Is jouw jaar voorbij gevlogen? 2 tips om bewuster herinneringen te maken

Ik heb Ymkje van Multiplyme.nl gevraagd om een gastblog te schrijven. Deze vrouw is fantastisch! Ze heeft 3 kinderen in de leeftijd van mijn zoontje. Drie geweldige mannetjes van ruim 2,5 jaar. Een drieling dus. Zij is de meest rustige persoon die ik in mijn leven ontmoet heb. Als ik haar zie denk ik alleen maar: hoe doet ze dat toch?! Dank je wel voor deze blog Ymkje! Aan het eind heeft ze nog een leuk cadeautje, helemaal gratis!

Het overgrote deel van wat je doet op een dag doe je onbewust en automatisch. Enerzijds hartstikke handig, maar het zorgt er óók voor dat je vaak ongemerkt doordendert in de waan van de dag. Wil jij meer bewust zijn van wat je NU ervaart? Lees hier 2 tips om minder op je automatische piloot te leven.

Geef maar toe. Je maakt je er ook schuldig aan. Jij roept óók dat de tijd vliegt. Dat het jaar weer voorbij is gevlogen. Dat de tijd nóg sneller gaat nu je kids hebt. Wat natuurlijk dikke onzin is. Dat weet jij zelf ook wel. Maar toch, tóch voelt het zo. Je hebt het druk en draait vaak op de automatische piloot je dagen af. Maar wat je nou allemaal gedaan hebt in 2019…

Tijd om 2019 af te sluiten?

Ho. Wacht even. Vóór we een streep onder 2019 zetten. Je hebt nog een kleine maand te gaan. Een kleine maand om bewust herinneringen te maken. Om die automatische piloot even uit te zetten. Die je laat doordenderen. Mee laat rennen in de waan van de dag. Omdat het nou eenmaal druk is. Men veel van je verwacht. Wie ‘men’ ook moge zijn.

Jouw gedrag is grotendeels automatisch

Want dat is wat er gebeurt: je leeft op de automatische piloot. Wat logisch is, want het overgrote deel (zo’n 95%) van wat jij doet op een dag, doe je automatisch en onbewust. Daar denk je niet eens over na. 

En ik zou bijna willen zeggen: ‘gelukkig maar’. Want stel jezelf eens voor dat je bij álles moet nadenken. Dat je elke keer opnieuw bedenkt hoe je het beste je handen kunt wassen. Wat je ook alweer moet doen als je een rood stoplicht ziet. Hoe je ademhaalt.

Maar die automatische piloot heeft ook een keerzijde. Dat je ongemerkt meedendert in de waan van de dag. Onbewust vooral reageert op wat er gebeurt, in plaats van zélf te kiezen wat je wilt doen en denken. Omdat het voelt alsof je wel mee móet.

Een klein deel wat je doet is bewust

Slechts 5% van wat je doet, doe je bewust. Dat maakt dat het meeste wat je doet, vaak is wat je altijd al doet. Je brein heeft voor jou besloten dat jij daar niet eens meer over na hoeft te denken. Op de automatische piloot. Het zorgt er óók voor dat je makkelijk uit het oog verliest wat er voor je neus gebeurt. Dat zonder dat je er erg in hebt, er weer een jaar voorbij is bijvoorbeeld.

Laat die automatische piloot los

En dit is waar de meeste moeders beginnen te zuchten. Niet omdat het zo druk ís, maar omdat het druk vóelt. En omdat ze gevoelsmatig ook nog eens géén controle hebben op die drukte. Wat ook klopt, zolang jij die automatische piloot lekker zijn gang laat gaan.

Je hebt namelijk áltijd een keuze. Om het anders te doen dan je deed. Bewuster te kiezen voor wat jij wilt. Het enige wat je nodig hebt, is minder automatische piloot en meer oog voor wat je NU ervaart. 

2 tips om minder op jouw automatische piloot te leven:

 1. Doe simpele dingen anders

Train jezelf om die automatische piloot wat vaker uit te zetten. Begin je dag eens met een ander ontbijt. Draai je routines om. Wissel de bank en de eettafel om of deel je werkplek anders in. Rijd elke dag een andere route naar je werk of doe dansend je boodschappen. Dit is absoluut de meest simpele truc om je brein een beetje uit te dagen die automatische piloot los te laten.

 1. En help jezelf een handje om écht anders te doen

Wanneer jij ’s ochtends bij het wakker worden meteen volop ‘aan’ gaat en dat blijft tot jij ’s avonds je bed weer in duikt, is de kans groot dat je blijft doen wat je deed. Áls jij bewuster wilt kiezen voor wat jij wilt, dan moet jij jezelf een handje helpen. Neem ’s ochtends (of ’s avonds) eens écht de tijd om je dag te plannen. Ik werk al lange tijd met een vaste ochtendroutine om mijn dag – vóórdat kids en boyfriend wakker zijn – bewust te starten. En echt: dat maakt voor mij elke dag het verschil.

Welke tip gebruik jij om de laatste weken van dit jaar minder op die automatische piloot te leven?

Over mij:

Ik ben Ymkje en moeder van drie heerlijke, eigenwijze peuters van 2,5 (een drieling, volg ons hier op Instagram). Met mijn bedrijf MultiplYMe inspireer en coach ik moeders om écht bewuster te kiezen voor wat zij belangrijk vinden. Rust, energie en focus staan bij mij centraal. 

Ben jij er klaar voor om die automatische piloot uit te zetten? 

Tussen kerst en oud&nieuw organiseer ik weer de WAKE UP CALL HAPPY2020 EDITIE. Elke ochtend ontvang je een fijne minipodcast in je inbox. Met een flinke dosis inspiratie en een simpele opdracht als kickstart van je dag. Zodat jij 2020 knallend en energiek begint! Schrijf je hier gratis in.

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Naomi
  19 december 2019 at 08:48

  Wow, maar vijf procent bewust doen. Dat is best iets om over na te denken. En inderdaad, het jaar duurt nog ‘lang’ genoeg om nog wat bewuste herinneringen te maken!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd