Inzichten uit 2019 die ik meeneem naar 2020

Dit jaar heb ik niet stilgestaan. Er is ontzettend veel gebeurd zoals je al hier kon lezen. Ik heb daardoor ook veel geleerd en die inzichten neem ik mee naar 2020.

Luister naar jezelf en naar niemand anders

“Dat je dat durft. Wat als het niet lukt. Ga je je collega’s niet missen? Je zegt volledige zekerheid op.” En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze beren stonden begin van dit jaar ook op mijn pad. Ik heb ze allemaal weggejaagd en was daar megatrots op. Het geval wil alleen dat anderen die stomme beren weer op je pad zetten. Zorg dan maar eens dat je stevig in je schoenen staat. Ik vond dat eerlijk gezegd heel moeilijk. Op het moment suprême had ik mijn antwoord echt wel klaar en daar sta ik tot op de dag van vandaag achter. Maar als de betreffende persoon weg was, gingen de radartjes in mijn hoofd draaien. Ik ben ook maar gewoon een mens met gevoelens en gedachten. Dat doet iets met je. Later realiseerde ik mij dat dit hun eigen gedachten zijn. Gevoelens die zij hebben en op mij projecteren. Niet om mij te kwetsen, maar dat gebeurde soms wel. Ik heb het echt moeten leren dat ik alleen naar mezelf moet luisteren en dat pad ook volgen. En of ik die collega’s uit mijn team mis? Zeker wel, want het waren stuk voor stuk toppers waar ik mee kon lachen, huilen en gewoon mezelf kon zijn.

Heb lol en doe waar JIJ zin in hebt

Oh man wat kan ik soms zo megaserieus zijn. Alles overdenken, honderden vragen en argumenten op mijn bord gooien en vervolgens te lang wachten met actie. Hoe dat komt? De voornaamste reden is dat ik mij toch afvraag: “Wat vinden anderen daar dan van?” Dat is zo vermoeiend. Tijd om dat gevoel ook los te laten.

Heb vertrouwen in je eigen kunnen

Dit is herkenbaar bij veel ondernemers als ik zo om heen kijk. Het hele ondernemerschap is een avontuur met pieken en dalen. Dit hoort er nu eenmaal bij. Zoals een vriendin, ook ondernemer, van mij zegt: “Every level has his own devil.” Ze heeft helemaal gelijk en ook mijn businesscoach Marije de Haas geeft aan dat dit er echt bijhoort. Ik merk wel dat na zo’n onrustig gevoel er vaak een doorbraak komt. Irritant vind ik dat gevoel wel hoor, maar ik probeer het te omarmen. Er gewoon doorheen gaan werkt het beste. Hoe dat gaat? Steeds beter!

Positieve gedachten brengen je verder

Ja dat is logisch zul je denken en daar heb je nog gelijk in ook. Het toepassen is toch een ander verhaal. Het hangt ook een beetje samen met de vorige inzichten. Als een potentiële klant niet met mij door wil, dan kan dat. Ik ga ook niet met iedereen in zee waar ik een offerte bij aanvraag. Als ondernemer krijg je nu eenmaal ook het woord nee te horen. Die nuchtere kijk helpt wel! Positief denken dus.

Op naar het jaar 2020 vol met andere nieuwe lessen!

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd