“Lekker makkelijk je kind wegbrengen tijdens je zwangerschapsverlof”

Een zin die ik laatst ergens op Facebook las. “Je hebt nu verlof, dus dan kan ze toch gewoon de komende maanden bij jou zijn”. De persoon in kwestie had ergens een punt en ik dacht even aan onze situatie. Naomi hoefde niet weg, omdat ik thuis was. Werken hoefde ik inderdaad niet. Toch is het besluit om Naomi gewoon op dezelfde dagen weg te brengen, niet uit de lucht komen vallen.

 

Er is wat voor te zeggen dat je je kind tijdens je verlof niet of misschien minder weg brengt dan je normaal zou doen. Echter vinden wij het belangrijk dat het ritme voor Naomi hetzelfde blijft. De komende periode gaat er voor haar heel veel veranderen. Ineens heeft ze een broertje en is ze grote zus. Ze weet helemaal niet wat dat is en begrijpt ook niet dat deze situatie zo blijft. We worden een gezin van vier en dat is niet niks voor zo’n peuter. Ze weet dat er een baby groeit in mijn buik, maar als ik zou zeggen dat het een slak is, dan had ze dat gezegd. Ze is nog te klein om te begrijpen wat een baby exact inhoudt.

Een constante
De enige constante voor haar in de komende periode, naast Stephan en mij, zijn: het kinderdagverblijf en de oma’s. Ze weet precies wanneer ze naar het kinderdagverblijf gaat en ook naar welke oma ze gaat. Ze geniet alle dagen zichtbaar, zonder problemen gaat ze daar naar toe. Je kunt niet verwachten dat een peuter die vier maanden thuis zit bij haar moeder, straks zonder problemen weer verschijnt op het kinderdagverblijf en bij de oma’s. Is dit dan de enige reden? Uiteraard niet.

Voorbereiding en rust
Naomi is drie dagen per week niet thuis. Dat zijn voor mij dagen waarop ik echt tot rust kom. Waar mijn lichaam kan bijkomen, ik mij goed kan voorbereiden op de bevalling en een beetje kan keuvelen in huis. Geen verplichtingen hebben, behalve controles bij de verloskundige, kleine boodschapjes halen etc. Niks bijzonders doen. Juist ook omdat ik eerder met verlof moest door teveel harde buiken, was het fijn dat dit kon. Dat de oma’s dat ook zagen zitten. Daar ben ik ze ook heel dankbaar voor!

Eén op één aandacht
Straks als de baby is geboren is het fijn om die dagen ook één op één met de baby te hebben. Vanaf het eerste moment moet de aandacht verdeelt worden en zit je altijd in een spagaat. Althans dat is wat ik denk. Als Naomi gezellig bij het kinderdagverblijf of de oma’s is, heb ik volledige aandacht voor onze zoon. Uiteraard ga ik dan ook eerder met hem naar mijn moeder en naar mijn schoonmoeder. Zo kunnen de oma’s ook heerlijk met hem knuffelen en kan hij wennen aan die omgeving waar hij ook naar toe gaat als ik moet werken. En dan heb ik tegelijkertijd tijd om te spelen met Naomi. Heb ik meteen met haar wat één op één aandacht en ik denk dat ze dat enorm leuk vindt.

De kraamweek en vakantie
Als gezin hebben we nog drie weken vakantie. Dan is Naomi uiteraard heerlijk bij ons en genieten we als gezin van die periode. In de kraamweek blijft ze ook thuis van het kinderdagverblijf en de oma’s. Die week staat in het teken van ons vieren. Dat vinden wij belangrijk, we horen allemaal bij elkaar. Naomi moet niet het gevoel krijgen dat papa en mama thuis zijn met de baby en zij weg moet. Dat voelt simpelweg gewoon niet goed.

Lekker makkelijk?
Ja misschien is het makkelijk, egoïstisch of wat ook. Maar we kijken naar onze dochter. Naomi heeft niets aan mij als ik niet met haar kan spelen. De dagen dat ze thuis is zijn pittig deze laatste weken. Ik kan gewoon niet zoveel doen met haar, omdat die buik lastig is. Die twee dagen dat ik alleen met haar ben, neem ik voor lief, omdat een strijd aangaan, ook energie kost. Spelen bij andere kindjes, even op visite of naar de winkels. Om die reden ben ik dankbaar dat ze drie dagen per week wel volledig haar ei kwijt kan en dat ze lekker kan wandelen en fietsen met de oma’s. En als het bij de oma’s niet uit komt om op te passen, dan is Naomi uiteraard gewoon bij mij thuis. Die mogelijkheid is er de komende periode altijd. Als mijn (schoon)moeder extra moet werken bijvoorbeeld of als ze zou willen winkelen omdat dat juist die dag goed uitkomt. Allemaal goed! De dag die altijd hetzelfde blijft voor Naomi, met uitzondering van de vakantie, is de maandag op het kinderdagverblijf.

Hoe deed jij dat tijdens je verlof?

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Nicole
  17 mei 2017 at 06:00

  En dan heb je het geld kwestie nog niet eens meegerekend. Want je betaalt er voor dus waarom niet ervan gebruik maken. Ik merk dat Fay het heel erg nodig heeft die houvast en kan me in al je woorden vinden. Dat is hier precies zo. En dan gaat Fay dus niet eens meer standaard naar de oma’s. Ze gaat wel naar de psz en de opvang. Voor haarzelf en voor mij. Hoe we t in de kraamweek doen weet ik niet. Mijn man is dan ook niet vrij dus ja..
  Nicole onlangs geplaatst…De voordelen van flesvoedingMy Profile

 • Reply
  simpel, met een snufje liefde
  17 mei 2017 at 06:20

  Als je ervoor betaald en er gebruik van kunt maken waarom niet. Ik heb nooit kinderopvang nodig gehad en na de jongens ook geen zwangerschapsverlof meer omdat ik een thuisblijfmoeder ben. Gewoon doen wat jij wilt.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Thermen Bussloo: Een dag heerlijk ontspannen.My Profile

 • Reply
  Simone
  17 mei 2017 at 07:11

  Ik denk dat mijn dochter niet blij zou worden als ze niet meer naar oma mocht. Dat is feest. Ik zou het precies zo doen. Zeker als het lichamelijk zwaar is. Als het allemaal gemakkelijk zou gaan zou ik wel geneigd zijn haar af en toe een dag thuis te houden van het kdv. Maar het lijkt me een slechte zaak om het vier maanden lang af te leren en haar vervolgens weer te brengen. Dat wordt pas ellende 😉
  Simone onlangs geplaatst…The Mumlife Raw TAGMy Profile

 • Reply
  Liess
  17 mei 2017 at 08:23

  Gelijk heb jij… Kind zit helemaal in der ritme…!
  Liess onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 28 29 30My Profile

 • Reply
  Christa
  17 mei 2017 at 08:30

  Ik bracht de oudste ook gewoon weg. Wat je zelf al zegt: om ritme en structuur te bewaren.
  En om zelf ook gewoon te kunnen slapen tussen de middag…
  Sorry maar dat is ook belangrijk!
  De oudste bleef een week voor de bevalling thuis tot 2 weken erna.
  Christa onlangs geplaatst…Werkstress, burnout, overspannen, welk kaartje pak jij?My Profile

 • Reply
  Charlotte
  17 mei 2017 at 08:52

  Je hebt groot gelijk. Hier ging en gaat Aukje nog steeds gewoon naar het kdv en naar oma hoor. Fijn voor de regelmaat en inderdaad de aandacht voor haar alleen, de andere kinderen en omgeving, de afleiding en de leuke dingen. En daarnaast vond en vind ik het ook fijn hoor. Even wat meer rust en tijd om dingen te doen die een stuk lastiger zijn met peuter erbij 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Shoplog XL: voor mama en de mini’sMy Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  17 mei 2017 at 12:53

  Emily vind het fantastisch op de opvang. Ik zou dat ook zo doen. Vroeger bij mijn ouders gingen wij ook gewoon naar de opvang. Wij wilde met de kindjes spelen. Ik zou me er niet zo druk over maken. Lekker genieten van de rust die je hebt haha.
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…DIY – Van theedoos naar Haarspeldjes BoxMy Profile

 • Reply
  Pien
  17 mei 2017 at 22:53

  Wat fijn voor je zeg!!
  Onze oppas (de oma’s) stopten met structureel oppassen toen ik verlof kreeg. Ze vonden het niet nodig omdat ik thuis was.
  Ergens hadden ze wel een punt vind ik.
  Maar als ze hadden aangeboden structureel te blijven oppassen had ik volmondig ‘JA’ gezegd! Wel haalden ze Noah soms op om daar een dag(deel) te spelen en bleef hij een paar keer logeren. (In de week voor de bevalling zelfs 3 nachten achter elkaar, omdat ik steeds dacht dat de baby kwam) ;). Dat vond ik echt heerlijk, even relaxen en rommelen in huis! Toen zijn broertje geboren was, is hij de eerste paar weken niet naar de oma’s gegaan. Puur omdat hij heel erg moest wennen aan de nieuwe situatie, (hij wilde graag bij mij zijn) en ik hem niet het gevoel wilde geven dat hij weg moest. Daarna ging hij weleens een dag(deel) naar de oma’s toe. Maar alleen als het hun uitkwam. Soms, als ik het even niet meer zag zitten, vroegen we of hij mocht komen en dat kon dan ook gewoon!

 • Reply
  Meike
  20 mei 2017 at 17:37

  Wij brengen onze dochter straks (in juli begint mijn verlof) ook op de gebruikelijke dagen naar het kinderdagverblijf en wie weet rondom de uitgerekende datum nog wel een keer een dagje extra. Het verlof is bedoeld om tot rust te komen voor de bevalling en de laatste dingen te doen. Echte rust is er alleen als ons peutermeisje niet thuis is. Daarnaast vindt ze het spelen met andere kinderen veel te leuk dus met wegbrengen doe ik ook haar een plezier.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd