ik zat er na een paar weken best wel even doorheen. Maar gelukkig leer je daarin snel en komt er uiteindelijk een ritme in. Je leert elkaar kennen, je krijgt de flow te pakken, wordt zelfverzekerder als mama en durft erin te geloven dat je het echt wel kan, zo’n kindje opvoeden. En uiteindelijk kom je misschien zelfs wel tot de conclusie dat het ’t mooiste is wat er is!

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Het eerste wat me te binnen schiet is gewoon urenlang en zorgeloos buiten spelen. Volgens mij is dat gewoon precies hoe het hoort te zijn als kind zijnde. Eindeloos lekker spelen, not a care in the world. De zomeravonden dat we met kinderen uit de straat buiten buskruit of een ander spelletje speelden. Van de kabelbaan roetsjen in de nabijgelegen speeltuin. Op het veld achter ons huis kikkers vangen of spelen. Gewoon lekker kind zijn.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Ik vind het lastig om zo een concreet voorbeeld te noemen, maar ik denk dat je al snel ongemerkt heel veel normen en waarden aan je kinderen doorgeeft die je zelf ook hebt meegekregen in je opvoeding. Respectvol zijn, beleefd zijn, eerlijk zijn, dat soort dingetjes.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Ik denk dat dit voor een groot gedeelte wel opgaat. Zeker regelmaat proberen we toch wel redelijk te handhaven, zoals redelijk op vaste tijden eten en Ninthe gaat ook altijd om dezelfde tijd naar bed. Voor Ninthe is het ook erg belangrijk dat het ritueeltje een beetje hetzelfde blijft of dat dingen van te voren al goed aangekondigd worden, anders kan ze daar best wel van slag door raken.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Toch echt wel anders. Als je kinderen krijgt komen die toch echt wel op nummer 1, en je wilt het beste voor je kind. Ik merk dat ik als persoon zekerder van mezelf ben geworden sinds ik mama ben. Ik ben dingen gaan ondernemen, met het oog op het belang van mijn kinderen. Zo heb ik hier in Ede de Mama’s Club Ede opgericht, een plek waar moeders elkaar kunnen vinden en waar we samen activiteiten kunnen ondernemen. Zoiets had ik mezelf jaren geleden echt niet zien doen.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Dat ligt er heel erg aan wat er die dag op de planning staat. Ik loop zo de hele dag in mijn heerlijke huiskleding als ik verder toch niets te doen heb. Maar als we ergens op bezoek gaan of zo dan vind ik het toch wel fijn om er iets meer representatief bij te lopen, haha.

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Pfoe, wat niet?! Zo’n beetje alles verandert als je kinderen hebt. Je sociale leven verandert, je eigen ritme verandert, je hebt veel minder tijd voor jezelf dus ook dat verandert, maar ook als persoon verander je zoals ik hierboven al aangaf.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
Ik hoef niet zo nodig een dag over te doen, ik geniet gewoon van elke dag opnieuw. Natuurlijk zijn er wel bijzondere momenten waar ik graag op terug kijk en wat leuk is om nog even na te beleven aan de hand van bijvoorbeeld foto’s op filmpjes, zoals bijvoorbeeld onze bruiloft!

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Lastig! We hebben bij beide kinderen een newbornshoot gedaan, dus ik zou daar toch wel voor kiezen denk ik. Cakesmash hebben we nog nooit gedaan, maar ik vind dat er altijd zo leuk uit zien dat ik overweeg omdat voor Milas wel te doen tegen de tijd dat hij 1 wordt!

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Dingen die we samen deden, zoals dat we vroeger samen gingen paardrijden!

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Ik hoop dat ze veel warme herinneringen aan me heeft. Dat ze me ziet als een moeder die altijd voor haar klaar stond, een moeder met wie ze alles kon delen en bij wie ze altijd terecht kon als ze ergens mee zat. Ik hoop vooral dat ze weet en voelt hoe veel ik van haar hou, en dat ik haar veel mooie herinneringen mag meegeven en haar mag helpen opgroeien tot een zelfverzekerde vrouw.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Ik kwam wel eens de opmerking tegen dat opvoeden voornamelijk gaat om de herinneringen die je jouw kindje meegeeft. Ik vind dat een mooie gedachte, en hoop dat ik mijn kindjes vooral veel mooie herinneringen mag bieden. Ik denk niet dat er een geheim is om een goede moeder te zijn, zolang je jouw kindje liefde en aandacht geeft en je hart volgt in de keuzes die je maakt, dan komt het vast wel goed!

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Ik denk niet dat er een ideaal leeftijdsverschil is, er is voor allerlei varianten wel wat te vinden. Ik denk dat dit net is wat je zelf graag wilt. Wij hebben onze kindjes kort op elkaar en dat was een bewuste keuze. Het is erg leuk, maar ik kan me ook helemaal voorstellen dat je nog wat langer zou willen wachten. Zo kon Ninthe bijvoorbeeld nog niet lopen toen Milas geboren werd, en ik snap helemaal dat het best wel handig was geweest als dat wel zo was.

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Oh dat zijn er ongetwijfeld een heleboel. Ik ben heus geen perfecte moeder, haha. Ik zet Ninthe ook wel eens achter de TV zodat ik eventjes iets voor mezelf kan doen.

Wat is jouw motto als moeder?
Let’s make some happy memories!

23-november-levenalsmama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook jouw verhaal delen of de vragen invullen? Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com. Psst… je verhaal delen mag ook anoniem 😉

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Cindy - levenalsmama.nl
  29 november 2016 at 22:46

  Leuk om het zo terug te lezen, bedankt voor het delen! 🙂
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Fotodagboek week 47 | Sinterklaas, sinterklaas, sinterklaas!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd