Ik ben niet de moeder die ik dacht te zijn

Het is niet niets moeder zijn. Het wordt wel degelijk overschat soms. Al dacht ik daar jaren geleden totaal anders over. Toen ik nog geen moeder was vond ik dat ouders hun kind niet konden laten krijsen in een supermarkt. Filmpjes kijken? No way! Ik vond dat je een kindje prima weg kon brengen, om zo eens in de zoveel tijd zelf nog tot in de late uurtjes met vrienden op stap te gaan. Een verjaardag in de avond? Hup campingbedje mee en het zal vast wel slapen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Stiekem moet ik er heel hard om lachen hoe stellig ik was, maar goed ik had geen flauw idee hoe het is om moeder te zijn.

Het liefst ben ik de perfecte moeder, vrouw, vriendin, (schoon)dochter, (schoon)zus en collega. In werkelijkheid ben ik dat niet. De balans tussen mijzelf als Angela en mijzelf als moeder vind ik ontzettend moeilijk. Hoe doe je dat nu eigenlijk? Moet er een knop om in mijn hoofd? Moet ik iedere maand standaard iets plannen met vrienden? Ik vind het gewoon echt heel erg lastig. En misschien vind ik het nog wel moeilijker om toe te geven dat ik niet weet hoe ik dat moet doen.

Ik ben anders dan ik had verwacht
Niet dat ik nu een hele voorstelling had van het moederschap, want oprecht dat had ik niet. Ik wist niet hoe het zou zijn, maar wist wel hoe ik bepaalde dingen wel en niet zou doen. Zoals mijn sociale leven naast het moederschap. Hoe anders is dat nu! Mijn gezin staat op één, Naomi staat op één en onze babyboy in mijn buik. Ik kijk naar haar en maak dan een beslissing wat ik doe. Doordeweeks is het druk met werk, sport en huishouden. De dagen dat ik vrij ben, geniet ik van leuke dingen doen met Naomi en af en toe zien we vriendinnen van mij. Als het weekend is, heeft Stephan vijf dagen gewerkt en hebben we echt alle tijd voor elkaar. Kan er dan niets sociaals met anderen gedaan worden? Jawel hoor, we plannen af en toe ook leuke dingen met anderen, maar ze zijn vrij zeldzaam. Naomi vindt het ook heerlijk om echt met zijn drietjes te zijn, de volledige aandacht te krijgen en een hoop lol te maken. Wij genieten daar ook van, echt tijd voor elkaar.

In de toekomst kijken
Van tevoren weet je gewoon niet hoe het gaat zijn. Je weet niet hoe je als moeder of vader bent. Gelukkig is iedereen daar anders in, ieder kindje is ook anders. Het is nogal een verschil als je een heel makkelijk kind hebt, dat je overal mee naar toe kan nemen en die geen kick geeft na een drukke dag vol met prikkels bij het slapengaan. Daarbij is het moeilijk als je kind boos is om iets en dus krijsend op de grond gaat liggen en dat eigenlijk net zolang blijft doen tot ze haar zin krijgt. Afleiden is het sleutelwoord! Dat kindjes, hoe jong ze ook zijn, gewoon echt al een eigen wil hebben, dat vind ik gaaf en tegelijkertijd overweldigend. Dat opvoeden nog niet zo makkelijk is als ik vooraf had gedacht, komt nu aardig naar boven. Daarnaast nog werken, tijd maken voor Stephan en het hele huishouden doen. En…. dan ben ik ook nog gewoon Angela. Best lastig soms hoor of ben ik gewoon te moeilijk?

De behoefte is er niet
Als ik erover nadenk heb ik de behoefte ook niet om Naomi weg te brengen en dan op stap te gaan, laat staan in de avond. Om 22:00 uur naar bed, heerlijk! Naomi is wel een aantal keer uit logeren geweest hoor, maar die zijn letterlijk op één hand te tellen. Een musical, uit eten, bruiloft, vrijgezellenfeest en dat is het wel zo’n beetje. Dit is de moeder die ik ben en ook ik had dat niet van mezelf verwacht. Teleurgesteld? Zeker niet, maar de spagaat tussen Angela zijn en moeder zijn, die vind ik soms weleens lastig. Ik ken een hoop moeders en veel van hen ervaren het net zo, maar er zijn er ook die dat helemaal niet hebben. Wellicht lees jij het nu en denk je: waar heeft zij het over? Dan heb jij echt die balans gevonden, waar ik nog naar op zoek ben. En blijkbaar kost dat heel veel tijd bij mij. Of ben ik gewoon sowieso verandert als mens, als Angela zeg maar? Ondanks dat ik mij wel echt mezelf voel. Althans nu met de zwangerschap voel ik mij natuurlijk niet mezelf. Die hormonen zijn pittig!

Veilige bubbel
Op de een of andere manier blijf ik toch in die veilige bubbel thuis met mijn gezin, ben ik gewoon erg graag met hen. Best stom, want zo moeilijk is het niet om even te bellen en een afspraak te maken toch? Op het sociale gebied ben ik dus niet de moeder die ik dacht te zijn. De combinatie van het ouderschap en een sociaal leven staat hier op een lager pitje. Een veel lager pitje en dat is met deze tweede zwangerschap alleen maar meer. Het is ook oke, die fase komt wel weer.

Herkenbaar of juist helemaal niet? Hoe houd jij die balans? Tips zijn heel erg welkom!

Liefs Angela

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply
  Merel
  3 oktober 2016 at 07:07

  Vind het ook weleens lastig. Wat mij helpt is accepteren dat ik nu even vooral aan huis gebonden ben. Dat verandert vanzelf naarmate ze ouder worden. En gewoon soms even iets alleen doen, lunchen met vriendinnen of echt een dagje weg…
  Merel onlangs geplaatst…Peuterangst: ‘Mama, er zit een spook in mijn kamer’My Profile

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:57

   Dankjewel Merel. De acceptatie is er ook zeker, het is meer dat ik het gevoel heb tekort te schieten naar vriendinnen ofzo. Zij zitten in een totaal andere levensfase dan ik en dat is toch anders dan. Maar jouw reactie zet mij ook aan het denken, dankjewel daarvoor.

 • Reply
  Simone
  3 oktober 2016 at 07:52

  Ik vind het ook heel moeilijk. Ik vierde laatst mijn eigen feestje en ik voelde gewoon de hele avond dat ik velen gewoon veel te weinig zie. Dat voelt niet fijn zo’n spagaat. Maar ik heb dat ook met werk en prive. Ik werk heel veel en vind het moeilijk om daarbij aan te geven tot hier en niet verder. Tijd voor privé is zo belangrijk.
  Simone onlangs geplaatst…Weekvlog #2 | Iets met ijsjes, een trap en browniesMy Profile

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:58

   Precies dat dus Simone! Ze worden ook zo snel groot en dat wil je gewoon niet missen, maar je vrienden wil je ook wel behouden, lastig! 🙂

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  3 oktober 2016 at 07:58

  Ik had vooraf gedacht dat ik er meer moeite mee zou hebben. Ik wilde nooit kinderen omdat ik mijn vrijheid niet op wilde geven. Maar nu hij er daadwerkelijk is, blijkt dat ik dat minder erg vind dan ik dacht. Soms mis ik het wel, maar her liefste ben ik toch gewoon met ons zoontje.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…WINACTIE: Win een kaartspel van Squla!My Profile

 • Reply
  Jorine
  3 oktober 2016 at 09:44

  Heeel erg herkenbaar!! Heerlijk dat met zn drie-en…. Ik mis het soms wel, maar ik zou er ook niet naar terug willen. Het is meer dan goed zo!

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:55

   Precies wat je zegt Jorine, daar naar terug willen zou ik ook echt niet willen 🙂 Maar iets vaker vriendinnen zien dat zou ik wel leuk vinden, maar blijkbaar is de behoefte er nog niet volledig bij mij om dat allemaal zo te plannen, anders zou ik dat wel doen denk ik?

 • Reply
  Sarah
  3 oktober 2016 at 13:21

  Heel herkenbaar. Soms denk ik ook “vroeger was het toch makkelijker, je wou ergens heen en je was weg”. Dat is nu niet altijd mogelijk, maar je krijgt er dan andere leuke momenten voor in de plaats. En ik ben stiekem ook blij dat ik om 22u al in mijn bedje kruip. ^^
  Sarah onlangs geplaatst…Niet te missen voor parfumlovers: ReloadMy Profile

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:54

   Absoluut, je krijgt er zoveel voor terug en ik geniet er enorm van! Jeeeeh een medestander voor 22:00 uur slapen haha.

 • Reply
  Anne
  3 oktober 2016 at 17:00

  Ja herkenbaar wat betreft het stuk dat je voordat je moeder bent er heel ( maar dan ook ect heel) anders tegen aan kijkt. Hoe stom ik het soms ook vind, ik plan vaak direct een nieuwe afspraak met een vriendin/ vrienden als ik er nog ben. Klinkt suf en soms duurt die afspraak dan nog een week of 4, 5 maar als die staat dan staat ie! René kan er dan rekening mee ouden dat hij die avond thuis is en andersom doet hij dat ook zo met zijn vrienden. Bij wederzijdse vrienden gaat ze gezellig mee ( sinds kort durven we het weer aan om het campingbedje op te zetten in de wetenschap dat ze hoogstwaarschijnlijk doorslaapt bij thuiskomst) en anders komen vrienden gezellig bij ons. Ik ben best een leuke moeder denk ik, maar daarbij heb ik echt soms wat tijd met vrienden nodig, om even op te laden en even niet te ‘ moederen’ .. maar ook ik merk.. het blijft een zoektocht naar een mooie balans!
  Anne onlangs geplaatst…Lieve mam, je kleinkind is jarig.My Profile

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:54

   Ha Anne,
   Dankjewel. Dat is een goede tip, om toch alvast wat te plannen! Naomi is er echt bij gebaat dat ze thuis op bed ligt of ergens waar het bekend is, dus dat voelt gewoon niet goed op dit moment. Dus slim om dan vrienden thuis uit te nodigen. Ik ben ook zeker een leuke moeder, maar ik vind die veilige bubbel ook gewoon heel fijn. En het zet mij wel aan het denken dat je zegt: even opladen en niet te ‘moederen’.

 • Reply
  Gianni
  3 oktober 2016 at 17:21

  Precies dit!

  • Reply
   pokemon go free coin generator unlimited coins
   14 februari 2017 at 18:20

   Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your weblog you may be interested in hearing. Either way, wonderful site and I appear forward to seeing it expand more than time.

  • Reply
   Katy, Texas auto ins bad credit
   10 mei 2017 at 17:20

   Un cercle russe ? C’est bien entendu un Ourobore trop imbibé de wódka qui s’est perdu dans le fleuve Amour… Ya tibia lioubiliou rousski circli… Enfin voilà pour vous dire l’effet que ça fait de voir un ourobore griSé dans une eau à -10 degrés il faut voir du Cercle Russe! Et yhell veut voir du cercle russe!!!! Du cercle russe em prose…

 • Reply
  Daisy Dingen
  3 oktober 2016 at 17:55

  Vind sommige punten echt zoooo herkenbaar… Ik werk zelf niet dus heb wel veel tijd ook buiten de weekenden met mijn dochter. Maar er zijn veel dingen waar ik net zo over denk… Ook het gevoel dat je niet de moeder bent die je van te voren dacht haha. Ik wist voor ik een kindje had ook precies hoe het allemaal hoorde… Ik had trouwens ookal genoeg opgepast, dus snapte echt wel hoe het ging met kinderen…. Euhmzzzz hahahahahahaa

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:52

   Haha echt he, dat je heus wel snapt hoe dat moet 🙂 Dankjewel voor je (h)eerlijke reactie! En wat fijn dat je zoveel tijd hebt met je dochter. Liefs

 • Reply
  jodi - liefthuis
  3 oktober 2016 at 20:30

  Iedereen met zelf kinderen zal het begrijpen. Wil je het veranderen, probeer het dan idd op die momenten te doen. Nodig vriendinnen bij jou thuis uit en drink daar lekker wijntjes en hapjes Heelrijk vind ik dat. Ik krijg daar ook energie van. Kletsen met vriendinnen en lachen. Het gebeurt hier ook veel minder dan voorheen. Raf kan makkelijk mee naar veel plekken, maar het gezeul met spullen blijft een gedoe.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…8 Random favorieten; mascara, uitjes, drinken en …My Profile

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:51

   Je hebt ook gelijk Jodi dat ik dat zelf moet veranderen, maar ik denk dat dat mij niet lukt, omdat blijkbaar de behoefte er nog niet is om dat te doen. Doordeweeks is het al zo druk en dan ben ik blij als het weekend rustig is en we lekker niets hoeven. Dat gezeul met spullen is inderdaad wel een dingetje!

  • Reply
   http://kfzversicherungvergleichtech.pw/kfz-versicherung-vergleich-online.html
   2 mei 2017 at 16:51

   . Hmmmmmm……..everybody knows buying untraceable casino chips is a G-R-E-A-T way to launder funny money. Now if the Delle Donna’s, Medrano, Inclan, or any of these other pols were stupid enough to enrol in AC comp programs—the casinos have a very detailed record of all their financial activities—-plus info on winnings the stupid pols may not have reported to the IRS. Casinos don’t like it when they are used in money laundering schemes and will gladly submit all these comp records to authorities.

 • Reply
  Yasemin
  3 oktober 2016 at 20:47

  Ik herken je verhaal heel erg! Nu pas nadat ava 2,5 stap ik meer uit die veilige bubbel. Maar nog niet veel. Het is soms zwaar en daarom vind ik het mooi hoe eerlijl jij erover schrijft. Niet iedereen durft dat toe te geven. Maar net als met alles komt het steeds vanzelf goed. En vind jij je balans wanneer dat goed voor jou is. Daar heb ik alle vertrouwen in. Je zet je lieve meisje op de eerste plaats en dat is het mooiste wat je haar kan geven als basis. Liefs Yasemin

  • Reply
   Angela
   4 oktober 2016 at 08:49

   Dankjewel voor je lieve reactie Yasemin! Ik vond het ook moeilijk om te zeggen, maar ben blij te lezen dat anderen er toch ook herkenning in vinden. Ik vind het mooi dat je zegt dat ik de balans wel vind als dat goed is voor mij en op dit moment is dat dus nog niet zo. Hier heb ik heel veel aan. Liefs Angela

 • Reply
  Daniëlle
  4 oktober 2016 at 15:28

  Ik heb die balans denk ik wel gevonden, maar ik denk dat het bij ook niet zozeer ligt op sociaal vlak. Ik heb nooit een sociaal druk leven gehad, dus dat mis ik nu ook niet. Wel miste ik, vooral toen ik net moeder was, tijd voor mezelf. Waar moest ik dat ineens vandaan halen? Nu heb ik dat in balans. Ik hoop dat jij dat ook snel vindt! En daarbij, ik vind het heerlijk in mijn veilige bubbel met mijn gezin, dus waarom zou ik eruit moeten? Hoe zie jij dat?

  • Reply
   Angela
   10 oktober 2016 at 16:43

   Ik denk dat je gelijk hebt Daniëlle, waarom zou je uit die bubbel moeten als dat fijn voelt. Ik denk dat ik zelf gewoon behoefte heb om af en toe ook even wat anders te doen. Inderdaad tijd voor jezelf, dat heb ik wel gevonden, maar die tijd besteed ik dan niet aan anderen eigenlijk. En soms mis ik gewoon even het lachen met vriendinnen zonder moeder te zijn. Je bent natuurlijk altijd moeder, maar snap je een beetje wat ik bedoel?

 • Reply
  mathiske's mama blog
  4 oktober 2016 at 21:50

  Het is bijna eng hoe herkenbaar. Zeker nu ik weer aan het werk ben heb ik echt het idee dat ik alles mis , ik ben toevallig bezig met een stukje erover.

  Ik probeer me altijd een beetje vast te houden aan dat we allemaal maar mensen zijn
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…#30DBCNL: TV programma waar ik aan mee zou willen doen.My Profile

  • Reply
   pokemon go hack coins
   8 mei 2017 at 17:41

   Thanks a lot for being the mentor on this issue. I enjoyed your article very much and most of all liked how you handled the issues I regarded as controversial. You’re always really kind to readers really like me and assist me to in my everyday living. Thank you.

 • Reply
  Martine
  10 mei 2017 at 11:30

  Hoi Angela,
  Wat leuk om zo’n eerlijk verhaal te lezen! Klinkt raar, maar ik vind het goed van je. Zelf ben ik moeder van drie kinderen van 6, bijna 4 en 1 van 1,5 jaar. Natuurlijk heb je groot gelijk dat je gezin op 1 staat, en dat je in de bubbel wil blijven. Al blijf je er altijd in, wat geeft dat? Ik zeg altijd Als je mij wilt hebben krijg je mijn kinderen erbij. klinkt egoistisch, maar ze horen bij mij. Ik ga ook naar vriendinnen doe leuke dingen daar die kunnen of zij komen hier. Overdag kan altijd, en savonds is misschien niet zo handig. Ik heb de avond ook liever voor mezelf moet ik zeggen hoor. En als mensen dat niet snappen, tja dan is dat maar zo. En die spullen meezeulen, tja….Wat misschien een tip kan zijn. Zorg dat je luiertas altijd start klaar is. Dan kun je snel weg, en hoef je hooguit alleen de verse spulletjes toe te voegen. En een apart tasje met extra kleding standaard in de auto. Wij nemen nog altijd extra kleding mee voor alle kinderen. Altijd fijn om te hebben als er wat gebeurd. Extra luiers en doekjes in de auto leggen is ook een goeie, ocht je ze onverhoopt vergeten zijn in je luiertas, heb je ze toch nog in de auto. En een simpele buggy altijd in de auto leggen helpt ook mee. Moet je even snel eegens heen dan ben je zo weg. Ik hoop dat je er wat mee kan. Niet te veel piekeren gewoon gaan. Komt wel goed…. echt. Veel succes!!!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd