Mijn jaaroverzicht | Ik kijk terug op het jaar 2016

Lieve lezers, samen met jullie kijk ik terug op het jaar 2016. Wat was het een bijzonder jaar met prachtige momenten, zoals mijn zwangerschap, maar ook een ontzettend verdrietig moment, het overlijden van ons nichtje Noa*. Per maand kijken we samen terug en deel ik foto’s van mijn Instagram account, want foto’s zijn altijd leuk om te kijken als je het mij vraagt. Een uitgebreid overzicht dus, waarbij je ook nog blogs terug kunt lezen als je dat leuk vindt, want in alle blogs die online komen deel ik natuurlijk een stukje van mijn leven. Ik neem jullie mee op reis door het jaar 2016.

1JANUARI
Bizar om zo per maand terug te kijken. Ik moest gewoon even nadenken hoe oud Naomi ook alweer was in januari, gewoon 8 maanden. Ik was alvast op zoek naar een moederfiets, voor als ze zelfstandig kon gaan zitten. Ze kon al zitten in december, maar alleen als wij haar op de grond zetten. Stephan had deze maand een heel spannend examen. De laatste om op theoretisch vlak klaar te zijn als accountant en daar slaagde hij voor, woehoe. Naomi kreeg wéér tanden, daar had ze ontzettend last van. Verder viel ik enorm af en moest ik bijna stoppen met de borstvoeding en mijn hoofd liep over. Naomi sliep nog steeds niet door en die vraag hing mij echt de keel uit. Ik had ook echt een haat-liefde verhouding met mijn kolf. Daarnaast ben ik nog steeds heel blij met Naomi’s kamer en showde deze..

2FEBRUARI
Hoewel eczeem mijn leven al niet meer beheerst, deelde ik toch mijn verhaal (deel 1 en deel 2). Naar aanleiding van mijn verhaal kreeg ik mailtjes van mensen die daar ook mee kampte en er iets aan wilden doen. Gaaf om dan een half jaar later terug te krijgen dat het ook daadwerkelijk geholpen heeft en ze mij dankbaar waren voor het delen van mijn verhaal. Ik gaf nog steeds borstvoeding, maar hoe dacht Stephan daar nu eigenlijk echt over? Mensen vroegen steeds vaker wanneer ik nou eigenlijk eens ging stoppen met voeden. Ik besefte mij die maand ook ineens dat Naomi alweer 9 maanden uit mijn buik was en dat je dan soort van ontzwangert bent…. Uhuh…. Ook keek ik naar mijzelf als mama, wat ben ik voor mama? Deelde wat situaties die zonder baby toch een stuk makkelijker waren, dan met een baby en gaf 10 redenen om borstvoeding in ieder geval een kans te geven.

4MAART
Deze maand dacht ik na over de voorbereidingen voor Naomi’s verjaardag, want voor je het weet is het mei niet waar! Naomi is een kind dat duimt en niet zo’n beetje ook, zij en haar duim zijn onafscheidelijk en ik vind dat helemaal niet erg. Al denken veel mensen daar héél anders over. Er kwam een einde aan een intense vriendschap, erg jammer. Ik had een bizarre kolfsessie op mijn werk, iets met een glazenwasser… In januari waren we op pad geweest voor een moederfiets en nu mochten we dan toch echt met haar fietsen! Ik schreef een ode aan mijn moeder, omdat ze dat gewoon verdient. Er gebeurde die maand een verschrikkelijke aanslag in Brussel, nog geen 150 km bij ons huis vandaan. Ik schrok enorm, want is dat de wereld waarin onze kinderen moeten opgroeien? Ik deelde zo’n 10 maanden na de bevalling hoe het met mijn buik gesteld was en ons paasweekend in foto’s. Naomi’s eerste pasen, weer een mijlpaal en wat was ze daar nog klein! Mijn rubriek Mama vertelt slaat goed aan, zo deelde Deborah (inmiddels zwanger!) haar verhaal: “Als zwanger worden niet lukt”.

6APRIL
Hoe dichter je bij het moment komt dat je kind 1 wordt, hoe meer je gaat nadenken over het afgelopen jaar en je zwangerschap. Ik had sommige dingen tijdens mijn zwangerschap niet willen horen namelijk. Zo schrok ik ook van het feit dat opvoeden veel vroeger begon dan ik dacht. Ik kreeg reactie terug van de glazenwasser en deze deelde ik, na toestemming, uiteraard met jullie! Naomi wilde ook even wat kwijt, namelijk dat haar papa en mama er een héle zware week op hadden zitten. Ik had op een gegeven moment zoveel kleine dingen om te vertellen, dat ik besloot om gewoon even met jullie bij te kletsen. Mijn lieve papa was jarig, dus ik deelde een ode aan mijn vader.

8MEI
De maand waarin mijn verlof een jaar eerder startte en die was helaas nogal anders dan ik had verwacht. Naomi had namelijk een groeiachterstand in mijn buik, tenminste haar groei bleek achter te blijven vanaf 30 weken zwangerschap, een rollercoaster waar we in terecht kwamen. Ik deelde natuurlijk de foto’s van de Cakesmash en haar verjaardagsuitnodiging. Ik liet een traan, omdat mijn kolfavontuur toch echt ten einde kwam. Een hele prestatie, een jaar kolven, al zeg ik het zelf! De hilarische momenten van één jaar borstvoeding moest ik natuurlijk wel even met jullie delen. We kochten een vouwwagen, woehoe en vierden natuurlijk Naomi’s eerste verjaardag. Ik schreef een emotioneel artikel over mijn eerste jaar als mama en deelde natuurlijk de verjaardag van Naomi in foto’s. Ik dacht ook terug aan mijn kraamweek, dus ik schreef een artikel waarom ik mijn kraamverzorgster koesterde. Diezelfde maand gingen we met mijn schoonfamilie een weekendje naar Zeeland, genieten was het, want het was schitterend weer.

11JUNI
Jodi van Liefthuis.nl en ik zetten onze eerste winactie online! Zo gaaf jullie reacties 🙂 Ik deelde wat tips en ervaringen van lezers voor aanstaande moeders, zij moeten dit echt weten over het moederschap. De tips bleven niet uit, want ik deelde mijn tips bij eerste hulp bij borstvoeding en eerste hulp bij kolven. Die maand werd het mij allemaal even te veel, omdat mijn vader in het ziekenhuis lag met een zware longontsteking en ze weten tot op de dag van vandaag niet welke bacterie dit heeft veroorzaakt. Hij was doodziek, gelukkig bestaat er antibiotica, want anders had ik hem nu niet meer kunnen omhelzen. Om tijd te besparen in de ochtend, wie wil dat nu niet?! deelde ik 5 tips. En zoals altijd heb ik weer veel te kletsen, dus kwam er weer een nieuwe “even babbelen” online. Stephan keek terug op de zwangerschap en bevalling van Naomi, altijd leuk om dat te lezen vanuit het perspectief van een papa.

12JULI
Toen het artikel over 3 dingen die ik bij bevalling anders wil, online kwam, dachten veel mensen dat ik zwanger was of dat we daarmee bezig waren. Dat was natuurlijk ook zo, maar ik dacht dat ik dat artikel prima kon schrijven, net als het artikel of ik mijn (schoon)moeder bij de bevalling zou willen. Ik deelde een van mijn brieven die ik regelmatig schrijf aan Naomi. Dit was de brief die ik schreef de dag na haar eerste verjaardag. Ik deelde ook mijn Summer Bucketlist en het is niet eens gelukt om alles te doen haha. Ik was ook verdrietig, omdat de borstvoeding stopte. Naomi wilde niet meer, ze vond het “bah”.

13AUGUSTUS
Het grootste nieuws van die maand was toch wel dat Naomi loopt! Het was weer eens hoog tijd om even te babbelen met jullie en ik deelde in een aparte blog alle ins en outs over onze eerste vakantie met de vouwwagen.Daarnaast voelde ik mij toch behoorlijk afgewezen in die maand, spannend om te delen, maar ik wilde dat toch graag doen. Waarom de naam Mama met passie? Dat werd ook weleens tijd om dat uit te leggen en het was leuk te lezen dat velen van jullie zich daarin herkenden. Ook kwam er nog een grappige blog online, namelijk de blog waarbij we kijkje nemen in het hoofd van mijn dreumes. Deze maand gingen we ook op vakantie en daar had ik heel veel zin in. Ook omdat Stephan voor Groot verzet tegen kanker de Mont Ventoux op fietste. Iets dat mijn schoonmoeder en ik ook graag een keer willen doen, op naar 2018 dus!

14SEPTEMBER
We hadden drie heerlijke weken vakantie gehad en deze vakantiekiekjes deelde ik met jullie (klik en klik!) en onze kampeertips met een dreumes en is het nu handig om een ritme te hebben op vakantie en vooral ook: hoe dan? Ineens mistte ik het kolven. Jullie verklaren mij misschien voor gek, maar echt lees maar eens. Het waren fijne momenten. Natuurlijk babbelden we ook weer even bij, fijn om dan wat kleinere dingen met jullie te delen. Ook deelde ik dat ik weer mezelf ben, best bijzonder, want dat was een paar dagen voordat ik een positieve zwangerschapstest in handen had en de hormonen eigenlijk flink aan de haal gaan met mij. En we hadden nog meer mooi nieuws, want… Stephan slaagde voor zijn titel, hij is officieel AA accountant. Ik ben nog steeds zo trots!

15OKTOBER
In oktober was ik natuurlijk zwanger en mega misselijk en overgeven. Mijn zwangerschapshormonen gingen behoorlijk met mij aan de haal. Ik had niet het idee dat ik de moeder ben die ik dacht te zijn. Naomi’s eerste keer naar de kapper was al in september, maar in oktober deelde ik daar pas een blog over. Iets met zwangerschapsdementie? Ook deze maand was het weer nodig om even te babbelen, alweer de vijfde editie van het jaar. Die maand goot ik mijn website in een nieuw jasje en bestond deze één jaar en dat moest gevierd worden met een megawinweek! Het was ook de maand waarin ik vol trots deelde dat ik tante zou worden. Oktober was ook de maand waarin ik deelde wat zo fijn was aan het niet meer geven van borstvoeding. Terwijl ik tegelijkertijd enorm uitkijk naar het voeden van ons tweede kindje hoor! Deze maand gingen we ook naar de dierentuin met vrienden en hun zoontje, zo leuk!

16NOVEMBER
Dit was de maand van de buikgriep. Wat een verschrikking en dat samen met de zwangerschap, was verre van tof. Een mega ode aan naomi’s opa’s en oma’s  want zonder hen hadden we het nog zwaarder gehad met die buikgriep. Het was ook de maand waarin ik 26 kaarsjes uit mocht blazen en waar ik eindelijk mocht delen met jullie dat Naomi grote zus wordt. De zwangerschapsaankondiging was zo tof om te delen. Er volgden uiteraard twee updates (klik en klik!) van mijn zwangerschap en mijn nieuwe rubriek: Mamakeuzes kwam online, want je moet een hoop (lastige) keuzes maken tijdens je zwangerschap. Wij kiezen bijvoorbeeld bewust voor een verloskundigenpraktijk en niet voor het verloskundig centrum in het ziekenhuis. Stephan ontving zijn diploma en dat was toch wel een schitterend moment na jarenlange studie!

1719DECEMBER
Een heerlijke maand, vol met gezelligheid en een prachtige bruiloft van vrienden van ons. En een heel verdrietige maand: ons nichtje Noa* is overleden in de buik van mijn schoonzus. Zo’n mooi meisje, met alles erop en eraan. Het is oneerlijk…. Deze maand deelde ik dat deze zwangerschap zo anders is. Ik gaf tips om te kijken naar je zorgverzekering, omdat het echt de moeite waard is om het te bekijken, zeker als je zwanger bent. Er kwamen weer twee updates van mijn zwangerschap online (klik en klik!). Deze worden ontzettend goed gelezen, leuk om te zien dat er zoveel mensen met ons meekijken en meeleven. Dank ook voor alle tips! Ook babbelde ik weer even met jullie bij, want het bloggen gaat op een lager pitje met een reden.

Wat een jaar! Ik had een jaar geleden nooit gedacht dat ik Naomi zo lang zou voeden, dat ik nu weer zwanger zou zijn, dat er eindelijk een einde kwam aan de studie van Stephan, dat mijn blog enorm gegroeid is het afgelopen jaar en dat heb ik te danken aan jullie dus: MEGABEDANKT! Op naar 2017, naar de geboorte van ons tweede kindje en naar wat het jaar ons nog meer gaat brengen. Wat is jou het meeste bijgebleven? En zie ik jullie volgend jaar ook weer? 🙂

Neem vanmiddag om 12 uur ook even een kijkje op mijn blog, dan kun je namelijke een kort overzicht vinden van de best gelezen en de meest slecht gelezen blogs van 2016.

Dikke kus en veel liefs Angela

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  30 december 2016 at 09:16

  Wat een mooi blog jaar! Wel heftig op het eind maar wat is moeder zijn fantastisch! De tijd vliegt nog harder voorbij
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Mijn geluksmomentjes van 2016My Profile

 • Reply
  Patricia
  30 december 2016 at 10:35

  Wat een mooi jaaroverzicht!! De meeste heb ik allemaal gelezen. Fijne jaarwisseling gewenst en dat het maar een mooi nieuw blog jaar mag worden.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  30 december 2016 at 10:53

  Mooi meis, wat een reis dit jaar en wat fijn die met je mee te maken. Morgen die van mij Als ik kan kiezen uit de foto’s
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wat kregen wij voor kerst cadeau???…Mega verwennerijMy Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  30 december 2016 at 13:14

  Wat een goed en uitgebreid overzicht. Ik vind het altijd zo knap als mensen alle gebeurtenissen en dergelijke nog zo terug kunnen halen. Ik weet de helft altijd niet meer : (
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Tv kijken met chromecastMy Profile

 • Reply
  Charlotte
  30 december 2016 at 15:12

  Wat een mooi overzicht! Op naar een nieuw, mooi blog jaar!
  Charlotte onlangs geplaatst…Onze baby uitzet, tot nu toe dan… 😉My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd