Lieve paps, een ode aan mijn vader

Vandaag is het feest, want mijn vader is jarig. Deze is voor jou pap!
Lieve pap,

Wat een lol hadden we op het moment van deze foto. En dat hebben we nog steeds. Hoe fijn is het om jouw dochter te zijn! Je had tranen in je ogen toen ik werd geboren vertelde mama. Voor iemand die niet veel huilt is dat toch wel heel bijzonder. Vier handen op één buik, dat zijn wij vanaf het eerste moment. Ik ben een echt papa’s kindje zoals ze dat noemen.

Ik kan je alles vertellen en dat doe ik ook. Ik heb heel hard nagedacht of er iets is dat jij niet weet. En dat antwoord is nee. Open en eerlijk zijn dat is wat jij mij geleerd hebt. Is dat altijd makkelijk? Nee natuurlijk niet. Maar het feit dat het kon en dat je mij nooit zou veroordelen was en is zoveel waard. Je zou altijd voor mij klaar staan, dat beloofde je en tot op de dag van vandaag is dat zo.

Zo weet ik nog dat je het stiekem helemaal niets vond dat ik met Stephan op 13 januari 2007 naar ‘De Kreek’ ging. Ik was net 16 en een date met een jongen van 18, je vond het eigenlijk maar niets. Maar je kon zijn vader en moeder van vroeger, dus waarschijnlijk dacht je: dat zit wel goed. Je liet me gaan en kwam mij ophalen om 2:00 uur. Toen vond ik het de normaalste zaak van de wereld, maar nu kijk ik daar met een eigen dochter toch heel anders naar en Stephan al helemaal. Dan onthoud ik maar dat ik mij ook netjes gedroeg en dat kwam mede doordat jij mij vertrouwde 😉

Lieve pap er zijn zoveel mooie herinneringen. Teveel om op te noemen, maar ik doe een poging. Bijna iedere vrijdagavond zwemmen toen ik een stuk jonger was, fietsen richting het strand, rondje naar de markt in Rotterdam, een patatje eten bij Bram Ladage, shoppen en van alles krijgen van jou, de wintersportvakanties, de vakanties in Italië en die geweldige vakantie in Portugal.Niet alleen de dagen van huis, maar ook de momenten thuis waren fijn. Je was er altijd tijdens het eten en dan waren we soms wel urenlang aan het praten als gezin. En vele uren bank hangen, heerlijk. De Lord of The Rings trilogie en alle delen van de Hobbit hebben we gezien. Een liefde voor dezelfde soort films en series zullen we maar zeggen. Hoe heette dat ene spel trouwens ook al weer op de playstation 1? Jij kunt het mij vast vertellen. Mijn broertje en ik konden uren kijken naar dat spel als jij het voor ons speelde. Toen waren we echt nog klein he pap? Een andere waardevolle herinnering is mijn trouwdag. Pap wat ben ik dankbaar dat jij mij weggaf in de kerk. Een bijzonder moment! En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als ik zie hoe jij met Naomi en Daniël bent, dan weet ik dat jij ook zo gek met mij was toen ik zo klein was. Jouw glimlach op je gezicht als je ze ziet is goud waard. Ik weet nog dat je op schiphol zei toen wij terug kwamen uit Zuid-Afrika met groot nieuws: “Ben je echt zwanger?” Ja pap dat ben ik echt, maar geen idee hoe lang al. Trots als je was! Maar nog trotser toen de kleine dame was geboren. Je wist niet dat opa zijn  zó leuk was. Ik had niet anders verwacht! En ook bij Daniël zie ik de glundering nog in je ogen.

En toen dat moment in 2016. Daar lag je dan als een zielig hoopje in het ziekenhuis. Een plek waar ik jou nog nooit had gezien, ik plek waarvan ik hoopte dat ik je daar nooit zou zien. Wat heb ik veel gehuild, veel gebeden. Ook je schoonzoon was bang je te verliezen. Het zag er gewoon echt niet goed uit… Ik krijg nog steeds de kriebels als ik er aan denk. Dankbaar, zo ontzettend dankbaar dat de andere antibiotica wél aansloeg. Want echt pap, ik was bang je te verliezen. Dat kon en mocht niet en gebeurde ook niet gelukkig.

Ik geniet iedere jaar van onze vader-dochterdag. En dit jaar wordt hij wel heel bijzonder. We gaan een nachtje ergens slapen, de volgende dag fietsen en een hapje eten. Ik heb er nu al zin in, maar die datum moeten we dan wel echt even gaan plannen.

Lieve pap, ik kan me geen moment herinneren dat je er niet voor mij was en daar bedank ik je voor. Je bent een liefdevolle, zorgzame en stoere vader. Eentje die voor mij door het vuur gaat. En een fantastische opa niet te vergeten. Jij hebt mij geleerd trots te zijn op wie ik ben. Hard te werken om ergens te komen. Zoveel mogelijk te leren en in mij op te nemen. Niet terug te deinzen voor teleurstellingen in het leven, want ze horen er bij. Ik ben dankbaar dat jij nog steeds in mijn leven bent. Op naar de 100 jaar en nog duizenden herinneringen. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hou van je!

Liefs Angela

Heb jij ook zo’n goede band met je vader?

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  24 april 2016 at 06:12

  Vol ontroering heb ik deze brief gelezen. Prachtig! Hoe mooi dat jullie band zo is en dat jullie band nog intenser is geworden door de komst van jouw dochter. Gefeliciteerd en nog hele fijne herinneringen samen.

  Mijn vader is nooit in mijn leven geweest. Dat mis ik wel vooral nu ik moeder ben.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Een brief aan.. #11My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 mei 2016 at 15:01

   Dankjewel voor je lieve reactie Deborah! Veel sterkte, snap dat je dat mist nu je moeder bent.

 • Reply
  Nathalie
  24 april 2016 at 07:40

  Mooi geschreven. Hier is de band in positiever opzicht veranderd toen hij opa werd.
  Nathalie onlangs geplaatst…Tips voor (bijna) gratis MoederdagcadeausMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 mei 2016 at 15:01

   Wat fijn dat jullie band positiever is door de komst van de kinderen! Heel fijn.

 • Reply
  Wilmaaa
  24 april 2016 at 08:01

  Heel mooi Angela! Zo fijn als de band zo hecht mag zijn. #Jaloers ;P Een hele fijne verjaardag toegewenst!

  • Reply
   Angela Lodder
   1 mei 2016 at 15:01

   Knuffel! Uit je reactie lees ik dat dat bij jou niet zo is. X

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  24 april 2016 at 08:35

  Mijn vader is ook echt fan van Emily. Ik ben blij dat hij er is!

  Gefeliciteerd met je vader!!
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Onze Gender reveal Party.My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 mei 2016 at 15:02

   Genieten van je vader met je prachtige dochter! Opa’s en oma’s zijn de grootste fans hihi.

 • Reply
  jodi - liefthuis
  24 april 2016 at 09:09

  Mooi…. Dat is geluk
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Dat een bevalling zoveel impact kan hebben…My Profile

 • Reply
  Frank
  24 april 2016 at 12:43

  Heel mooi geschreven, ik en mijn vader zijn beste vrienden vooral vroeger, we stonden dag en nacht op een voetbalveldje in de buurt. Ik ben ook enorm trots dat mijn vader stukjes schrijft op mijn blog
  Frank onlangs geplaatst…Een kijkje in onze babykamerMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 mei 2016 at 15:02

   Wat mooi om te lezen dat jij en je vader ook zo’n goede band hebben. Ik vind dat erg leuk dat je vader dat wil doen 🙂

 • Reply
  Nicole
  24 april 2016 at 20:18

  AH wat lief! Op de valreep gefeliciteerd met je paps!
  Nicole onlangs geplaatst…Review concert Mariah Carey – Eindelijk de ‘oude’ Mariah weer terugMy Profile

 • Reply
  Channa
  24 april 2017 at 07:11

  Prachtig geschreven en tof dat jullie zo’n sterke band hebben! En natuurlijk: gefeliciteerd!
  Channa onlangs geplaatst…Review: Kinderboeken Lieve Lieverd + WINACTIEMy Profile

 • Reply
  Willeke
  24 april 2017 at 10:25

  Wow, heel mooi geschreven meid! Klinkt als een hechte band, fijn zeg! Gefeliciteerd met je vader, geniet vandaag

 • Reply
  Anja
  24 april 2017 at 16:38

  Wat een mooie ode aan je vader. Gefeliciteerd met je vader en geniet maar lekker van en met elkaar
  Anja onlangs geplaatst…Top 10 Moederdag cadeau ideeën en tips (speciaal voor de mannen)My Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  25 april 2017 at 11:12

  Ja zeker. Hij woont vlakbij en elk jaar neemt hij al zijn dochters mee uit eten. Dat is heel waardevol.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Is het oké om eenvoudig te leven?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd