Links of rechts? Best fascinerend!

Stephan en ik hadden het laatst over linkshandig en rechtshandig zijn. Of baby’s nu al een voorkeur hebben of dat ze dat als het ware pas veel later kiezen. Ik kan niet uitleggen waarom, maar het is één van de dingen die mij fascineert. Sinds Naomi geboren is zeg ik best vaak dat ik het allemaal zo bijzonder vind hoe ze zich ontwikkelt, zonder dat wij daar iets voor doen. Het maakt ons uiteraard niets uit of Naomi links- of rechtshandig is. Vroeger was dat heel anders en maakte dat wel degelijk iets uit.

wpid-imag4261.jpg

Rechts en links geschreven

Mijn opa vertelde dat hij van oorsprong eigenlijk links is, maar gedwongen werd op school om met rechts te schrijven. Dat was de maatstaf in die tijd en je werd gestraft als je met rechts schreef. Ik deed een poging. Eerst met rechts schrijven en daarna met links. M O E I L I J K! Kost veel energie en het vasthouden van de pen dat vond ik al lastig.

Gelukkig wordt linkshandigheid niet meer bestraft, maar in onze rechts georiënteerde maatschappij heb je het toch wat lastiger. Ik kan me nog herinneren dat er één linkshandige schaar was op de basisschool en dat schrijven met een vulpen voor hen erg lastig was. Ik had daar ook al een hekel aan, zat er altijd helemaal onder. Dat lag uiteraard aan die vulpen en niet aan mij, dat snap je natuurlijk wel.

Ik ben zelf rechtshandig en Stephan ook. Naomi pakt veel dingen met links aan, ze duimt links en ze rolt van rug naar buik over haar linkerkant. Je zou zeggen dat haar voorkeur toch echt links is!

Op internet vond ik dat slechts 10% – 15% van de mensen linkshandig is. Dat vind ik eigenlijk best weinig, want ik ken best wel wat mensen die linkshandig zijn. Het maakte me nieuwsgierig welke beroemde mensen in de wereld links zijn. Ik kwam tot de ontdekking dat onder andere:  Albert Einstein, Bill Gates, Napoleon, Martin Luther King, Oprah Winrey, Beethoven en Johan Cruyff. Daarnaast bleek dat zelfs wetenschappers er nog niet helemaal uit zijn hoe die verschillen ontstaan. Het heeft iets te maken met genen, maar ook dat zit nog vrij gecompliceerd in elkaar.

Kun je het testen?
Je kunt de handvoorkeur van je kind testen, maar dat biedt uiteraard geen zekerheid. Handen ontwikkelen zich de eerste jaren nog en een voorkeur kan dus veranderen. Laten we eens kijken:

 • Bij een pasgeboren baby is soms al te zien naar welke kant zijn voorkeur uitgaat, dat is de kant waar zijn hoofd het vaakst naar toe draait. Bij Naomi is dat inderdaad altijd op links. Hoofd opzij, duim er in en in slaap vallen maar. 
 • Als het kind wat ouder wordt en met één hand iets kan pakken, geef hem dan een speeltje en kijk met welke hand hij het pakt. De voorkeurshand is de hand waarmee hij dit het vaakst pakt. Ook dat is bij Naomi inderdaad links, maar daarna neemt ze snel haar andere handje erbij.
 • Pak een leeg rolletje (toiletpapier) en laat het kind hier met één oog doorheen kijken, gebruikt hij zijn linker of rechteroog. Haha dat gaan we nu nog maar niet proberen, die stopt ze toch in haar mond 😉
 • Als het kind kan staan rol je een bal naar hem toe, kijk met welke voet hij de bal tegenhoudt of terug schopt. Ook dat is nu nog vrij lastig haha.

Rond het derde levensjaar kun je pas zien of je kind rechts- of linkshandig is. En bij sommigen zie je dat eerder en soms ook later. We wachten dus rustig af hoe Naomi dit gaat ontwikkelen! Ik blijf het fascinerend vinden.

Nu ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Ben jij links of rechts? En wanneer ontdekte je dat bij je kindje?

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Linda
  7 februari 2016 at 07:19

  Mijn zoon van bijna 4 maanden duimt met links en vroeg me af of dat iets zegt. Het maakt natuurlijk helemaal niks uit maar ben gewoon enorm nieuwsgierig Ik kwam op je blog terecht nadat ik op google aan t zoeken was. Mn man en ik zijn beide rechts maar mijn oma is officieel ook links. Is er bij haar ook letterlijk uitgeslagen. T duurt nog wel even voordat we kunnen zien of hij rechts- of linkshandig zal zijn.

  • Reply
   Angela Lodder
   7 februari 2016 at 18:41

   Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Het maakt inderdaad niets uit, maar ik was net als jij ook heel nieuwsgierig. Hier doet Naomi nog steeds het meeste met haar linkerhand en ze duimt ook nog steeds links. Ze is nu 8,5 maand. Ben benieuwd of jouw zoon ook veel gaat doen met zijn linkerhand 😉

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd