Kost elke zwangerschap echt een tand?

Afgelopen januari ging ik naar de tandarts. Ze vragen altijd of er bijzonderheden zijn en ik vertelde uiteraard trots dat ik zwanger was. En toen vertelde de tandarts dat het belangrijk is om je gebit goed te verzorgen en zeker als je zwanger bent. Waarom dan?

Veel vrouwen moeten overgeven als ze zwanger zijn. Jep, been there, done that… Het is verleidelijk om na het overgeven je tanden te poetsen en toch is dat geen goed idee. Hmmm okee dat deed ik wel, want ik wist dat ik toch moest overgeven en dan leek het me beter om daarna tanden te poetsen.Als je overgeeft komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan. Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Okee klinkt logisch, ik had mijn mond moeten spoelen met (mond)water en een kauwgompje nemen. En anders had ik een half uur moeten wachten.
Op die manier heb je de minste kans dat het je tanden beschadigt. Daarnaast hebben veel vrouwen last van bloedend tandvlees en dat kan in het ergste geval tanderosie veroorzaken. En als je tand zo is aangetast, dan moet je helaas zonder die tand doen. Ik was inmiddels op de helft toen ik naar de tandarts ging, dus daar had ik niets meer aan, maar vergeten doe ik het nu niet meer.

Erg belangrijk dus die mondverzorging! Ik ga minimaal één keer per jaar naar de tandarts en het liefst twee keer. Dat ben ik gewend vanuit thuis en doe dat eigenlijk nog steeds. Dus afgelopen vrijdag was het zo ver. Op de een of andere manier ben ik altijd een beetje zenuwachtig, terwijl mijn gebit nooit iets mankeert. Maar stel dat dat nu wel zo is? Het gezegde: “elke zwangerschap kost je een tand” spookte door mijn hoofd. Ik las van alles over tanderosie, ontstoken tandvlees etc…Toevallig had ik die week wat last van mijn tandvlees bij mijn ondertanden.

Mijn gebit zag er wederom goed uit, even schoonmaken en binnen 10 minuten stond ik alweer buiten. En dat van dat bloedende tandvlees, dat hebben we allemaal wel eens zei de tandarts. Advies van de tandarts: goed poetsen, ook op je tandvlees en dan is het zo over. Ik kreeg zelfs een tandenborstel mee met hele zachte haren. Ik voelde me weer een klein beetje kind met zo’n cadeautje 🙂 En dat gezegde gaat bij mij dus niet op! 😉

Heb jij extra aandacht besteed aan je gebit toen je zwanger was of niet meer dan anders?

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd