Hoe gaat het nu met mij? | 10 x ontzwangeren

Een veel gehoorde term: ontzwangeren. De periode na je bevalling die toch wel minimaal negen maanden duurt. Iets met negen maanden op en negen maanden af. Een tijdje terug bedacht Sheila van Beineffable een hele leuke tag die daarmee te maken heeft. In deze tag stelt zij 10 vragen die allemaal te maken hebben met de periode na de bevalling.

Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?
Dat is….. telt even hardop… pakt haar agenda erbij…27 weken en 1 dag geleden. Daniël is geboren op 23 mei om 16:59 uur.

Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?
Absoluut en nog veel mooier eigenlijk! Bij Naomi moest ik meteen kolven, omdat ze haar krachten moest sparen en niet meteen vol aan de borst kon. We moesten ook in de weer met kruiken, twee maar liefst en daar was een hele richtlijn bij, bij welke temperatuur we een kruik moesten vervangen et cetera. Het was hard werken in die kraamweek. Niet dat we toen niet genoten, maar deze kraamweek was niet zo hard werken. Daniël dronk de hele dag om de drie uur bij mij, na een voeding ging hij meteen weer slapen en tussentijds poepte hij zijn luier vol. Makkie!

Het was heerlijk dat Stephan ook deze keer weer thuis was in de kraamweek. Zo kon hij de zorg voor Naomi op zich nemen en had de kraamverzorgster echt alle tijd voor Daniël en mij. Dat was wel ideaal moet ik zeggen. Ik genoot heerlijk van de bezoekjes van vriendinnen en onze familie. Het was alleen wel echt bloedheet die week, dus ik ging in de middag altijd even naar beneden om buiten te zitten. Ik zweette nog net niet het bed uit. Het was een heerlijk weekje vakantie.

Waar heb je op dit moment behoefte aan?
Op dit moment heb ik behoefte aan balans, structuur en routine. Er zitten te weinig uren in een dag voor mijn gevoel. In 2018 ga ik actief aan de slag met de SuccesPlanner. Met een studie, werk, mijn man en twee kinderen, is het drukker dan het ooit in mijn leven is geweest. Dan wil ik ook nog tijd voor mezelf waarin ik tijd heb voor bijbelstudie, sport, mijn blog (dat is immers mijn uitlaatklep) en er bestaat ook nog zoiets als een sociaal leven. Balans, structuur en routine. Dat is wat ik meer dan ooit nodig heb. Doelen stellen, bewust worden van zaken en groeien op zowel persoonlijk vlak als in mijn werk. Dat is wat ik wil! Zo staat er onder andere in de planner: “Balans is niet iets dat je vindt, maar iets waar je aan werkt.” Ik ga er volledig voor in 2018. De komende tijd begin ik al met het stellen van mijn doelen, wat succes voor mij betekent en waarom ik succes verdien. De eerste stappen in de planner. Ik ben al begonnen aan mijn dromenbord.

In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?
Ik was natuurlijk al moeder van Naomi. Dus in dat opzicht ben ik niet weer verandert of misschien eigenlijk ook wel. Ik ben makkelijker geworden. Ik ga een stuk relaxter om met het moederschap. Dat is wel heel erg fijn hoor! Niet in iedere situatie, maar wel het overgrote deel. Ik nam Daniël toen hij twee weken oud was al mee naar de kinderboerderij met Naomi. Dat is eigenlijk helemaal niks voor mij!

Wat valt je zwaar in deze periode van ontzwangeren?
Wat niet?! Haaruitval, vergeetachtigheid, minder scherp zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is enorm vervelend, met name vergeetachtigheid en minder scherp zijn in combinatie met werken. Het gaat al wel langzaam aan beter dan toen ik weer net was begonnen.

Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?
Er komt volgende week een uitgebreider artikel online hoe ik dit ervaar. Ik kan er heel kort over zijn, ik vind het namelijk best pittig. Dat komt misschien ook omdat ik alles gewoon goed wil doen, eigenlijk meer dan goed. En dat lukt gewoon niet op alle vlakken en stiekem baal ik daar wel van. Maar het is wat het is. Mijn gezin staat op 1 en dan komt pas werk.

Hoe ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?
Ik ben makkelijker geworden. Neem dingen meer zoals ze zijn. Dat vind ik niet altijd makkelijk, maar het gaat me steeds beter af. Ik neem ook genoegen met minder, niet alles hoeft perfect te zijn. Goed is ook gewoon prima. Ik merk dat ik niet zo in mijn babybubbel zit als bij Naomi. Ik heb al veel meer ondernomen met vriendinnen, dan ik bij Naomi deed in het eerste jaar. En we denken zelfs al aan een weekendje weg samen, ook iets wat niet echt bij ons past. Daniël en Naomi zijn ook compleet verschillend, dus dat draagt daar natuurlijk wel aan bij.

Hoe gaat het lichamelijk met je?
Heel erg goed. Ik heb geen klachten over gehouden na de bevalling, dus dat is fijn. Vorige maand werd ik voor het eerst weer ongesteld na de bevalling, dat was even een tegenvaller. Van mij had het nog wel even weg mogen blijven. Al zit er totaal geen regelmaat in, dus misschien duurt het nog wel heel lang voor de tweede keer komt. Ik vind het prima!

Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?
Ik voel me nog kwetsbaarder. Nog meer verantwoordelijkheid door de komst van Daniël. Ik besef mij maar al te goed dat ik ze niet overal voor kan beschermen, maar dat wil ik eigenlijk wel. Het woord loslaten komt wel voor in mijn woordenboek, maar ik zoek het zo min mogelijk op. Ik vind het zo heerlijk dat ze zo onbevangen in het leven staan. Geen flauw benul van de soms rare wereld waarin we leven.

Wat wil je na 9 maanden na de geboorte van je kind ook gedaan/bereikt hebben?
Dat is al over 3 maanden! Ik hoop dat ik dan voor mezelf balans, structuur en routine heb. Wat ik eerder al schreef hierboven. Meer dan ooit heb ik daar behoefte aan. 

Bedankt voor het lezen!

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Sheila
  12 januari 2018 at 12:18

  Wat leuk dat je mijn tag hebt overgenomen! Ik zit zelf nog in de ontzwanger periode (ik ben een maandje eerder bevallen van de 2e) en ik herken veel dingen. Vooral dat je je zo kwetsbaar voelt. Ik denk regelmatig; wat als er iets met mij (en mijn man) gebeurt? Dan zijn mijn kinderen wees en ze zijn nog zo klein! En dan zit je weer met die hormonen en huil ik. Ik merk wel dat ik die balans al heel snel had gevonden. Vrijwel dezelfde maand. Het ging hier zo vlekkeloos in elkaar over. De komst van de 2e in het gezinsleven wat al bestond. En mijn zoontje is gek op zijn zusje, ook al was hij pas 2,5 toen ze geboren werd. Het ging heel soepel en ik moest niet meer wennen.

  Leuk om je antwoorden te lezen!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd