Hoe denkt Stephan echt over borstvoeding?

Een veelgebruikt argument dat ik hoor voor het feit dat vrouwen geen borstvoeding gaan geven is de volgende: “Mijn partner wil ook graag een flesje geven en dat is met borstvoeding toch een stuk lastiger”. En er zit een klein stukje waarheid in. Het is iets lastiger, want op het moment dat jouw partner jullie kindje de afgekolfde melk geeft, moet jij in principe kolven. In de eerste weken is het belangrijk dat je productie goed gaat lopen en dat je kindje leert uit de borst te drinken. Daarbij wil je ook dat je borsten om de zoveel uur geleegd worden, want anders gaan ze lekken of gaat het zelfs pijn doen. Drinken aan de borst is een totaal andere techniek dan drinken uit de fles. Door al vroeg met flesjes in de weer te zijn, kan er speenverwarring ontstaan. Dat hoeft uiteraard niet, maar als het niet nodig is om je kindje de eerste vier weken een fles te geven, dan is dat ook niet aan te raden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Stephan heeft het overigens nooit een probleem gevonden om Naomi in het begin geen fles te kunnen geven. Ze hadden contact door huid-op-huid contact. In de eerste week voedde hij Naomi overigens bij door middel van fingerfeeding als ik nog even nakolfde. De eerste fles die Stephan gaf was toen Naomi vier weken was. Ik kocht een kolf en we zijn gestart met oefenen. Eén keer per dag kreeg ze een flesje van hem. Toch heeft hij het nooit gemist. Ik zag een borstvoedingstag voorbij komen bij  Alweer een nieuwe moederblog. Hij is oorspronkelijk bedacht door: Mama’s Jungle. Stephan was er wel voor in om de vragen te beantwoorden. De schuingedrukte zinnen zijn mijn antwoorden.

Als borstvoedingspapa kreeg je vast een eindeloze lijst IMG-20150524-WA0001borstvoedingsvoordelen voorgeschoteld. Wat zijn voor jou de twee grootste pluspunten van de twee talenten?
Dat ik er ’s nachts niet uit hoef. En ja toch wel die grotere borsten. Ik weet nog dat ik wakker werd op dag 3 of 4 en dat ik niet wist wat ik zag!
Haha dat moment weet ik ook nog. Ik schrok er zelf ook van. Mijn borsten zaten nog net niet in mijn keel. En ze waren zo hard, het deed gewoon bij. Gelukkig had de kraamverzorgster dit fijne koelproduct bij zich.

 

Actief mee naar alle “aanhap” cursussen en oefenen op poppen of ik zie wel hoe het loopt?
Ik zie wel hoe het loopt. Ik vond het fijn dat je me niet meesleepte naar die voorlichtingsavond over borstvoeding.

Mega memmen door de stuwing en een toeschietreflex fontein. In shock of down-to-earth het hoort er allemaal bij?
Down-to-earth. Het hoort er allemaal bij en je moet dat gewoon over je heen laten komen.

Moedermelk proeven of gatverdamme?
Gatverdamme.
Het is inderdaad heel vies. Ik heb het geproefd, want je wil toch weten wat je kindje drinkt?

Borstvoedingsbh’s, zoogkompressen, tepelzalf, tepelhoedjes, een kolf? Schakelde jij een hulplijn in of kon je het zelf wel vinden?
Zelf! Ik heb zoogcompressen gehaald. Bh’s had ze al in huis en tepelzalf en tepelhoedjes zijn hier niet nodig geweest. Een kolf heb ik ook voor haar gehaald, de huurkolf dan. Heb alles gekocht wat ze nodig had.
Jep, hij heeft dat inderdaad gehaald!

De mobiele melkbrigade en honger onderweg. De satellieten vol in zicht of zie jij liever productie op privé terrein?
Honger is honger, maar wel discreet voeden. Je hoeft niet te koop te lopen met je borsten, ook al is het heel natuurlijk.
Klopt, ik vind dat je ook overal kunt voeden, maar dat je dit discreet kunt doen. Het is zeker heel natuurlijk, maar dat betekent niet dat je heel je borst naar buiten hoeft te gooien in het openbaar.

Is je eigen tepel wel eens aangevallen door het kleine happertje?
Nee, maar wel soms zoeken.
Hihi dat is waar. Soms zat ze echt te zoeken, net als bij mijn broertje!

De melkfabrieken in actie. Je eerste gedachte bij het zien van het kolven?
Wat is dit?! Ik wist echt niet wat ik zag toen je voor het eerst ging kolven in het ziekenhuis.
Ik wist ook niet wat ik zag toen ze het kolfapparaat naar binnen reden. Wat een gigantisch ding. Toch voelde ik mij geen melkkoe en nog steeds niet.

Nieuwsgierige vrienden. Kreeg jij bizarre of aparte vragen over borstvoeding?
Nee. Er was zelfs een vriend die borstvoeding geven aanmoedigde.
Haha en ook nog iemand uit de kerk. Met name zodat je er ’s nachts niet uit hoefde om dan te voeden meen ik?

Met welke gouden tip help je zeker weten de newby borstvoedingspapa uit de brand?
Steun je vrouw/vriendin en moedig haar aan. Het is de beste voeding voor je kind, want het is het meest natuurlijke product. Bij jou ging het eigenlijk heel makkelijk, ook al riep je weleens in de nacht, ik stop er mee als ze niet te troosten was. Jij zei dan altijd: nee dat wil ik niet. Deze aanpak hielp bij jou. Wees je vrouw tot hulp en schakel desnoods hulplijnen in.
*Smelt* Heerlijk toch als je man dat zegt! En ja het ging echt heel makkelijk. Partners kennen hun vrouw het beste en weten ook wanneer het genoeg is geweest als de borstvoeding niet loopt of als de vrouw heel erg tobt. En natuurlijk ook als je vrouw het heel graag wil, maar het niet lukt. Ook in die situaties moet je je vrouw steunen.

Melkzwabbers, toeters, McMuffins, baby’s drankkast.. Wat is jouw koosnaampje voor de twee meisjes?
Geen koosnaampjes. Ik vraag meestal moet ze nog drinken, maar soms ook of ze nog aan de tiet of borst moet.

Voelde je je buitengesloten door de borstvoeding?
IMAG3244Nee absoluut niet. Ik kon ook knuffelen met Naomi en haar op een gegeven moment een flesje geven. Ik heb op zoveel andere manieren contact met Naomi, dat hoeft niet per se door het geven van een flesje.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil over borstvoeding?
Het is de meest natuurlijke voeding. Eigenlijk is het best bijzonder, want het enige moment in het leven dat je je borsten gebruikt waar ze voor bedoeld zijn, is voor je baby en niet zozeer voor de lust.
Best ironisch inderdaad!


Als baby’s ook bij de papa konden drinken, zou je dat dan doen, als man?
Nee, dat denk ik niet. Daar zie ik het nu niet van in, als het ook al bij de moeder kan.
Haha dat snap ik hoor!

Ik vond het hele leuke vragen om aan Stephan te stellen. Het leverde een leuk gesprek op en bracht weer allerlei herinneringen naar boven bij ons allebei. Wat een bijzondere reis zijn de afgelopen maanden geweest en het wordt met de dag mooier!

Ik tag Jodi van www.liefthuis.nl om deze ook in te vullen. Ben benieuwd naar de antwoorden van jouw partner 😉

Liefs Angela

Gerelateerde berichten

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  10 februari 2016 at 06:02

  Leuk artikel. Ook goed om te weten wat jouw partner ervan vindt. Meestal maak je als vrouw toch die keuze.

  • Reply
   Angela Lodder
   11 februari 2016 at 19:11

   Dankjewel! Zeker, want jij als vrouw moet het toch doen. Maar het is erg fijn als je partner er ook achter staat 🙂

  • Reply
   mexican drivers license
   15 maart 2017 at 11:01

   Una mujer desnuda…. y que dejas a la imaginación… amigo… no te preocupes….Cada uno tiene su punto de vista… cada uno tiene su camara… cada uno ve las cosas diferentes…. cada uno da “click” a lo que quiera…. y cada uno da la calificación de acuerdo a su sentir….El amor… se puede captar…. lo dificil es estar en el momento preciso….

 • Reply
  jodi - liefthuis
  10 februari 2016 at 11:11

  Wat een vette tag. Deze ga ik onthouden. Heel leuk om zijn antwoorden te lezen, ben meteen benieuwd wat mijn lief zou antwoorden.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…11 gekke zwangerschaps kwaaltjes die ik had, maar waar ik nog nooit van had gehoord…My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   11 februari 2016 at 19:10

   Ben ook heel benieuwd naar de antwoorden van jou lief!

 • Reply
  Angela
  10 februari 2016 at 12:46

  Honderd procent mee eens! Leuk om te lezen en ik kan me een voorstelling maken van julle gesprek haha.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd