Hoe denkt Stephan echt over borstvoeding?

Als je borstvoeding wilt geven is het fijn als je partner achter je staat. De periode van borstvoeding is, zeker in het begin, erg intens. Je wilt niet weten hoe vaak ik geroepen heb dat ik wilde stoppen bij Naomi. Niet omdat ik dit echt meende, maar omdat het mij soms teveel werd. Gelukkig was Stephan daar dan. Borstvoeding geven doe jij als mama, maar zonder de steun van je partner kun je niet. 

Samen

Stephan heeft mij vanaf het begin gesteund. Hij heeft het nooit een probleem gevonden om Naomi en Daniël in het begin geen fles te kunnen geven. Ze kregen een band door huid-op-huid contact. In de eerste week voedde hij Naomi bij door middel van fingerfeeding als ik nog even nakolfde. Ja dat moest dus ook ’s nachts. De eerste fles die Stephan gaf was toen beide kids vier weken waren. Eén keer per dag een flesje van papa, omdat het wel handig is als ze uit de fles kunnen drinken.  Toch heeft hij het nooit gemist. Ik zag een borstvoedingstag voorbij komen. Stephan was er wel voor in om de vragen te beantwoorden. De schuingedrukte zinnen zijn mijn antwoorden.

Als borstvoedingspapa kreeg je vast een eindeloze lijst borstvoedingsvoordelen voorgeschoteld. Wat zijn voor jou de twee grootste pluspunten van de twee talenten?
Dat ik er ’s nachts niet uit hoefde om te voeden. En dat je altijd melk bij je hebt waar je ook bent.

Actief mee naar alle “aanhap” cursussen en oefenen op poppen of ik zie wel hoe het loopt?
Ik zie wel hoe het loopt. Ik vond het fijn dat je me niet meesleepte naar die voorlichtingsavond over borstvoeding in 2015. Ik zag mezelf niet zitten tussen al die vrouwen.
Je was niet de enige man dan. Er was namelijk nog een man en de lactatiekundige vond dat geweldig. Die man dacht wel wat doe ik hier haha.

Mega memmen door de stuwing en een toeschietreflex fontein. In shock of down-to-earth het hoort er allemaal bij?
Down-to-earth. Het hoort er allemaal bij en je moet dat gewoon over je heen laten komen.

Moedermelk proeven of gatverdamme?
Gatverdamme.
Het is inderdaad heel vies. Ik heb het geproefd, want je wil toch weten wat je kindje drinkt?

Borstvoedingsbh’s, zoogkompressen, tepelzalf, tepelhoedjes, een kolf? Schakelde jij een hulplijn in of kon je het zelf wel vinden?
Zelf! Ik heb zoogcompressen gehaald. Bh’s had ze al in huis en tepelzalf en tepelhoedjes zijn bij het voeden van Naomi niet nodig geweest. Bij Daniël kocht ik wel tepelzalf bedenk ik mij nu. Een kolf heb ik ook voor je gehaald in die eerste weken.
Jep, hij heeft dat inderdaad gehaald!

De mobiele melkbrigade en honger onderweg. De satellieten vol in zicht of zie jij liever productie op privé terrein?
Honger is honger, maar wel discreet voeden. Je hoeft niet te koop te lopen met je borsten, ook al is het heel natuurlijk.

Is je eigen tepel wel eens aangevallen door het kleine happertje?
Nee, maar vooral Naomi ging regelmatig op zoek.

De melkfabrieken in actie. Je eerste gedachte bij het zien van het kolven?
Wat is dit?! Ik wist echt niet wat ik zag toen je voor het eerst ging kolven in het ziekenhuis.
Ik wist ook niet wat ik zag toen ze het kolfapparaat naar binnen reden. Wat een gigantisch ding. Toch voelde ik mij geen melkkoe en nog steeds niet na twee jaar kolven in totaal. 

Nieuwsgierige vrienden. Kreeg jij bizarre of aparte vragen over borstvoeding?
Nee. Er was zelfs een vriend die borstvoeding geven aanmoedigde. Dus dat doe ik ook bij alle mannen haha.
Haha en ook nog iemand uit de kerk meen ik mij te herinneren. 

Met welke gouden tip help je zeker weten de newby borstvoedingspapa uit de brand?
Steun je vrouw/vriendin en moedig haar aan. Het is de beste voeding voor je kind, want het is het meest natuurlijke product. Bij jou ging het eigenlijk heel makkelijk, ook al riep je weleens in de nacht: “ik stop ermee”, als ze niet te troosten was. Jij zei dan altijd: nee dat wil ik niet. Deze aanpak hielp bij jou. Wees je vrouw tot hulp en schakel desnoods hulplijnen in.
*Smelt* Heerlijk toch als je man dat zegt! En ja het ging echt heel makkelijk. Partners kennen hun vrouw het beste en weten ook wanneer het genoeg is geweest als de borstvoeding niet loopt of als de vrouw heel erg tobt. En natuurlijk ook als je vrouw het heel graag wil, maar het niet lukt. Ook in die situaties moet je je vrouw steunen.

Melkzwabbers, toeters, McMuffins, baby’s drankkast.. Wat is jouw koosnaampje voor de twee meisjes?
Geen koosnaampjes. Ik vraag meestal moet ze nog drinken, maar soms ook of ze nog aan de tiet of borst moet.

Voelde je je buitengesloten door de borstvoeding?
Nee absoluut niet. Ik kon ook knuffelen met de kids en op een gegeven moment een flesje geven. Ik heb op zoveel andere manieren contact met hen, dat hoeft niet per se door het geven van een flesje.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil over borstvoeding?
Het is de meest natuurlijke voeding. Eigenlijk is het best bijzonder, want het enige moment in het leven dat je je borsten gebruikt waar ze voor bedoelt zijn, is voor je baby en niet zozeer voor de lust.
Best ironisch inderdaad!

Als baby’s ook bij de papa konden drinken, zou je dat dan doen, als man?
Nee, dat denk ik niet. Daar zie ik het nu niet van in, als het ook al bij de moeder kan.
Haha dat snap ik hoor!

Ik vond het hele leuke vragen om aan Stephan te stellen. Het leverde een leuk gesprek op en bracht weer allerlei herinneringen naar boven bij ons allebei. Wat een bijzondere reis zijn de afgelopen maanden geweest en het wordt met de dag mooier.

Ervaar jij steun van je partner?

Liefs Angela

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  10 februari 2016 at 06:02

  Leuk artikel. Ook goed om te weten wat jouw partner ervan vindt. Meestal maak je als vrouw toch die keuze.

  • Reply
   Angela Lodder
   11 februari 2016 at 19:11

   Dankjewel! Zeker, want jij als vrouw moet het toch doen. Maar het is erg fijn als je partner er ook achter staat 🙂

  • Reply
   mexican drivers license
   15 maart 2017 at 11:01

   Una mujer desnuda…. y que dejas a la imaginación… amigo… no te preocupes….Cada uno tiene su punto de vista… cada uno tiene su camara… cada uno ve las cosas diferentes…. cada uno da “click” a lo que quiera…. y cada uno da la calificación de acuerdo a su sentir….El amor… se puede captar…. lo dificil es estar en el momento preciso….

 • Reply
  jodi - liefthuis
  10 februari 2016 at 11:11

  Wat een vette tag. Deze ga ik onthouden. Heel leuk om zijn antwoorden te lezen, ben meteen benieuwd wat mijn lief zou antwoorden.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…11 gekke zwangerschaps kwaaltjes die ik had, maar waar ik nog nooit van had gehoord…My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   11 februari 2016 at 19:10

   Ben ook heel benieuwd naar de antwoorden van jou lief!

 • Reply
  Angela
  10 februari 2016 at 12:46

  Honderd procent mee eens! Leuk om te lezen en ik kan me een voorstelling maken van julle gesprek haha.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd