Leeftijdsverschil van 2 jaar | Hoe is dat het eerste jaar nu echt?

Ieder kind is anders, dus mijn ervaring, is jouw ervaring niet. Ik schrijf deze blog omdat ik veel vragen kreeg hoe ik dat leeftijdsverschil nu écht vind. Ondertussen heb ik dat nu bijna een jaar ervaren. En iedere periode vond ik anders. 

0-3 maanden
Dit is de tijd waarin ik echt moet wennen. Hoe natuurlijk het ergens ook voelt dit gaat wat tijd kosten. Ineens zijn we een gezin van vier. Wat ik fijn vind aan deze periode is dat je die tijd ook hebt. Ik hoef nergens naar toe, geniet van mijn verlof en doe met de kids waar ik zin in heb. Naomi gaat in die periode ook gewoon nog naar de oma’s en naar het kinderdagverblijf. Dat is echt een aanrader kan ik je vertellen. Die drie dagen heb ik mijn tijd met Daniël. Echt één op één aandacht voor hem. Daarnaast slaapt hij overdag zo goed (dat was bij Naomi wel anders toen zij baby was) dat ik ook gewoon het huis op mijn gemak kan schoonmaken, de was doen enzovoorts. De dagen dat ik ze allebei heb zijn een stukje pittiger. Naomi is natuurlijk nog maar net 2 toen haar broertje geboren werd. Een leeftijd waar ze volop aan het peuterpuberen zijn én dus de grenzen opzoeken. Ze weet maar al te goed dat ik geen kant op kan als ik aan het voeden was. De boevenstreken zijn er dus volop. Soms is ze ook boos of verdrietig. Allemaal logische gevoelens, want ze moet ineens de aandacht delen. Op den duur komen we erachter dat ze het leuk vind om naast mij te zitten. Zo kon ze haar eigen pop voeden. Soms deed ze dit met een flesje en soms ‘aan de borst’. Al snel went het eigenlijk wel. Daniël gaat  gewoon meteen mee in ons gezin. Ik houd wel rekening met zijn slaapjes, maar niet zo krampachtig als ik bij Naomi destijds deed.

3 – 6 maanden
De periode waarin ik weer ga werken. Man o man, wat is dat pittig. Die eerste weken zijn heel intensief. De organisatie was in die korte tijd behoorlijk veranderd. Dat is aan alles te merken en ineens zat ik ook op die rijdende trein. De eerste weken heb ik dus ook hoofdpijn. Het hele gezinsleven krijgt een andere wending. Mijn man is fantastisch, want hij helpt volop in het huishouden. We gaan met elkaar weer op zoek naar een ander ritme. De nachten zijn behoorlijk pittig, want Daniël houdt ons behoorlijk wakker. Dat alles bij elkaar maakt dat ik dit toch nog een vrij pittige periode vind. Er komt toch een stukje werkdruk bij kijken en dat heeft invloed op het gezin. Ik krijg een nieuwe rol op het werk en dat is wennen. Naomi groeit in deze periode ook heel hard. Maar dat groeien, maakt ook dat ze meer haar grenzen opzoekt.

6-9 maanden
De periode van ontdekken start. Daniël tijgert en kruipt er op los. Snoeren, stopcontacten.. niks is veilig in huis voor de kleine man. Hij maakt torens van Naomi kapot en Naomi pakt speelgoed van hem af. Samen delen… vrij lastig voor een baby en een peuter. Toch vind ik dit een stuk minder pittig dan die eerste 6 maanden. Ze vermaken zich samen vaak ook en dat is niet alleen fijn, maar ook fantastisch om te zien. Naomi vindt het ook leuker, dat merk je aan alles. Ze wordt nog liever en helpt ook overal bij. Een kind wat twee jaar is of tweeënhalf, wow dat is een verschil! Veel fijner, want ze snapt zoveel meer. Ik kan alles rustig uitleggen en natuurlijk is ze het er niet altijd mee eens. Dat hoort ook bij de leeftijd.

9 – 12 maanden
Van baby naar dreumes. Daniël is echt een mannetje aan het worden. Ondeugend, maar zo lief. Genieten met een grote G. Het samen spelen gaat ook steeds beter, maar het blijven broer en zus. Dus ja er is ook strijd. En Daniël laat dat nu dus echt goed horen en dat is voor Naomi wennen. Ze zijn dol op elkaar en echt op elkaar gesteld ook. Naomi mist Daniël als hij op bed ligt, hoewel ze de tijd met mij samen dan ook geweldig vindt. Ik ben blij dat de babyperiode bijna voorbij is, alles wordt gewoon zoveel makkelijker. Ja natuurlijk krijg ik ook een brok in mijn keel als ik denk aan mijn minibaby die dat nu niet meer is. Dit vind ik wel de fijnste periode! En dat komt denk ik ook echt doordat Naomi bijna drie jaar is. Echt een bizar groot verschil met vorig jaar toen Daniël net geboren was. De ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt is geweldig om te zien. Een lieve, betrokken zus die overal bij helpt. Dat kenmerkt haar echt.

Hoeveel jaar schelen jouw kids?

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Moederschip
  9 mei 2018 at 05:34

  Zooo herkenbaar, elke zin! Mijn kindjes schelen 21 maanden en het is net zo gegaan als bij jou. Intussen zijn ze 15 maanden en net 3 jaar en is het heerlijk om die 2 samen te zien spelen! Ik vind een oudere zus en jonger broertje ook wel heel bijzonder omdat zij ook al mee probeert te zorgen op haar manier. Zo lief!
  Moederschip onlangs geplaatst…De Dochter werd Drie!My Profile

 • Reply
  Marieke
  9 mei 2018 at 07:17

  Bij mij 2 jaar en 9 dagen

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd