Kids kort op elkaar, een bewuste keuze of niet?

Dat Stephan en ik een wens hadden voor kinderen, dat wisten we eigenlijk altijd al. Ik wist ook dat, in de ideale situatie, ik eerst wilde trouwen en dan kinderen hoopte te krijgen. Veel mensen hebben de afgelopen tijd gezegd dat wij kinderen best dicht op elkaar krijgen. Dat bedoelen ze niet negatief hoor, maar ze vinden het dan op de een of andere manier een knappe prestatie. Had ik dat van tevoren eigenlijk wel bedacht om dicht op elkaar kids te krijgen?

Disclaimer: Voordat ik verder ga met schrijven, wil ik vooraf gezegd hebben dat ik mij ervan bewust ben dat je het krijgen van kinderen niet zelf in de hand hebt, daar kent iedereen genoeg voorbeelden van in zijn of haar omgeving. Je kunt een wens hebben, maar dat betekent ook niet dat deze automatisch vervult wordt. Stellen bij wie de wens heel groot is en het niet lukt om wat voor reden dan ook, kennen wij allemaal. Wij kennen ook een aantal mensen bij wie dat het geval is en dat is enorm verdrietig. Ik voel mij enorm gezegend met Naomi en onze zoon in mijn buik.

Wat vooraf ging…
Als je mij vijf jaar geleden verteld had dat ik bijna 3,5 jaar getrouwd ben, een dochter zou hebben van 21 maanden én zwanger zou zijn van onze zoon…. Dan had ik je voor gek verklaard. Huh? Ja, ik was toen 21 en studeerde nog Communicatie in Rotterdam. Een totaal andere levensfase, waar ik echt nog niet dacht aan trouwen, laat staan kinderen krijgen. Ineens ging het in een sneltreinvaart. Stephan en ik schreven ons in voor een huis, werden ingeloot, het huis werd gebouwd, hij vroeg mij ten huwelijk en een jaar later waren we in september getrouwd en trokken we in ons nieuwe huis. Pats boem, dat alles gebeurde in ruim 1,5 jaar tijd. Begin 2014 voerden Stephan en ik ‘het’ gesprek. Wij bespraken hoe we onze toekomst voor ons zagen en dat hield in dat we één reis naar Zuid-Afrika samen wilden maken in september 2014. Daarna zouden we er voor gaan.

Een andere wending
In november 2014 maakten wij de zwangerschap bekend. Je kunt vast wel uitrekenen dat we dus wat eerder er voor gingen, dat klopt. Tegen alle verwachting in, ik had een onregelmatige menstruatie, was ik al zwanger. Ik dacht iets verkeerds gegeten te hebben, maar na drie dagen bedacht ik mij ineens dat ik misschien wel zwanger kon zijn. Ik was ook zo moe namelijk, maar hee zo’n reis met veel wandelen is natuurlijk ook niet niks. We kochten een test in de supermarkt en jawel, binnen no time stonden daar twee dikke strepen. Toen kwam de vraag: hoe lang dan? Nog een week in Zuid-Afrika en dan zouden we het weten. Heel bijzonder om dat daar te ontdekken en met zijn drietjes naar huis te gaan. Eenmaal terug in Nederland bleek dat al zo’n 7 weken te zijn. Na een heerlijke zwangerschap, en in de laatste weken ook wel een hoop spanning, kwam onze lieve Naomi drie weken vroeger ter wereld in mei 2015.

Een tweede kindje?
Ik had voor mezelf altijd zo’n 3 á 4 jaar leeftijdsverschil in gedachten. Dat leek mij wel mooi, ik scheel zelf ook vier jaar met mijn broertje. Geen idee waarom, maar dat beeld had ik altijd voor me. Ergens verschoof ik voor mezelf dat leeftijdsverschil al een beetje, gek he? Toen Naomi één jaar werd, veranderde dat compleet. Ik kreeg de voor mij bekende kriebels weer! Ik had dit keer een regelmatige menstruatie, woehoe, maar gaf natuurlijk ook nog borstvoeding. Niet dat dit volledig beschermd, maar het had wellicht nog invloed. Menstruatie na menstruatie volgde en dat is toch iedere keer weer een teleurstelling. Maar…in september bleef deze uit, ik werd zwanger van ons tweede kindje. Een weekje eerder uitgerekend dan bij Naomi. Een leeftijdsverschil van twee jaar dus.

Klein leeftijdsverschil
Er zijn voordelen aan vier jaar leeftijdsverschil, maar ook nadelen en dat geldt voor twee of drie jaar verschil natuurlijk ook. Het gaat erom wat goed voelt. Wat kun je (voor je gevoel) aan? Hoe heb je het zelf ervaren met een broer of zus? Stephan scheelt met zijn oudste broer 1,5 jaar en met zijn jongste broer 3 jaar. Mijn schoonzussen zijn ongeveer even oud als ik ben en dat is echt ontzettend leuk!  Je eigen leeftijd speelt misschien ook een rol. Daarnaast weet je gewoon niet of het lukt om zwanger te worden, want dat is gewoon geen garantie, zelfs niet als je al een kindje hebt. Ik had van mezelf niet verwacht dat mijn visie op het leeftijdsverschil zou wijzigen, dus zo zie je maar, alles kan! En het perfecte leeftijdsverschil? Dat bestaat gewoon niet.

Hoeveel leeftijd zit er tussen jouw kids?

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  27 februari 2017 at 10:37

  Mooi geschreven. Vooral omdat iedereen eigenlijk uit gaat van wat je zelf gewend bent. Ik had graag het verschil kleiner gehad. Nu zit er mocht het lukken al ruim 2.5jr tussen. Voor mijn gevoel tikt de tijd Heel hard door. Ik vind een verschil van meer dan 3 jaar dan weer groot worden
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…#OOTD carnaval 2017. My Profile

 • Reply
  ana
  27 februari 2017 at 11:43

  Ben benieuwd of jullie hulp hebben van schoonouders? Of broers / zussen?

  • Reply
   Angela
   27 februari 2017 at 11:52

   Hoi Ana,

   Mijn moeder en schoonmoeder passen allebei één dag in de week op onze dochter en dat gaan ze straks ook doen voor onze zoon. Daarnaast gaat Naomi één dag per week naar het kinderdagverblijf en daar gaat onze zoon straks ook naar toe. Mijn zwagers en schoonzussen passen heel soms weleens op als wij een bruiloft of etentje hebben of zoiets, maar dat komt niet vaak voor.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  27 februari 2017 at 11:45

  Bij mij thuis zit er tussen mij en mijn zussen allebei twee jaar. Ik en mijn zusje zelfs minder. Vroeger was dat veel gebruikelijker dacht ik, maar bij jou thuis dus niet. Mijn lief en zijn broer schelen maar 1,5 jaar. Pfffff dan was ik nu alweer bevallen, daar moet ik toch niet aan denken.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Lieve Roosje…van spoedcursus Down, tot de harde realiteit, de toekomst en vooral een hele lieve Roosje…My Profile

 • Reply
  Marieke
  27 februari 2017 at 11:47

  Mijn kinderen van 3 en 5 schelen 2 jaar en 3 maanden. ik wilde het verschil ook niet zo heel groot hebben. ook omdat ik en mijn broertje en zus 4,5 jaar schelen en dat verschil te groot vond. al heb je het natuurlijk niet voor het zeggen. maar ik vind verschil heel erg leuk. ze kunnen het ook heel goed samen vinden en spelen bijna altijd samen. Echt super leuk!!

 • Reply
  Evy
  27 februari 2017 at 15:44

  Mijn zus en ik schelen 2 jaar en 2 maanden.
  Ik hoopte zelf dat er tussen onze dochter en een eventuele tweede ongeveer 1.5-2 jaar zou zitten en als het helemaal te plannen zou zijn weer een kindje in de late lente/vroege zomer te krijgen. Dit lukte gelukkig. Inmiddels 26 weken in verwachting van een tweeling (dat is dan wel weer n grote verrassing hahaha) en dus zal er tussen dochter en de 2 zoontjes 1 jaar en 10 maanden zitten ongeveer. Superleuk!
  En idd wat jij schrijft super gezegend dat dat zo mag zijn en sta er regelmatig bij stil dat dat niet altijd zo te plannen is.

 • Reply
  Marianne
  27 februari 2017 at 18:31

  Mijn kinderen schelen 2 jaar en 1 maand. Ik vind het een ideale combinatie. Onze zoon was wel al redelijk zelfstandig en ook zelfs zindelijk toen zijn zusje geboren werd! Misschien daarom ook dat ik het een ideaal leeftijdsverschil vind. Ook kunnen ze nu zo lief spelen samen!
  Marianne onlangs geplaatst…Tag | 15 vragen aan mijn dochter van bijna 6My Profile

 • Reply
  Femke
  28 februari 2017 at 08:49

  Hier schelen ze 16 maanden, ook een bewuste keuze. Ze kunnen goed spelen met z’n tweetjes en zijn zo leuk samen 🙂

 • Reply
  Mara
  22 juli 2018 at 08:18

  Nr 1 en 2 schelen 16 maanden, dit had 15 maanden kunnen zijn, maar nr 2 werd 15 dagen over de datum geboren. Toen nr 2 1,5 jaar was zijn we gegaan voor nr 3 en nr 2 en 3 schelen dus 2 jaar en 4 maanden…. in totaal hebben wij dus in ruim 3,5 jaar drie kinderen gekregen. Het was druk, is het nog steeds maar enorm gezegend druk…

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd