Hoe gaat het met Naomi? 16 maanden update

Naomi is alweer 16 maanden oud. Van een baby die nog bijna niets kan, is ze uitgegroeid tot een dreumes die wel veel kan en vooral ook veel begrijpt. Tijdens de vakantie in Frankrijk en de tijd daarna heeft ze mega ontwikkelingen doorgemaakt. Dus het werd weer eens tijd voor een update.

 • Als Naomi twee jaar is, brengen we pas weer een bezoekje aan het consultatiebureau. Dus ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe lang ze is en wat ze weegt. Ze heeft in ieder geval maat 80 van shirtjes en 86 van broekjes/leggings, omdat ik die in maat 80 net wat te kort vind.
 • Verder is ze zich sinds de vorige update enorm aan het ontwikkelen. Met 14,5 maand liep ze en meteen ook stevig, zo gaaf om te zien. Ik denk dat ik dat tot nu toe toch wel de mooiste mijlpaal vond.
 • Ze begrijpt alles ontzettend goed als je iets zegt of aan haar vraagt. Als je vraagt: waar is je knuffel? Gaat ze hem aanwijzen of pakken. Zeg je: ga je mee naar de speeltuin? pakt ze haar eigen schoenen en die van mij of van oma als ze daar is. Als je benoemt dat papa komt, dan gaat ze al bij de achterdeur staan. En zo kan ik nog wel even doorgaan, ik vind het zo bijzonder dat ze alles gewoon begrijpt, terwijl ze nog niet echt kan praten.
 • Soms doet ze ook net alsof ze iets niet hoort of begrijpt hoor, met name als ze iets niet mag. En stiekem is dat ook wel weer heel grappig, maar niet altijd even makkelijk.
 • Ze gooit uit zichzelf een luier in de prullenbak of een papiertje van een koekje. Ook het doekje waarmee ik haar handjes en gezicht schoonmaak, gooit ze zelf weg.
 • Ze weet goed duidelijk te maken wat ze wil, zonder veel woorden te gebruiken. Ze kletst er op haar eigen manier enorm op los en wij begrijpen haar, maar echt meer woorden gebruikt ze niet. Ze probeert 1,2,3 te zeggen, de klanken klinken al erg goed. Datzelfde geldt voor de woorden open, dicht en drinken. Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoeveel woorden ze nu zou moeten kunnen volgens het boekje. Dat maakt mij ook niets uit.
 • Ze doet ons heel vaak na, echt te grappig. Als ik zeg: mama gaat je pakken, dan maak ik mij wat kleiner en ren ik achter haar aan. Dat doet ze tegenwoordig ook bij ons. De radio kan ze nu uit zichzelf aan- en uitzetten, waarschijnlijk omdat ze ons dat heeft zien doen.
 • Waar drinken uit een rietjesbeker moeizaam ging, veranderde dat direct na de vakantie. We besloten de fles namelijk weg te gooien. We oefenen met een open beker, maar dat is nog een beetje lastig. Op het kinderdagverblijf drinkt ze uit een tuitbeker, hier thuis wil ze dat niet en krijgt ze dus een rietjesbeker.
 • Naomi was eerst dol op aardappelen, vlees en groente en nu is dat verandert naar pasta’s en rijstgerechten. Daar smult ze van. Aardappelen, vlees en groente gaan er nog wel in, maar iets minder.
 • Ze kan met een lepel haar toetje eten en sommige dingen aan het vorkje prikken. Zo leuk om te zien, dat ze dan trots is op zichzelf. Er wordt dan ook druk geklapt door haar en wij moeten meedoen.
 • Ze is heel behulpzaam. Als ik aan het schoonmaken ben, komt ze ook met een doekje, dat alles dan nat is, maakt mij niets uit. Als we boodschappen doen samen, dan geef ik haar iets wat niet breekbaar is en gooit ze dat in de kar. Bij thuiskomst laat ik haar bijvoorbeeld een pak koeken naar binnen dragen. Daarna loopt ze terug naar de auto of de kinderwagen om weer iets anders te pakken en binnen te leggen. Ze geeft ook knijpers aan als ik de was aan het ophangen ben, heel schattig.
 • Naomi’s haar gaat groeien! Aan de achterkant is het al wat langer, ik kan niet wachten tot ik een staartje of een vlechtje kan maken 🙂
 • Ze geeft kusjes en dat is zo heerlijk! Heel vaak op onze benen, dan sta je in de keuken, komt ze aan rennen en krijg je een paar kusjes. SMELT!
 • Naomi is echt een buitenkind. Het eerste dat ze wil als ze wakker word is naar buiten. Daar is ze echt het allerliefst, dus ik ben benieuwd hoe we dat gaan doen als het pijpenstelen regent!
 • Ze kan ook steeds beter alleen spelen. Ze gaat naar haar speelhoekje en tovert er van alles vandaan. Dol op boekjes is ze ook nog steeds, maar spelen met de Duplo is nu wel favoriet. Ze kan ook de blokjes op elkaar stapelen, zo knap! De vormenstoof is nog wat moeilijk, maar ook daar oefent ze mee.

IMG-20160902-WA0018

Lieve Naomi,

Je bent een lief, ondeugend en ondernemend meisje. De wereld is voor jou een grote ontdekkingsreis en papa en ik genieten enorm van die reis met jou. Ineens word je groot, dat zeggen wij vaak tegen elkaar. Het is genieten om je zo te zien en soms is het ook lastig. Jij wil alles ontdekken, ook dingen die niet mogen van papa en mama, omdat dat gevaarlijk is of dat het kapot kan gaan. Toch weten we daar altijd een goede balans in te vinden en jij leert steeds beter te begrijpen dat iets echt niet mag. Je bent een heerlijk kind en we genieten iedere dag enorm van jou. Ga zo door meisje, er is nog zoveel te ontdekken op deze wereld.

Dikke kus mama

Ik vind het heerlijk om dit op te schrijven. Voor haar is het leuk om te lezen als ze later groter is en voor mij om dit soort dingen niet te vergeten. Want het blijft ontzettend bijzonder dat kindjes zich zo ontwikkelen. Het maakt mij nieuwsgierig naar hoe ze is als ze twee jaar is of als ze voor het eerst naar school gaat.

Wat vind jij het meest bijzondere dat jouw kindje op dit moment kan?

 

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  29 september 2016 at 07:16

  AH wat lief weer. Lopen inderdaad, dat vind ik heel knap. En ons zoontje probeert nu echt woorden te zeggen of zelfs zinnen (wat doe jij?/wat is dat?) maar dat zijn gewoon klanken nog. Echt heel grappig.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Tip voor de herstvakantie: LEGO World in UtrechtMy Profile

 • Reply
  Simone
  29 september 2016 at 07:38

  Leuk zo’n uitgebreid overzicht. Zo leren we Naomi echt een beetje kennen
  Wat goed dat ze de boodschappen mee opruimt en dingen weggooid. Een netjes meisje dus! En lief.
  Simone onlangs geplaatst…Mijn eerste baantjes | chocolaterie en kassameisjeMy Profile

  • Reply
   Angela
   30 september 2016 at 09:29

   Wat een lieve reactie Simone, dankjewel!

 • Reply
  Mathiske
  29 september 2016 at 07:39

  Emily heeft nu kusjes en handkusjes, dat is zooo schattig!

  Wat gaat het hard hé. Echt super bizar! Kunnen ze niet nog heel eventjes klein blijven
  Mathiske onlangs geplaatst…Emily naar het kinderdagverblijfMy Profile

  • Reply
   Angela
   30 september 2016 at 09:29

   Handkusjes, smelt!

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  29 september 2016 at 10:41

  Oooow wat heerlijk dat spelletje dat ze na doet Heerlijk kind en wat kn ze al veel. Hopelijk snel knuffelen met je mooie grote meisje
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn bekken problemen….hoe gaat het nu?My Profile

 • Reply
  Yasemin
  29 september 2016 at 18:50

  Wat leuk om te lezen! Brengt me weer een jaartje terug in de tijd. Zo herkenbaar allemaal! En het wordt steeds leuker vind ik! Liefs Yasemin

  • Reply
   Angela
   30 september 2016 at 09:28

   Wat leuk dat je een reactie achterlaat 🙂 Het wordt inderdaad steeds leuker! Liefs

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd