Kinderdagverblijf kiezen? Dat doe je zo!

Ik werk 24 uur per week en Stephan 40 uur. Dat betekent dat we voor drie dagen in de week kinderopvang nodig hebben. Er zijn heel veel mogelijkheden voor kinderopvang. Onze kinderen zijn één dag bij mijn moeder, één dag bij mijn schoonmoeder en één dag op het kinderdagverblijf. Wij vonden een gastouder allebei geen fijn idee. Bij een kinderdagverblijf hebben ze meerdere leidsters en niet maar één persoon. Dat vonden wij simpelweg fijner. Maar waar moet je nu aan denken? Wat is belangrijk? Dat lees je in dit artikel!

Waar moet je op letten?

In een stad heb je vast meer keuze dan in een dorp. Wij hebben in ons dorp twee locaties van dezelfde organisatie. Vier jaar geleden stonden wij voor de keuze. Want het was wel degelijk anders, ondanks dezelfde organisatie. Welke locatie wordt het? Wat moeten we allemaal vragen? Wat vinden we nu eigenlijk belangrijk? Zoveel om over na te denken. Onze kinderen gaan trouwens naar een groen kinderdagverblijf. Ze hebben de locatie onlangs omgetoverd tot Wiedewei locatie. Ik ben fan! Ik vertrouw de leidsters volledig. Ik laat de kids met een gerust hart achter en dat is heel belangrijk. Daarnaast zie ik ook dat ze het naar hun zin hebben.

Ga langs bij het kinderdagverblijf

Neem contact op voor een rondleiding. Wij gingen langs op het moment dat de meeste kinderen wakker waren. Zo kregen wij een goed beeld van het kinderdagverblijf.

Sfeer op het kinderdagverblijf

Dit vind ik een van de belangrijkste dingen. Luister naar je gevoel. Hoe voelt een locatie bijvoorbeeld aan? Zie je de kids spelen? Spelen de medewerkers ook mee? Hebben ze echt aandacht voor de kids?

Groepen

Wil je dat je kind naar een horizontale groep (ingedeeld naar leeftijd) of verticale groep (verschillende leeftijden op één groep) gaat? Ik vond het belangrijk dat ze van oudere kindjes kon leren. Om die reden hebben wij gekozen voor een verticale groep. Wat ze wel doen bij ons, weer een pluspunt, is de oudere peuters soms even apart te nemen van de baby’s en dreumesen. Tot ergernis van Daniël 😉

Ontwikkeling

Ontwikkeling is zo belangrijk. Vraag daarom ook wat ze doen om dit te stimuleren. Hoe doen ze dat bij baby’s bijvoorbeeld? En hoe dagen ze peuters uit? Werken ze met thema’s en hoe pakken ze dat aan? Zo doen ze bij ons ook veel buiten. Denk aan het blotevoetenpad voor kids dat ze maakten. Of de keer dat ze verfden met ijsklontjes. Hoe leuk is dat?!

Buitenspelen

Hoe groot is het buiten? Staat er veel groen of vooral veel stenen? Vraag ook hoe vaak ze naar buiten gaan. Op ons kinderdagverblijf besteden ze hier veel tijd aan. Frisse lucht is goed voor kids en dat vinden wij ook belangrijk.

Lees ook: Wenmomenten voor de baby? De ouders bedoel je!

Dagritme

Hoe ziet het dagritme eruit? Volgen ze jouw kind of niet? Dit is namelijk zo’n mega pluspunt bij ons kinderdagverblijf.  Natuurlijk is het niet zoals thuis, want ze hebben zoveel andere kindjes. Maar als ik vertel dat Daniël om de zoveel uur zijn fles moest en dan binnen 15 minuten naar bed moest, dan deden ze dit ook. Naomi en Daniël zijn beide ook flesweigeraars. Ze zorgden er op allerlei manieren voor dat ze toch voldoende moedermelk binnenkregen. Bewonderenswaardig dat ze Daniël de fles gaven in hun kantoortje. Of op de gang, omdat het daar rustig was.

Contact met de opvang

Hoe houden ze je op de hoogte? Zijn zij makkelijk te bereiken? Is er bijvoorbeeld een app waar je de dag van je kind kunt volgen? Wij hebben de app Flexkids. Daar zien wij dan foto’s van de kinderen en wanneer ze iets gegeten of gedronken hebben. Ik vond dat in de babytijd van Daniël ontzettend fijn. Nu vind ik dat minder belangrijk, maar het is wel fijn dat ze dat ook doen.

Kies het contract dat bij je past

Voor hoeveel weken neem je af? Als je juf bent, kun je bijvoorbeeld kiezen voor 40 weken, heel handig! Check ook waar je precies voor betaalt. Wat zit er allemaal (luiers, melk, eten, etc.) bij de prijs inbegrepen? Zo kun je bij ons bijvoorbeeld gaan voor de optie met luiers, maar dus ook zonder. Wij hebben de optie met luiers, maar let dan wel goed op dat je dit weer wijzigt als je kindje zindelijk is.

Flexibiliteit

Hoe flexibel zijn ze? Passen de tijden bij jouw werktijden? Kun je dagen wisselen? Hoe werkt het als je een extra dag nodig hebt?

Veiligheid en rapporten 

Veiligheid is heel belangrijk. Je laat er immers je kostbaarste bezit achter. Daarmee dus ook de kwaliteit. Ik heb de rapporten eerlijk gezegd nooit gelezen. Maar na een recente gebeurtenis van een vriendin van mij, zie ik in hoe belangrijk dat ook is. Je kunt de rapporten online vinden. Daar kun je lezen wat de kwaliteit van het kinderdagverblijf is.

Wat vond jij belangrijk bij de keuze van kinderopvang? 

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Wicha
    6 november 2018 at 07:54

    Mijn oudste twee gingen ook naar een kinderdagverblijf. Maar toen mijn jongste geboren werd ben ik van baan geswitcht en ben ik gastouder geworden(ik was leerkracht)
    Ik doe dit alweer nu negen jaar met plezier.
    Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd waarom je gastouder geen fijn idee vond/vind

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Deze content is beveiliigd