Je lichaam denkt niet in woorden, maar communiceert wel

Ik volg Erna op Instagram al langer. Zij heeft het account @over_gevoel. Een mooi account met tips hoe je onder andere luisterend communiceert. Ik zal je vertellen dat ik nog wel wat stappen te zetten hebben naar mijn kinderen toe. Ik vroeg haar of ze wellicht een blog wilde schrijven voor mijn website. Daar ben ik heel blij mee, want het is een hele mooie blog.

Erna: “Deze blog is geschreven voor jou, eigenlijk voor jouw lichaam.

Hoe is de relatie tussen jou en je lichaam? Ik heb het niet over of je jezelf mooi of niet mooi vindt, of je wel of niet blij bent met je lijf. Daar gaat het nu niet over. Waarover dan wel?

Wanneer ik aan jou vraag hoe het gaat, krijg ik meestal een reactie als ‘goed’ of ‘gaat wel’. Misschien noem je er bij dat het best wel pittig is nu, maar je weet, het komt wel weer goed.

Daarom nu eens niet die vragen aan jouw hoofd, wat allerlei gedachten heeft, maar aan jouw lichaam. Want jouw lichaam kan niet denken in woorden, het communiceert echter wel! Het communiceert door gevoel. Zo ben je geboren. Wanneer je lichaam voelde dat het eten nodig had, kwam er geluid. Je ging huilen wanneer jij je alleen voelde en als je daarin werd gehoord, kwam er iemand naar je toe die je vastpakte en aandacht gaf. Prachtig hoe het lichaam in staat is om aan te geven wat je nodig hebt. Toen je groter werd, kwam daar een taal bij, je leerde woordjes. Je leerde de woordjes van degene die voor je zorgde. Je leerde van die persoon ook de betekenis van de woorden. Zo had je niet langer alleen de taal van je lichaam waarmee je iets duidelijk kon maken. Woorden kwamen erbij.

Ik zeg niet dat woorden in de plaats zijn gekomen van de lichaamstaal, van het gevoel. Al kan het wel zo lijken. Hoe zit het bij jou met de taal van je lichaam, je gevoel? Versta jij het?

Het kan zijn dat we de taal van ons lichaam zijn verleerd, misschien is het diep weggestopt. Of hebben we door woorden van anderen geleerd dat wat we voelen, niet klopt, of niet nodig is en zijn we daarin gaan geloven. Ken je dat, wanneer je iets voelt, er zo’n kritisch stemmetje is die de ene keer zegt: het valt wel mee. De andere keer: wat doe je moeilijk. Wellicht kun je zelf meer opmerkingen bedenken die je in je hoort.

Woorden hebben kracht. Ze kunnen zo krachtig zijn dat ze de taal van je lichaam overrulen. Het enige wat je lichaam wil is voelen. Voelen als het verdrietig is, voelen als er angst zit, voelen als het boos is.
Maar hoe doe je dat, wanneer je in jouw kindertijd niet gehoord werd in je gevoel, waardoor je het bent verleerd?

Wanneer een kind huilt, zich bang voelt en mama of papa zegt: stil maar, er is niks. Of niet huilen joh, het valt wel mee. Dan leert het kind dat zijn gevoel niet klopt.

Even tussendoor iets anders om over na te denken.
Sommige mensen zeggen: ik vind het zo lastig om nee te zeggen. Heb je het ooit geleerd? Mocht je als kind nee zeggen wanneer je vader of moeder je iets vroeg?

Laatst sprak ik met een moeder over hoe gaan we er mee omgaan als ons kind iets moet doen. Zijn er situaties waarin jouw kind iets moet doen van jou? Geef je dan een opdracht of stel je een vraag?
Zeg je: Anna, hang je jas op. Of vraag je: Anna, wil jij je jas even ophangen?
Op een vraag kan een ja of nee op komen. Anders is het een verkapte eis.
Wanneer we iets aan onze kinderen vragen, terwijl ze het van ons moeten doen, accepteren we geen nee. Hoe leert het kind om nee te zeggen op een vraag als het nooit geen nee mag zeggen? Welke gevolgen heeft dat voor als ze volwassen zijn?

Ik kan me herinneren toen ik hier voor het eerst mee werd geconfronteerd. Ja, het was echt een confrontatie. Ik was zo gewend aan mijn manier van omgaan met de kinderen. Ik voelde weerstand toen ik ging nadenken over mijn manier. Had ik het al die tijd fout gedaan? Wat is fout, wat is goed? Ik deed het grotendeels zoals ik was geleerd. En besefte dat ik mijn kinderen onbewust dingen leerde of niet leerde waar ik niet blij van werd.

Tijd voor verandering! Althans, dat was mijn verlangen. Ik wilde de kinderen horen in hun gevoel en behoefte. En kwam erachter dat ik mezelf niet hoorde in gevoel en behoeften. De taal van het lichaam was bij mij niet meer te horen. Daar heb ik aan gewerkt. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn als het mag voelen wat het voelt. Dat het niet langer iets hoeft weg te stoppen of te onderdrukken. Het mag er zijn. Net zoals dat jouw kind mag voelen wat het voelt. Zonder dat we als ouder gaan bepalen of het terecht is, wat het voelt.
Hoe voelt dat voor jou?

Voelt dat okee of niet zo? Het kan zo eng zijn om gevoel er te laten zijn. Wat zeg ik? Het kan doodeng zijn! Zeker, zo kan het lijken. Wanneer ik je uit zou leggen hoe dat werkt in ons brein, zou je begrijpen waarom het zo eng kan voelen.

Ben je bereidt om te kijken naar jezelf, naar wat jouw gevoelens en behoeften zijn? Ben je bereidt om te kijken hoe je met de gevoelens en behoeften van je kind omgaat? Door jezelf te horen hierin ontstaat er verbinding. Hoe lijkt je dat, in verbinding leven met jezelf en met je kind(eren) ?

Mij heeft het uiteindelijk zoveel fijns opgeleverd! Liefde, rust, harmonie, gezelligheid, balans. Laat ik eerlijk zeggen, dat ging niet zonder slag of stoot. Zoals niks in het leven zonder inspanning gaat. Alles vraagt aandacht en tijd. Wanneer je dat er aan wilt besteden, ga je zoveel fijner door het leven. Niet alleen jij geniet daarvan, je partner en kinderen net zo goed!💛

Lieve jij, dankjewel dat je dit hebt gelezen. Mag ik alsjeblieft voelen wat ik voel? Ik heb je zoveel te vertellen en het voelt zo fijn als jij mij hoort. Ik ben je dankbaar! Liefs, je lichaam.

Geschreven door Erna, @over_gevoel

Nogmaals dank je wel Erna! Wat mij het meest is bijgebleven is de vraag: wat voel ik nu echt? Als ik mij boos voel, waarom voel ik dat dan? Wie of wat triggert dat? En daarbij ook inderdaad het vragen stellen aan je kinderen of die verkapte eis. Ik vermoed dat het bij mij vaak, ongemerkt, het laatste is. Tijd om aan te werken dus. Want ik wil dat ze weten dat een nee er ook mag zijn. 

Liefs Angela

You Might Also Like

7 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd