Ik koesterde mijn kraamverzorgster

De meningen zijn verdeeld over de zorg die een kraamverzorgster levert of zelfs nog mag leveren. Ik ving laatst een gesprek op in de supermarkt. Dat een kraamverzorgster alleen maar geld kost en wat doet ze nou eigenlijk? Nou meer dan je ooit zult denken. Ik heb een fantastische kraamweek gehad en ik zou niet weten wat ik zonder haar moest. Ik koesterde mijn kraamverzorgster vanaf het begin. En ik laat jullie weten waarom. In verband met privacy noem ik niet haar naam.

Een wildvreemde in je huis
Ik zal eerlijk zeggen dat ik het best spannend vond om een wildvreemde in mijn huis te hebben. Zou het wel klikken met haar? Op donderdag 21 mei, kwam ze op de fiets, want ze woonde bij ons in het dorp en het was prachtig weer. Vanaf het eerste moment klikte het. Een hele lieve, aardige, spontane en leuke vrouw. Iemand die naar mij luisterde. Naar mijn gekibbel, want de mensen die mij kennen weten dat ik best veel praat. Het eerste gesprek was fijn. Ze vertelde wat wij van haar konden verwachten en of we nog andere wensen hadden. Eigenlijk niet. Het belangrijkste was de zorg voor Naomi en mij vond Stephan en de rest was maar bijzaak. En dat was ook zo. Ook gaf ze aan dat we het echt moesten zeggen als ze iets deed wat niet naar wens was. Dat we dan niet meteen de organisatie zouden opbellen. Vanzelfsprekend, dat vond ik ook niet meer dan normaal om dat eerst met haarzelf te bespreken. Dit was echter nooit nodig, ze deed zoveel meer voor ons dan ik had durven dromen. Op dag drie belde de organisatie om te vragen hoe het ging. Heel goed dat ze het vragen, want dan is het wel je kans om aan te geven als je iets niet goed vindt gaan. Echter vind ik persoonlijk dat je dat eerst met de kraamverzorgster zelf moet bespreken. Al kan ik mij ook voorstellen dat dat niet makkelijk zal zijn.

11209428_10204073147538108_6061440960297351330_n

24 mei 2015, vier dagen na de bevalling en ik word zo verwend.

Oog voor het hele gezin
Ze had niet alleen oog voor Naomi en mij uiteraard, maar ook voor Stephan. Ze kreeg meteen de huissleutel zodat ze er in de ochtend in kon als wij nog op bed lagen. We moesten daar zelfs een formulier voor tekenen dat we een huissleutel aan haar hadden afgestaan. Dat had voor mij niet gehoeven, maar dat is nu eenmaal protocol. Meestal waren wij al wel wakker en had ik Naomi net gevoed, die ondertussen alweer lag te slapen. Maar het was fijn dat Stephan niet naar beneden hoefde om de deur open te doen. Ze vroeg hoe de avond en nacht waren verlopen, gaf tips naar aanleiding van onze vragen en deed haar ochtendcontrole bij mij. Ze maakte daarna ons ontbijt klaar, wat we heerlijk op bed opaten en daarna volgde een heerlijke douche. Wat werden we enorm verwend door haar. Ze maakte de mooiste creaties van fruit voor Stephan en mij. Iedere dag was het weer een verrassing!

Ik weet niet wat we zonder haar moesten
Stephan en ik vonden het beide heerlijk als ze er weer was. We hebben zo ontzettend veel van haar geleerd. Ik wist echt niet hoe ik een baby in bad moest doen of hoe ik zo’n overslagromper aan moest trekken. Wat een ingewikkelde dingen zijn dat in de nacht met een huilende baby. Hele kleine dingen, die voor ons een groot verschil maakten. Wij waren kersverse ouders, nul ervaring op het gebied van baby’s en dan is het fijn als er iemand bij je is die jou daarbij helpt. En niet alleen het fysieke helpen, maar ook het luisteren naar mijn verhalen over de bevalling en andere onzekerheden.

Zelfvertrouwen gegeven
Zonder haar had ik echt niet gekund. Misschien vind je dat overdreven, maar zo voel ik het echt. Zij heeft mij geholpen te vertrouwen op mijn moederinstinct. Te vertrouwen op mijn borstvoeding, dat ik het kolven echt niet voor niets deed, want Naomi kwam aan en rap ook. Binnen een week zat ze op haar geboortegewicht, terwijl ze een hoop was afgevallen. Ze was een kraamverzorgster die op mij lette. Ik mocht echt wel even naar beneden, maar moest wel snel mijn bed weer in. Rust houden, herstellen, want dat was echt het beste. En ze had gelijk. Niet alleen door haar werd ik goed verzorgd, maar ook door Stephan. Hij kocht bijvoorbeeld de boodschappen en andere spullen die op waren, zoals alcohol voor het schoonmaken van de thermometer en dergelijke. Ook onze ouders deden boodschappen voor ons.

Blind vertrouwen
Op een gegeven moment was ik het wel zat om in bed te liggen. Het was prachtig weer, dus ik wilde naar buiten. Dat mocht uiteraard, maar wel met een vestje, want voor je het weet heb je borstontsteking. Allemaal dingen die ik niet had geweten als zij er niet was geweest. Natuurlijk heb je Google, maar we weten allemaal dat, dat nu niet echt een medium is waar je blind op kan vertrouwen. Een blind vertrouwen had ik echter wel in haar. Ik kon met een gerust hart gaan slapen in de middag, want zij was er voor Naomi. En ik sliep vrijwel altijd, heerlijk was dat. En in de tijd dat Naomi en ik sliepen had ze het hele huis gestofzuigd, de wc’s schoongemaakt en het sanitair in de badkamer. Vaak had ze ook al het avondeten voorbereid. De eerste avond had ze zelfs gekookt, ze was er toen begin van de middag en had daar qua uren tijd voor. Wat een heerlijke biefstuk was dat met aardappelen en boontjes. Als ik soms eerder wakker was en ik naar beneden ging, was ze bezig. Ik heb haar trouwens nooit zomaar zien zitten. Echt, wat werken kraamverzorgsters hard!

En vergeet niet de was. Ook dat deed ze nog en strijken waar ik zelf zo’n hekel aan heb. Echt mijn was is nog nooit zo mooi gestreken. Zelfs de hydrofieldoeken, dat doe ik nu nog steeds niet! Ze verontschuldigde zich als ze Stephan’s was niet in zijn kast had gelegd of als ze bepaalde kledingstukken niet in mijn kast kon leggen zonder trapje. Dat hoefde ook echt niet van ons, Stephan ruimde zijn eigen was op en de kledingstukken waar ze niet bij kon. Speciaal een trapje pakken vonden wij onzin. Ze hielp ons al zo goed en Stephan wilde ook helpen.

Alles op orde
Daarnaast had ze aan het eind van de dag ook ingevuld in het kraamdossier zodat ook dat op orde was. Voordat ze wegging bespraken we wat we moesten doen voor de avond en nacht. Hoeveel kruiken als ze wakker werd? Hoeveel bijvoeden? Hoe lang nakolven? En wij gaven vanaf het moment dat zij weg was op het formulier aan of ze geplast en gepoept had en wat Naomi’s temperatuur was. Zonder de uitgebreide uitleg, die ze altijd schreef in het kraamdossier, zouden we maar wat doen waarschijnlijk.

Afscheid
Die kraamtranen waar iedereen het over had, die had ik niet. Ik heb wel twee keer gehuild geloof ik in de avond, maar dat was het. De dag dat zij wegging huilde ik ook niet, maar het voelde wel echt als een afscheid. Een week lang had zij mij alles geleerd wat ik moest weten. Tussen neus en lippen door vertelde ze van alles, zonder dat ik zelf door had dat dat allemaal zaken waren die wij moesten weten. Ook vroeg ze ons twee dagen daarvoor na te denken over waar we specifiek uitleg over wilde hebben of als iets niet duidelijk was. Fijn, er was echt ruimte voor vragen. Niets was haar te veel, maar dan ook echt niets.

Een vervangster
Op eerste pinksterdag kwam een andere kraamverzorgster ons helpen. Dit had ze overlegd met ons, ze wilde aan de andere kant van het land zijn voor een belangrijke ceremonie. Zo lief, want ze zei letterlijk: “als jullie willen dat ik blijf, dan doe ik dat hoor, denk er goed over na”. We hoefden daar niet over na te denken. Als zij vervanging voor haarzelf kon vinden, dan vonden wij dat prima. Dat lukte haar. Een andere kraamverzorgster kwam die ochtend en we wisten al wie. Haar konden wij persoonlijk. Ook zo’n topvrouw die ons enorm verwende en hard werkte. Ook zij zat niet stil in die paar uur.

Wij zijn dankbaar voor die prachtige week! Bedankt RST Kraamzorg voor jullie fantastische kraamverzorgsters met veel kennis van borstvoeding. Wij hebben geen seconde spijt van onze keuze. Lieve ( aanstaande) mama’s en papa’s. Koester je kraamverzorgster! Ze zijn zo waardevol en zorgen voor de beste start die je kunt hebben als kersverse ouders. Een kraamverzorgster kan je kraamweek maken of breken, want ik heb genoeg andere verhalen gehoord.

Dit artikel is GEEN samenwerking. Een aantal keer is mij gevraagd waar wij onze kraamzorg hadden en hoe ons dat is bevallen.

Hoe was jouw kraamweek en was jij ook zo blij met jouw kraamverzorgster?

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  MetMirjam
  27 mei 2016 at 07:34

  Mijn kraamweek was helaas lang niet zo fijn.. Mijn kraamhulp had er niet zoveel zin in waardoor ik eigenlijk alles zelf deed. Het enige wat wel prettig was waren de fruithapjes – die ze dan weer wel maakte haha
  MetMirjam onlangs geplaatst…Struisvogel-mama.. Huh? Mijn kind bijna 2?My Profile

 • Reply
  Nicole
  27 mei 2016 at 08:19

  Op voorhand leek het mij ook vreselijk, zo lang een vreemde in huis. Maar ze was fantastisch en ik vond het vreselijk dat onze tijd samen erop zat.
  Nicole onlangs geplaatst…De trouwambtenaar from hell (Deel 2)My Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  27 mei 2016 at 10:36

  Ja, ik vond al mijn kraamhulpen geweldig. Ik heb vijf kinderen dus kraamhulpen gehad. Ik vond ze echt een steun en toeverlaat.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Goedkoper je vakantie boeken: boeken zonder bemiddelaarMy Profile

 • Reply
  Simone
  27 mei 2016 at 12:00

  Wat fijn dat je zo’n goede herinneringen hebt aan de kraamverzorgster. Je hoort nogal eens wisselende verhalen hieromtrent. Gelukkig was onze kraamverzorgster ook een hele lieve en zorgzame vrouw.

 • Reply
  jodi - liefthuis
  27 mei 2016 at 16:25

  Wauw wat heerlijk. Ook hier een fantastische ervaring met onze kraamhulp. Wat heb ik gehuild toen ze weg ging en wat vond ik het bijzonder.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Help, ik ben geen nieuwe moeder meer…My Profile

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  27 mei 2016 at 22:48

  Ik had en super week en super hulp! Zo dankbaar was ik. Ik had wel echt kraam tranen, haha ik was echt een dweil toen
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Is het al tijd voor vakantie?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd