Je gaat zeker binnenkort stoppen met voeden?

Je wil niet weten hoeveel mensen dit aan mij gevraagd hebben. “Je dochter is bijna negen maanden toch, dan verloopt je kolfrecht?” Dat klopt. “Dan ga je zeker wel stoppen met het geven van borstvoeding?” Nee, waarom zou ik dat doen? Deze vraag kreeg ik al tijdens mijn verlof, maar dan in het kader van afbouwen. Verrast waren mensen in mijn omgeving dat ik er voor koos om te kolven op mijn werk. Toen Naomi bijna zes maanden was, kwam diezelfde vraag weer, maar dan in een andere vorm: “Je hebt de zes maanden grens gehaald, ga je dan nu stoppen?” Naomi is inmiddels bijna negen maanden en ik voed nog steeds.Baby’s hebben tot hun eerste levensjaar melk nodig. Als ik zou stoppen met het geven van borstvoeding moet ik overstappen op flesvoeding en aangezien het voeden heel goed gaat, zie ik niet in waarom ik dat voor de laatste maanden nog zou doen. Daarbij moest ik bijna stoppen, omdat ik zo aan het afvallen was. Dat gaat gelukkig goed, mijn gewicht blijft stabiel. Kolven kost mij wat meer moeite en vrolijk word ik er niet van, maar het is geen reden om te stoppen.

Disclaimer: met deze blog wil ik niemand voor het hoofd stoten. Moeders die hun kindje flesvoeding geven of moeders die gevoed hebben maar eerder gestopt zijn om wat voor reden dan ook en flesvoeding zijn geven. Het is allemaal goed en ik oordeel niet. Ik geef puur informatie en mijn mening en gedachten omtrent borstvoeding. Het is een vraag die veel mensen aan mij gesteld hebben en die mij de afgelopen weken toch wel hebben bezig gehouden.

Toch ben ik erg benieuwd waarom mensen die vraag stellen. Nu is met het stellen van vragen niets mis, dat is juist goed. En ik beantwoord ze ook graag, maar de minachting in die vraag, dat is wat mij stoort. Is het echt zo raar dat ik mijn dochter tot een jaar wil voeden omdat ze nog melk nodig heeft? Totdat je kindje één jaar is, is borstvoeding namelijk hoofdvoeding. Daar haalt een kindje al zijn voedingsstoffen uit. Na één jaar is borstvoeding trouwens ook niet nutteloos. De belangrijkste voedingsstoffen haalt een kindje inderdaad uit andere voeding. Maar borstvoeding is zoveel meer dan dat, want het versterkt het immuunsysteem van een kindje. Eén van de redenen dat ik borstvoeding ben gaan geven is dat ik toch kamp met flink wat eczeem en allergieën zoals jullie konden lezen. Het is overigens wetenschappelijk aangetoond dat kindjes die twee jaar of langer borstvoeding hebben gekregen minder kans hebben op bijvoorbeeld eczeem en allergieën. Dat betekent niet dat een kindje helemaal geen allergieën of andere aandoeningen zal ontwikkelen. Toch komt het opvallend minder vaak voor onder kinderen die langer borstvoeding kregen. Ik heb zelf ook geen borstvoeding gekregen overigens en dat neem ik mijn moeder absoluut niet kwalijk.  Langvoeden is het advies van de WHO. Dat houdt in minimaal twee jaar voeden. Zie ik mijzelf zo lang voeden? Ik heb altijd gezegd totdat Naomi één jaar, maar als ik heel eerlijk ben, zie ik het niet gebeuren dat ik op 20 mei ineens stop. Veel mensen vinden langvoeden raar of onnatuurlijk. Daar hoorde ik tot voor kort ook echt bij. Vraag maar aan mijn vriendinnen. Ik zeg niet dat ik door ga met voeden tot Naomi twee jaar is, maar het zou mij niets verbazen als ik dat nog wel een paar maandjes zou doen in de ochtend en avond. Voeden overdag dat zie ik mij dan weer niet doen. Het kan ook zomaar zijn dat ik er klaar mee ben of dat Naomi niet meer wil. Dat lees je ook vaag genoeg. Kom ik daar dan eerlijk voor uit als iemand zou vragen of ik nog voed? Ja hoor daar schaam ik mij absoluut niet voor. We gaan het zien, tot nu toe geniet ik nog enorm.

Lieve Naomi,
Bijna negen maanden voed ik jou. De allereerste keer kan ik mij nog heel goed herinneren. Ik stond er onbevangen in, we zien wel of het lukt. En hier zijn we dan, negen maanden verder. Ik geniet van jouw lijfje tegen mijn lijf. Van je handje die mij zachtjes aait en je oogjes die mij hoopvol aankijken. Ik geniet van je glimlach als ik naar jou lach. Van je vingers die mijn vingers stevig vasthouden. Meisje, ik geniet zo van onze momenten samen. We ontdekken samen wanneer het tijd is om daar afscheid van te nemen. Voorlopig duurt het nog even voordat je één jaar bent. Gelukkig maar. Je wordt al zo snel groot.

Liefs mama

Heb jij weleens gevraagd of iemand al ging stoppen met borstvoeding en waarom vroeg je dat? Zijn er langvoeders onder mijn lezers en was dat een bewuste keuze of ging dat gewoon zo? En hoe reageerde je omgeving?

 

Liefs Angela

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  15 februari 2016 at 13:10

  In mijn omgeving zijn bijna alleen flessen kindjes, dat is niet erg alleen heb ik niks om mee te vergelijken of terug te vallen. Ik voed nu al 7 maanden en opzicht loopt het nog best goed. Alleen t slapen snachts soms is echt een enorme ramp. Vriendinnen hebben me wel ja gevraagd hoelang je borstvoeding moet geven, dat wad meer uit onwetend heid als commentaar. Ik heb nu nog geen plan om te stoppen, we zien wel hoe lang het nog kan

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:11

   Wat gaaf dat jij ook al zo lang voed en dat het goed gaat! Hoop dat het slapen snel verbeterd. Naomi was 7,5 maand toen ze ineens ging doorslapen. Bij onwetendheid is het alleen maar goed als ze het vragen 😉 Leuk dat jij het ook gewoon op zijn beloop laat.

 • Reply
  Wilmaaa
  15 februari 2016 at 15:14

  Lekker door blijven gaan en doen wat jij fijn vindt. Ik zou het ook gedaan hebben 😉

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:12

   Lief! Dankjewel! Ik duim dat jij bij een eventueel tweede kindje ook zo lang kan voeden! X

 • Reply
  Marian
  15 februari 2016 at 16:01

  Gewoon doen waar jullie je goed bij voelen, je zult zien dat wijst zichzelf.
  Bij mij verloren ze alle vier in de week rond hun eerste verjaardag de belangstelling voor borstvoeding.
  Ze hoefden niet niet meer.
  Dat was voor mij toen ook prima.

  En die misprijzende vragen en blikken moet je maar voor lief nemen….het is het allemaal zo waard!

  Geniet er nog maar even van!

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:13

   Dankjewel Marian! Ben benieuwd of Naomi haar interesse ook gaat verliezen rond die periode. Dat heb ik best wel vaak gelezen, maar het kan ook heel anders zijn. Als Naomi niet meer wil, dan is dat voor mij ook prima. Dankjewel, ik neem ze inderdaad gewoon voor lief! Doe ik 🙂

 • Reply
  jodi - liefthuis
  15 februari 2016 at 16:46

  Ik vond het ook heerlijk. Heb 7 maanden gevoed en had ook makkelijk langer door kunnen gaan. Ik ben gestopt in de hoop dat ik minder last van mijn lichaam zou hebben. Heerlijk
  Ik kreeg bij 6 maanden ook vaak de vraag, en nu ga je stoppen? Heel gek.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…I’m gonna love you, like I’m gonna lose you…My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:13

   Heel knap dat je zo lang bent doorgegaan, want ik weet hoe last jij hebt van je lijf. Hoop dat dat snel beter gaat! Ja gek he! X

 • Reply
  Annemiek
  15 februari 2016 at 19:25

  Het is mij vaak genoeg gevraagd.. Ik begon heel onbevangen, met de gedachte dat het toch niks voor me zou zijn. Uiteindelijk heb ik 14 maanden gevoed, Joas wilde niet meer. Ik vond het eerst nog wel jammer, maar daarna toch ook wel weer heel fijn om weer alle vrijheid te hebben. Ik had nooit gedacht dat ik er zo van zou genieten, heerlijk!
  Gewoon lekker doorgaan en je ziet vanzelf wanneer het klaar is!

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:14

   Dankjewel voor je reactie! Wat gaaf dat jij er ook zo onbevangen in stond en zo lang gevoed hebt. Als Naomi niet meer wil, is het voor mij goed. Maar ik denk ook dat ik het toch best jammer zou vinden. Ik vind het ook echt heerlijk 🙂

 • Reply
  Anneke
  15 februari 2016 at 22:50

  De vraag komt steeds vaker, zeker als je het jaar voorbij bent. Soms ook verbazing dat lang voeden mogelijk is. Onze dochters hebben drie en een half en twee en een half jaar borstvoeding gehad. Ze zijn op een natuurlijke manier gestopt.

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:15

   Wauw wat gaaf Anneke! Diep respect voor jou. Ik ben benieuwd wanneer Naomi er genoeg van heeft 😉 En de vraag is niet erg, want dat is vaak ook onwetendheid, maar de minachting dat vind ik naar 😉

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  16 februari 2016 at 20:55

  Wij zijn allemaal nogal van de flesvoeding, en in mijn omgeving stopt iedereen zo snel mogelijk met de borstvoeding, omdat het over het algemeen geen hobby is van de meeste dames die ik ken 😉 Ik heb het zelf drie maanden volgehouden. Vond het rampzalig, het deed zoveel zeer en ik voelde me zo’n melkkoe. Toch zou ik bij een eventueel tweede kindje het weer doen, omdat het gewoon verreweg het beste is. Maar 9 maanden zou ik niet trekken!!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Help, onze dreumes (13 maanden) wil niet meer slapen!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   17 februari 2016 at 08:16

   Fijn dat er flesvoeding is toch? Kan iedereen doen waar zij zich goed bij voelt. Vind het heel knap dat je ondanks de pijn toch 3 maanden gevoed hebt, dat is echt lang. En bewondering voor je dat je het bij een tweede kindje weer zou proberen. Ik heb gewoon veel geluk gehad dat het vanaf het begin zo goed ging en ik op een paar keer een verstopt melkkanaaltje na, geen problemen heb gehad. Weet niet of ik zo lang gevoed zou hebben als ik ook zo’n pijn zou hebben 😉

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  17 februari 2016 at 13:02

  Herkenbaar hoor.

  Ik heb 14, 16 en 19 maanden gevoed.

  Ik oordeel ook niet, maar het zou fijn zijn als andere mensen de keuze aan jou laten, ook zonder te oordelen.

  Succes verder.
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Het nieuwe kapsel in geuren en kleurenMy Profile

 • Reply
  Gerdien
  17 februari 2016 at 13:43

  Leuke blogs schrijf je! Wat goed dat je je dochtertje al zo lang borstvoeding geeft. Zelf geef ik mijn dochtertje nu 4 maanden borstvoeding en geniet er erg van. Ik ben ook geen fan van het kolven, maar bedenk me dat als ze ouder dan een jaar zijn ze vaak alleen nog s ochtends en s avonds drinken aan de borst. Dan is het kolven misschien niet meer (zo vaak) nodig. En heb je nog wel die heerlijk intieme momentjes met je kleintje aan de borst.

  Ook ik krijg vaak reacties over hoe lang ik nog borstvoeding wil geven (ja, nu al..) of opmerkingen over: ik ken mensen die hun baby’s tot 2 jaar de borst geven. Geen gezicht. Dat ga je toch zeker niet doen? Alsof dit zo absurd is..

  Voorlopig nog lekker genieten van de borstvoeding, ik heb er nog lang niet klaar mee. Hopelijk blijft het lukken. Heel veel succes en doe vooral waar jij je goed bij voelt! Zou iedereen moeten doen trouwens;)

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd