Kolven, een haat-liefde verhouding

Een lekker bankje om op te zitten, een paar keer diep ademhalen, mobiel in de aanslag voor foto’s en filmpjes van Naomi. Je raadt het vast al. K O L V E N. Momenteel heb ik een haat-liefde verhouding met mijn kolf en daar zit ik best over in.

Lieve kolf,
Al maanden brengen wij een hoop tijd door met elkaar. Ik maak je netjes schoon, kook je uit en ben heel voorzichtig met je. Je was vrij duur namelijk en bij een tweede kindje hoop ik dat ik je nog steeds kan gebruiken. Al maanden gaat het goed en ben ik erg blij met je. Tot een goede twee weken geleden. Ik doe heel hard mijn best, maar je krijgt niet genoeg melk uit mijn borsten. Ik word er stiekem een beetje verdrietig, chagrijnig en boos van. Eerst moet ik bijna stoppen met borstvoeding, omdat ik zo afval. Dan blijft mijn gewicht stabiel en ziet het er naar uit dat ik het jaar vol kan maken. Laat jij mij ineens in de steek, waarom?! Ik wil nog niet stoppen met voeden, schreeuwt mijn hart! Lieve kolf, laat me alsjeblieft niet in de steek. Nog maar vier maandjes, meer vraag ik niet van je.
Liefs!

Jep, zoals je kunt lezen gaat het kolven ineens moeizaam. Dat had ik nooit verwacht. Bijna 8 maanden probleemloos kolven, tot anderhalve week geleden. Nu snap ik waarom het vrouwen zo frustreert als ze een kwartier aan het kolven zijn voor 40 cc of zelfs nog minder. Je moet dan heel wat kolven op een dag om je kindje voldoende melk te kunnen meegeven. Kolven is dus echt wel degelijk anders dan voeden aan de borst en momenteel vind ik het ook echt niet leuk. Over een maand vervalt ook mijn kolfrecht. Aangezien ik veel moet kolven voor twee voedingen, ga ik dat niet redden met mijn lunchpauze. Wellicht drinkt Naomi dan minder, maar daar ga ik even niet van uit 😉 Dat is de reden dat ik in overleg ga met mijn leidinggevende om daarvoor uren in te zetten. Maar dan zal het kolven toch echt beter moeten gaan. Na een aantal dagen sukkelen is het tijd om er iets aan te doen!

Op www.kiezenvoorborstvoeding.nl staan telefoonnummers die je kunt bellen op bepaalde tijdstippen. Leidsters die ook een gezin hebben en zich vrijwillig inzetten om vrouwen zoals mij te woord te staan. Zij beantwoordde al mijn vragen, dacht mee en gaf me tips. Hieronder een samenvatting van het gesprek.

Je hebt voldoende melk, want je dochter drinkt goed aan de borst en huilt niet na een voeding. Haar plas- en poepluiers zijn prima. Ze is wel wat onrustig soms met drinken en daardoor snel afgeleid, maar dat heeft ook te maken met de leeftijd. Alles om haar heen is interessanter dan de borst. Je melkproductie is dus prima en hoeft niet opgekrikt te worden.

Aangezien je ook nog niet ongesteld bent geweest na je bevalling, kan het zijn dat die er toch aan komt of je hebt last van je eisprong. Ook dan merken vrouwen dat het wat moeizamer gaat. Zwanger ben je ook niet, dus dan gaan we kijken naar je kolfmomenten en werksituatie. Je zegt dat het vrij druk is op je werk en je soms gehaast gaat kolven. Probeer voor jezelf een modus te vinden, waarbij je toch rustig kunt gaan kolven. Zet het in je agenda en een kwartier of half uur voordat je gaat kolven heb je afgerond wat je wilde doen en dan doe je nog even je mail of andere kleinere taken. Voordat je begint haal je een paar keer diep adem. Een lekkere kop thee en een tijdschrift lezen wil ook weleens helpen. Het zijn maar ideeën, je moet voor jezelf zien te vinden wat prettig voelt. Kijk niet naar het aantal milliliters. Beschouw de kolfsessie als een moment dat je wil dat je lijf weer melk aanmaakt. Aan het eind van de dag bekijk je wat je tekort komt en eventueel kolf je die avond nog voordat je naar bed gaat of de volgende ochtend na een voeding. Daarnaast kun je putten uit de voorraad die je hebt en leg je wellicht langzaam aan weer een voorraadje aan. Probeer je er niet te druk om te maken, want het ligt echt niet aan je productie. Als dat wel het geval was, kon je ook dat weer opkrikken.

Ik ben heel blij dat ik gebeld heb. Al haar tips pas ik toe en ik heb besloten om iedere avond voordat ik naar bed ga te kolven. Die melk is dan een aanvulling voor de volgende dag of ik kan het als voorraad in de vriezer stoppen. Op het moment dat jullie dit lezen ben ik dit al een aantal dagen aan het proberen. Het gaat beter, ik moet in totaal vier keer kolven op een dag om aan twee voedingen te komen. Als ik thuis ben, dan voed ik Naomi aan de borst, maar in de avond kolf ik ook mijn borsten leeg. Alle kleine beetjes helpen zullen we maar zeggen.

Voor de voedende en kolvende moeders onder mijn lezers: hoe heb jij dat gedaan nadat je kolfrecht eindigde? Heb jij ook een kolfdip gehad en hoe kwam je daar weer uit?

Liefs Angela

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Mathiske
  22 januari 2016 at 07:47

  Ik had toevallig in mn hoofd om ook een stukje te schrijven over kolven. Ik ben in juli bevallen en tot augustus ging het kolven echt heel goed, toen kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd werd dus toen ben ik gestopt met kolven. Toen ik eind september dacht ik wil eens met losse handen weg kunnen lukte het niet meer.. er kwam geen druppel, ik heb toen een lactatie kundige gebeld en die heeft mij aan oxytine neusspray geholpen. Dat werkt echt heel goed, nu kwam het langzaam aan weer op gang. En ze gaf mij de tip om de kolf vaker van borst te wisselen. Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat het gauw weer lukt! X
  Mathiske onlangs geplaatst…Je baby alleen laten.My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   22 januari 2016 at 08:01

   Ik ben benieuwd naar jouw blog over kolven 😉 Knap dat het je op die manier gelukt is! Ik heb wel voldoende melk, dat is het probleem niet. En ik krijg ook een toeschietreflex, dacht dat die spray daar voor was, maar dan zal ik eens kijken. Ik heb een dubbele elektrische kolf, dus hoef niet te wisselen, maar bedankt voor je tips 😉 X
   Angela Lodder onlangs geplaatst…Kolven, een haat-liefde verhoudingMy Profile

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  22 januari 2016 at 09:10

  `Kolven lukte hier vanaf het begin al niet. Er kwam gewoon amper wat uit. Moest wel 5 keer kolven voor 1 voeding. Dat heb ik dus maar snel opgegeven. Een vriendin van mij kreeg als tip om naar video’s en foto’s van haar dochter te kijken om het zo weer op gang te brengen.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Kijktip: Making a Murderer (Netflix)My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   23 januari 2016 at 19:01

   Ik snap dat je het snel hebt opgegeven. Wat een drama zoveel keer voor 1 voeding. Ik vind vier keer voor 2 voedingen al drama. Ja, dat deed ik ook altijd, maar het werkt niet meer helaas 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  22 januari 2016 at 09:34

  Ik was fulltime thuis en hoefde dus alleen te kolven als ik een middagje weg ging. Ik had dus geluk wat dat betreft.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Waarom zijn lijstjes zo populair?My Profile

 • Reply
  Reshma
  22 januari 2016 at 12:38

  Kolven ging bij mij niet en als het wel ging deed ik echt pijn. Dus heb ik het snel weer opgegeven

 • Reply
  Brechje
  22 januari 2016 at 13:02

  Laat je niet gek maken. Je doet het super!

 • Reply
  Volgmama
  22 januari 2016 at 16:17

  Ik kolf nu ook niet dagelijks. Maar als ik kolf dan in de productie ’s ochtends het hoogst.
  Volgmama onlangs geplaatst…21 and Pregnant!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   23 januari 2016 at 19:03

   Dat heb ik inderdaad ook, maar Naomi drinkt mijn borsten in de ochtend al leeg, dat kolven na een voeding niet veel zin heeft 😉

 • Reply
  Daniëlle
  22 januari 2016 at 19:03

  Wat vervelend zeg. Ik heb toen onze jongste dochter geboren was drie weken lang elke dag 3/4 keer dag gekolft, omdat zij borstvoeding kreeg via de sonde. Ik had overproductie en moest dus minder kolven. Toen ik na 9 maanden weer ongesteld werd, merkte ik dat het wat terugliep. Telkens als mijn menstruatie er nu aankomt, is mijn productie iets minder. Daarbij drinken ze sowieso minder als ze ouder worden. Mijn jongste is nu 14 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding. Heel weinig, maar ze drinkt nog steeds!

  Doorzetter ben je hoor! Superknap. Enne, niet teveel stressen, dat helpt inderdaad niet gunstig mee Een warme douche of je borsten masseren wil soms ook helpen, dat is misschien iets voor de avonden? Succes ermee!

  • Reply
   Angela Lodder
   23 januari 2016 at 19:04

   Dankjewel voor je reactie! Wat heftig dat je dochter aan een sonde lag. Ik hoop stiekem dat het ook betekent dat mijn menstruatie er aan komt, maar tot nu toe nog niks. Dankjewel voor de tip, dat ga ik vanavond eens doen 😉

 • Reply
  lotte
  22 januari 2016 at 19:46

  Ik heb onze dochter 9 maanden lang borstvoeding gegeven. Ik moest na drie maanden volledig gaan kolven omdat dochter lief het vertikte om bij mij aan de borst te drinken en ik het gewoon pertinent wilde dat ze borstvoeding kreeg. Sommige mensen hebben me voor gek verklaard maar ik ben er trots op dat ik eerst een half uur kolfde en daarna nog een half uur 3/4 met Lize bezig was voor de voeding inclusief luier verschonen etc. Ik heb ook problemen gehad met kolven. Ik had een medela dubbele kolf ook. In het begin leek dit goed te gaan. Maar een paar maanden later kreeg ik weinig tot niks meer uit mijn borsten was soms wel een uur bezig met kolven en dat had ik nog niet altijd genoeg. Dit frusteerde me erg en ik werd er verdrietig van. Een vriendin van mij zei probeer het eens met een handkolf die had er nog eentje liggen. Ik gedaan en ik wist niet wat ik mee maakte ik had binnen een mum van tijd 70 cc aan een kant. Wat een heerlijk gevoel was dat zowel geestelijk als lichamelijk. Want doordat ik mijn borsten dus nooit goed leeg gekolfd kreeg had ik geen hele hoge productie bleek achteraf. Ik ben toen week lang om de twee uur gaan kolven. Gelukkig had mijn man toen vakantie anders had het niet gegaan en zat ik in de laatste twee weken van mijn verlof. Na een week om de drie uur en daarna om de 4uur en ik had godzijdank elke keer een voeding. En naar mate dat Lize minder voedingen nodig had bleef ik toch 1 extra voeding kolven en deden we die in de vriezer voor de voorraad. Na 8.5 maand was ik er klaar mee om elke keer te kolven en daarna nog te voeden. En ben ik af gaan bouwen. Wij hadden de kolf bij borstvoeding shop de boezem in dirksland gekocht en daar heb ik contact mee opgenomen toen ik problemen had. Zei heeft mee gekeken wat er gebeurde en begreep er ook niks van waarom het bij mij met een handkolf beter ging. Wij hebben de elektrische kolf in mogen leveren en kregen een handkolf en nog geld terug echt een super service!!

  Super knap van je dat je het al zolang volhoudt en de laatste 4 maanden komen vast goed!! Je kan trots op je zelf zijn!!

  • Reply
   Angela Lodder
   23 januari 2016 at 19:06

   Ik heb ook de dubbele kolf van Medela 😉 Maar meid wat knap fulltime kolven, diep respect! Als het over een week nog niet beter gaat, dan ga ik een handkolf eens overwegen 😉 Daar heb ik mijn kolf ook gekocht, zal haar eens bellen! Dankjewel voor je lieve reactie!

 • Reply
  Saskia
  23 januari 2016 at 10:29

  Bij mijn zoontje Senna kolfde ik full time en ik herken het wel van een kolfdip. Iets anders dan bij jou, maar ik weet hoe rot het kan voelen om zo je best te doen zonder resultaat. Ik hoop dat je wat hebt aan de tip om in de avond extra te kolfen. Succes.
  Saskia onlangs geplaatst…Nieuws! Had ik al verteld dat? #2My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd