Korte terugblik Stephan op zwangerschap en bevalling

Inmiddels is de zwangerschap en bevalling al een tijd geleden. Toen ik deze tag tegenkwam op tipsvoorpapas.nl was ik benieuwd naar Stephan zijn antwoorden. Hij was al eerder aan het woord op mijn website en dat was een groot succes. Hij werd massaal gelezen door jullie. Natuurlijk hebben we over veel zaken al eerder gepraat, maar om ze zwart op wit te zien, is erg leuk. Hierbij de korte terugblik van Stephan aan de hand van een paar vragen.


Waar was jij toen je hoorde dat je vrouw zwanger was en wat ging er op dat moment door je heen?

Wij waren in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in Knysna op onze hotelkamer. Ik kon het niet bevatten, maar de test had twee strepen. Ik zei geloof ik: En nu?! Het was zoveel sneller dan we beide hadden gedacht.

Welk afwijkend (eet)gedrag heeft jou het meeste verbaasd bij je vrouw tijdens de zwangerschap?
Ze was erg misselijk en het avondeten was geen pretje. Een kokhalzende vrouw tegenover je als je aan het eten bent is niet fijn. Na 16 weken was dat gelukkig over voor haar en voor mij. Echt rare dingen had ze niet, moest niet naar de supermarkt om dingen in te slaan. Ze lustte geen kip heel haar zwangerschap, dat was best raar.

Ben je (bijna) altijd meegegaan naar de afspraken bij de verloskundige en waarom wel/niet?
90% van de afspraken. Ik vond het belangrijk om dat samen te doen. Was nieuwsgierig, wilde betrokken zijn. Toen we vanaf 30 weken zwangerschap veel afspraken hadden in het ziekenhuis vanwege de groeiachterstand, ging ik niet altijd mee. Angela kon dat plannen op haar vrije dagen en er was altijd wel iemand die met haar meekon. De groeiecho’s, afspraken met de gyneacoloog en de ctg’s in het weekend, ging ik wel altijd mee. Het was een spannende tijd en gelukkig liep het goed af.

favoeriet (Kopie)

Wat vond je van de bevalling, vanuit papa perspectief?
Onwerkelijk. Angela werd onverwachts ingeleid, zoals jullie wel hebben gelezen. Ze belde mij op en zei: ga even zitten. Je moet naar huis komen, want ze gaan de bevalling opwekken. Over maximaal 4 dagen ben je papa. Het begon met zo’n ballonnetje. Er stond zo’n 18 uur voor en ik vroeg me echt af wat we in de tussentijd zouden doen. Ik hielp haar als ze de weeën weg moest zuchten en binnen 6 uur viel hij al uit. Een goede nacht en toen begon de bevalling echt met weeënopwekkers. Je kunt je niet voorstellen hoe zo’n bevalling is. Angela heeft twee keer overgegeven, waarvan één keer over mijn arm en de verpleegkundige heen. Niet erg smakelijk, maar daar kon ze natuurlijk niets aan doen. Daar denk je niet aan bij een bevalling. Ik vond het ergens ook wel moeilijk dat ze zoveel pijn had. Ik heb haar bijgestaan waar ik kon. En zo knap dat ze geen pijnstilling nam, respect. Ik vond vooral het persen spannend. Je zag dan het hoofdje komen ja ik heb gekeken daar beneden en als de perswee voorbij was, zakte het weer even terug. Bizar om te zien. Als je kindje er dan eenmaal is, kun je je niet voorstellen dat dat kort daarvoor nog in de buik zat. Een prachtige dochter, ik was papa.IMAG0404

Wat vond je van de eerste weken nadat je papa was geworden?
De weken vielen mij mee. Ik was enorm trots en verliefd op Naomi. De kraamhulp leerde ons Naomi in bad doen, bijvoeden met zo’n spuitje, luier verschonen, aankleden etc. Ik vond het ook best pittig. De nachten waren soms zwaar, ik heb uren heen en weer gelopen met Naomi op mijn arm als ze niet kon slapen, krampjes had etc. Ik vond het overigens heel fijn dat Angela borstvoeding gaf, dan hoefde ik er ’s nachts niet uit. Lezen er mannen mee? Steun je vrouw, echt die borsten zijn een uitkomst.

Heel leuk om de antwoorden te lezen van Stephan. Het is alweer zo lang geleden de zwangerschap en bevalling, maar het voelt als de dag van gisteren. Dat is vast herkenbaar voor velen van jullie!

Hoe kijken jullie partners terug op de zwangerschap en bevalling?

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole
  27 juni 2016 at 07:23

  Mooi om jouw antwoorden te lezen! Leuke tag zeg. Eens kijken of mijn man daaraan wil meewerken haha.
  Nicole onlangs geplaatst…“Loopt ‘ie nou nog niet”? – En andere onzekerhedenMy Profile

 • Reply
  Charlotte
  27 juni 2016 at 09:05

  Ah wat leuk om de ervaring van jouw man hierin te lezen… Zal ook eens vragen of de mijne dat durft haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Winweek #1; win een Bibalot t-shirt naar keuze!My Profile

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  27 juni 2016 at 09:59

  Oh dat is zo leuk om de man zijn kant van het verhaal te horen.
  Geen idee of ik manlief daar ook klaar voor krijg 🙂 (Toch proberen!)
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Haken en borduren als kreatieve kronkelMy Profile

 • Reply
  Merel
  27 juni 2016 at 12:13

  Vind het altijd leuk om te lezen hoe mannen die bevalling nou ervaren hebben, aangezien dat voor hun toch anders is.

  Mooi hoor, zo betrokken bij alles. Dat is echt heel fijn als (zwangere) vrouw.
  Merel onlangs geplaatst…Van rampzalige handleiding tot (romantisch) verjaarscadeauMy Profile

 • Reply
  MetMirjam
  28 juni 2016 at 00:05

  Wat mooi om te lezen! Eens kijken of die van mij hier ook voor open staat 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Ben ik een keukenprinses?My Profile

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  28 juni 2016 at 17:43

  Hahahaha die borsten zijn een uitkomst
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Over tien jaar… – TAGMy Profile

  • Reply
   http://www.coinshackgenerator.club/
   14 februari 2017 at 17:56

   she’d find a way. Her father is in hospital, dying. She wanted to be near him ASAP. I have not heard from her since. With all the nuclear stuff going off over there, I am a bit scared for her. My church and I are praying very often for her and her family. My son, in the Army, is over there now… helping … he says it is so much worse than the TV shows!

 • Reply
  Frank
  8 april 2017 at 09:21

  Zeker leuk om dit te lezen … zouden meer mannen moeten doen!!
  Frank onlangs geplaatst…Een PapadagMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd