Leren fietsen | Het begin is er (met zijwieltjes)

Na lopen, vind ik fietsen een van de mooiste fysieke mijlpalen. Ze verleren dat natuurlijk nooit. En het begin is er hier! De ene na de andere mijlpaal in ons huis. Onze dochter kan fietsen met zijwieltjes. Ze zei: “Mama, nu kan ik met jou meefietsen”, dan smelt je toch gewoon!

Wanneer begin je met fietsen?
Als je online zoekt, dan verschilt het enorm per kind wanneer ze beginnen met fietsen. Aangeraden wordt wel om met een loopfiets te starten. Zo leren ze om evenwicht te bewaren. Dat heb je namelijk nodig om uiteindelijk te kunnen fietsen. Naomi heeft er ook eentje gehad en er staat ook van alles op het kinderdagverblijf. Alles bij elkaar heeft ze hier vast iets aan gehad! En ineens ontstond de interesse om te fietsen bij Naomi. Tijd voor actie dus.

Juiste fiets kiezen
We kochten een prachtige 12 inch fiets. Dat is vaak de startmaat, hoewel je er ook af en toe één ziet met 10 inch. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat de fiets niet te groot of te klein is.  Uiteraard is het fijn om in het begin met zijwieltjes te fietsen. Een terugtraprem is ook wel erg handig voor die kleintjes. We gingen naar een fietsenwinkel om te passen en 12 inch moest het dan worden. Toch kochten we hem daar niet. Mijn neef en zijn vrouw hadden toevallig nog een mooie fiets staan die we over konden nemen. Hij is roze, dus je kunt vast wel raden hoe Naomi reageerde. Ze vond hem fantastisch en die fietstas die erbij zat al helemaal.

Fietsen maar.. of toch niet?
Naomi vond de fiets prachtig, maar erop fietsen vond ze best spannend. We lieten het over aan haar. Soms wilde ze er even op zitten, moesten wij haar duwen of deed ze alsof het een loopfiets was. Helemaal prima, we doen het op haar tempo. En toen was het 15 juni en daar ging ze. Echt ineens en natuurlijk stond daar weer een trotse moeder.

Ze had het onder de knie en dat was zo’n bijzonder moment. Zelf was ze ook erg trots: “Mamaaaaaaa, ik kan het. Zie je dat?! Ik wil het aan papa laten zien!!” Dat deed ze uiteraard. Een aantal dagen daarna fietste ze een stuk harder, zoals je hieronder ziet.

In het verkeer
Ik merkte meteen dat ze tijdens het fietsen veel naar haar voeten keek. Vanaf dat moment ben ik haar gaan leren dat ze net als op de loopfiets, vooruit kan kijken. Dat ze ook kan trappen, zonder naar haar voeten te kijken. Als ze ergens voor moet stoppen, dat ze dan kan remmen door achteruit te trappenn. Dat ze altijd op de stoep moet fietsen, want op de weg rijden auto’s. En als er geen stoep is, dat ze dan zoveel mogelijk aan de rechterkant fietst. Kortom de basisregels van het verkeer even goed tussen haar oren knopen 😉

Het begin met fietsen is er dus!

Vond jij het ook zo’n toffe mijlpaal toen je kindje een begin maakte met fietsen?

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd