Kolven valt me dit keer behoorlijk tegen

Kolven. Ik heb letterlijk weer een haat-liefde verhouding. Dat was twee jaar geleden zo en dat is nu weer zo. Echter ervaar ik het nu al een aantal maanden zo. Echt? Ja echt. Ik geef dolgraag borstvoeding, dat weten jullie nu ondertussen wel, en dat wil ik ook blijven doen. 
Ik heb mezelf een doel gesteld en dat is Daniël minimaal een jaar voeden. En dat jaar, dat ga ik ook zeker halen. Niet zonder slag of stoot, maar dat gaat me lukken. Staar ik mij blind op borstvoeding zoals sommigen weleens tegen mij zeggen? Dat zie ik zelf niet zo, wel vind ik het gewoon belangrijk om er alles aan te doen. Wat niet gaat, dat gaat niet, maar dan wel nadat ik er alles aan gedaan heb.

Vanaf het eerste moment dat ik weer ging werken vond ik het lastig. Het kolven zelf niet overigens, maar wel je werk organiseren om dat kolven heen. Uiteraard krijg je tijd om te kolven, maar ik had en heb net zoveel werk te verrichten als mijn collega’s die 24 uur werken. Ik kolf per werkdag maximaal 1 – 1,5 uur. Dat betekent 3 – 4,5 uur in de week. En dat een half jaar lang en dat is toch best veel als je het zo bekijkt.

Toch mogen die maanden wat mij betreft worden verlengd met drie maanden. Waarom? Dat kun je hier lezen.

De druk van het werken, maakte dat ik het kolven soms vergat. Er daardoor, voor het goede, teveel uren tussen zaten. Door het in te plannen in mijn agenda ging dat beter, maar er zijn altijd zaken die van links of rechts komen. En hoppa, daar schoof ik weer met mijn kolftijd. Soms zijn de dagen zo druk dat ik gewoon mijn laptop meeneem en tegelijkertijd kolf. Dan check ik mijn mail, lees ik beleidsstukken of andere documenten door. Dat scheelt mij weer tijd. Dat vraagt mijn werkgever zeker niet, maar het werk zelf eigenlijk wel. Het moet immers ook af. Soms belde er een collega en dan nam ik gewoon de telefoon op, wel met de mededeling dat ik aan het kolven ben. Dat zijn naaste collega’s van Marketing & Communicatie overigens, want anders doe ik dat niet hoor. Dat geluid is immers goed te horen aan de andere kant van de lijn. Zoals mijn man zegt: het lijkt wel de broedperiode van de Eland. Dat was een fragment vorig jaar bij Radio 538. En eerlijk is eerlijk, ik doe dit zelf. Want ik HOEF het niet te doen. Het geeft mij wel veel rust en dat is mij heel veel waard.

Er zijn ook zeker dagen dat ik wel die tijd neem, dat ik dan even lak heb aan het werk. Dat is in tijden van een daling in mijn melkproductie. De verklaring is er, namelijk een eisprong die roet in het eten gooit. Vervelend, maar niet onoverkomelijk, gewoon iets meer investeren in het kolven en ook weer wat vaker. Dus in die periode echt drie keer kolven, je niet druk maken en putten uit mijn voorraad in de vriezer. Daar ligt zeker nog twee liter melk in en dat is fijn, heel erg fijn. En verder powerkolven, borstvoedingsthee en wat nog niet meer. Zo kom ik die weken wel door.
Ik krijg vaak te horen: “Angela, wat doe jij dat toch makkelijk, voeden en kolven.” Ja en nee, dat maakt mijn blog van vandaag wel duidelijk denk ik. Nog zes weken en dan verloopt mijn betaalde kolfrecht. Dan offer ik mijn lunchpauze weer op, start ik eerder en werk ik wat langer. Ik verwacht namelijk nog niet terug te kunnen naar één keer kolven op een dag. Daniël drinkt daar nog teveel voor. Kortom nog even te gaan en ik ga ervoor! Niet zonder slag of stoot, maar komt goed.

Lieve kolf, de eerste vier maanden zitten er dus weer op. Nog even knallen de laatste vier maanden en dan…..dan berg ik je (voorgoed?) op.

Voor de kolvende mama’s, hoe ervaar jij dit?

 

Foto bovenaan dit artikel.

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Carolien
  12 januari 2018 at 12:21

  Hoi Angela,

  Ik kolf meestal in koffiepauzes en lunchpauzes. Dan kan ik lekker even thuis gaan kolven. Daar zit ik net wat rustiger en prettiger, waardoor ik ook sneller weer terug ben op de werkvloer (thuiszorg). Ik ben dan echt niet met m’n werk bezig, en kan altijd hulp inschakelen van collega’s als mijn route in de soep loopt. Scheelt natuurlijk wel dat de zorgsector meer een vrouwenwereld is. Ik hoop ook zeker het jaar te halen met m’n dochtertje (nu 6 maanden). Veel succes nog met de laatste maanden. Ik hoop van harte dat je het vol blijft houden!

  Groetjes, Carolien

 • Reply
  Tessa
  12 januari 2018 at 19:47

  Ik vind het knap hoor! Zelf ook wel gekolfd maar toen ik weer ging werken de bv (om andere redenen) afgebouwd dus ik heb nooit op het werk hoeven kolven. Fijn dat het kan, maar het lijkt me inderdaad best een aanslag op je tijd en lastig met je to-do-list.

 • Reply
  Lisanne Westdijk
  12 januari 2018 at 22:23

  Oooooh die kolf he! Ik heb er ook nog altijd een haat-liefde verhouding mee. Moet wel zeggen dat het me tot nog toe makkelijk af ga. Op de dagen dat ik werk kolf ik alleen tijdens mijn lunchpauze (al vanaf begin) en dat gaat nog steeds goed.
  Merk wel dat ik de laatste 2 weken wel liever ook nog smorgens vroeg extra kolf zodat het net dat beetje extra geeft.
  Maar (klopt af) als het me zo af blijft gaan mag ik absoluut niet mopperen. Succes en you can do it, you’ve been there before! X

 • Reply
  Marieke de Loove
  12 januari 2018 at 22:43

  Waarom een jaar? Ik zou me daar niet zo op blind staren. Als je er teveel moeite voor moet doen of het kost je teveel; lekker stoppen! Daniël heeft er ruim een half jaar van gedronken en heeft een goede basis. Weg die kolf!

  • Reply
   Angela
   13 januari 2018 at 05:17

   De reden voor een jaar is simpel voor mij. Een baby heeft 1 jaar (moeder)melk nodig en ik ga niet voor die laatste paar maanden overstappen op flesvoeding. Zeker niet omdat ik weet dat het kolven alleen maar minder wordt de komende maanden, omdat Daniël op den duur maar 1 flesje drinkt op de opvang of bij de oma’s. Het voeden zelf is heerlijk en het kolven lukt ook prima, alleen is het niet altijd zo makkelijk als men soms doet denken. Dat wilde ik delen in mijn blog. En als het niet meer gaat of dat ik er aan onder doorga stop ik zeker, maar dat is niet aan de orde. En flesvoeding is niks mis mee ofzo, maar dat weegt voor mij absoluut niet op tegen borstvoeding.

 • Reply
  Dymphke
  12 januari 2018 at 23:03

  Super knap dat je al zo lang aan het bv bent! En ook alweer 4 maanden kolven. Top toch!

  Zelf heb ik 10 maanden gekolfd (10e maand dus in eigen tijd, maar kolfde toen nog maar 1x per dag en dat was tijdens de lunch). Daarbij had ik geen apparte kolfruimte, maar kolfde ik handsfree in onze kantine . Mijn (enkel vrouwelijke) collega’s hebben er nooit vreemd over gedaan en hadden het soms niet eens door dat ik aan het kolven was. Mijn productie was met 10 maanden zo stabiel dat ik kon stoppen met kolven. Daarbij maakte ik mij ook niet (meer) druk om de hoeveelheid afgekolfde melk. Wanneer ik niet genoeg kolfde, kreeg onze dochter op mijn werkdagen voor en na het werken uiteraard bv, tijdens het werken flesvoeding.

  Inmiddels zijn geef ik haar nu ruim 1,5 jaar bv.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd