Het leed dat tandjes heet

Die tandjes. Het is een dingetje. Of zeg maar gerust: ding. Ik dacht al weken dat ze door zouden komen, maar niets was minder waar. Het heeft vanaf dat moment nog twee maanden geduurd voordat er een wit puntje zichtbaar was. Ik raadpleegde mijn grote vriendin Google weer eens voor de zoveelste keer. Ik vraag me dan weleens af hoe ze dat vroeger deden... Aangezien ik denk dat veel mama’s en papa’s dezelfde vragen hebben, deel ik onze ervaringen en tips.
Alles wees er toch echt op dat er tandjes kwamen. Op 22 november 2015 was het zo ver, Naomi’s eerste tandje. Inmiddels heeft ze er twee onder, maar boven is nog niets te bekennen. Over het algemeen krijgen baby’s hun eerste tandjes tussen de vijf en de negen maanden. Dit verschilt, net als alle andere ontwikkelingen, uiteraard per baby. Naomi was 6 maanden oud en ik ken ook baby’s die hun eerste tandje al met 4 maanden hadden. Onderstaande afbeelding laat een globaal beeld zien wanneer tandjes doorkomen en wanneer kindjes hun melkgebit gaan wisselen. Dat laatste is nog wel erg vroeg, maar je kunt het alvast maar weten niet waar?

tanden

Symptomen en tips bij doorkomende tandjes
Ik dacht dus al weken dat Naomi’s tandjes door zouden komen. Ze had bijna alle symptomen dacht ik. Sommige baby’s hebben weinig tot géén last wanneer de tandjes doorkomen. Dat is fijn voor zowel de baby als de ouders! De meeste baby’s hebben er wel degelijk last van. Ze willen graag bij je zijn, slapen moeilijker en eten kunnen ze weigeren.

Naomi vond het heerlijk om bij mij te drinken bijvoorbeeld, maar een fruit- of groentehap ging er een stuk moeilijker in. Baby’s stoppen alles in hun mond, maar zodra er tandjes doorkomen gaan ze op alles hard bijten. En vergeet het kwijlen niet! Naomi kwijlde niet enorm, maar had wel erg last van luieruitslag. Haar billetjes waren helemaal kapot. Veel mama’s zijn fan van de sudocrème, maar hier hielp het echt niet. Hoe dun of dik we het ook op haar billen smeerden. Het kinderdagverblijf adviseerde toen: maizena. Jeah! Binnen 24 uur waren haar billetjes weer geheeld. Maizena kost bijna niets, dus dubbel goede reden om het te kopen of uit je voorraadkast te halen! Rode wangen had Naomi ook en dat kan ook een symptoom zijn. Verhoging is er ook eentje, maar daar had Naomi dan weer geen last van.

Ik voelde regelmatig in haar mond en dat vond ze maar niets. Dat kan ik haar niet kwalijk nemen, zou het zelf ook niet prettig vinden. Ik wreef met mijn schone vinger langs haar tandvlees. Op een gegeven moment voelde ik een grote bobbel en het tandvlees zag er witachtig uit. Het kan echter ook rood en opgezet zijn. Als het vuurrood is, is een bezoekje aan de huisarts op zijn plaats. Dat kan een infectie zijn, maar dit komt niet vaak voor.

Tips bij pijn
Ik vond het zo zielig. We zagen dat ze pijn had en voelden ons echt machteloos. Je kunt zachtjes het tandvlees masseren waar het tandje doorkomt. Naomi wilde dat niet, maar van een koude bijtring uit de koelkast werd ze erg blij. Daarnaast gebruikten wij Dentinox en Chamodent. Dentinox smeer je op het tandvlees na een voeding. Chamodent zijn druppels die je een paar keer op een dag mag geven. En natuurlijk met met je kindje knuffelen en laten weten dat je er bent. Mamaliefde of papaliefde is immers het allerbeste medicijn!

Tandjes en borstvoeding

En dan geef je borstvoeding en komen die tandjes… Ik zal eerlijk toegeven dat ik het erg spannend vond om Naomi te voeden. Die tandjes zijn vlijmscherp en gebeten worden wilde ik liever niet. Natuurlijk doen baby’s dat niet expres, maar leuk is anders. Naomi heeft me een aantal keer gebeten. De eerste keer duwde ik haar gezichtje zachtjes en kort in mijn borst en toen liet ze los. Niets aan de hand, maar tijdens kerst was het een heel ander verhaal. Naomi beet mij tot bloedens toe. Auw, dat deed echt heel zeer. Resoluut daar ging ik de fout in haalde ik haar van de borst. Gevolg: Naomi en mama allebei huilen. Wat voelde ik me schuldig, ze keek me echt even niet aan. Gelukkig was het van korte duur en kreeg ik al snel een glimlach.

Waarom stop je niet?
Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ze me zou bijten, maar ik voed nog steeds. Zolang Naomi goed aan de borst ligt, tepel goed achter in de mond,kan ze mij niet bijten. Tijdens het voeden let ik goed op hoe ze drinkt. Ik heb veel aan de tips gehad op de website van La Leche League. Je vind hier hele goede informatie over bijten en borstvoeding. Neem eens een kijkje 😉

Verzorging van de tandjes
Als het eerste tandje is doorgekomen, moet je beginnen met poetsen. Je hebt speciale tandpasta en tandenborstels voor baby’s. Naomi vindt tandenpoetsen op dit moment geen probleem. Ze eet de tandpasta ook graag op en speelt met de tandenborstel haha. De ene keer doen haar tandjes in de ochtend poetsen en de andere keer in de avond, maar in ieder geval één keer per dag zoals geadviseerd wordt:

 • Vanaf het eerste tandje tot en met 1 jaar poets je één keer per dag met peutertandpasta
 • Van 2 tot 5 jaar poets je twee keer per dag met peutertandpasta
 • Vanaf 5 jaar poets je twee keer per dag met fluoride tandpasta.

Het leed dat tandjes krijgen heet, hoort er gewoon bij. Maar je kunt je soms echt machteloos en gefrustreerd voelen.

Wanneer kwam bij jouw baby het eerste tandje door? Heb jij nog andere tips die ik niet genoemd hebt? Laat een reactie achter.

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole
  6 januari 2016 at 08:16

  De eerste keer dat oms zoontje tandjes kreeg was zo zielig! Ik ben toen uit wanhoop rondjes gaan rijden met de auto zodat hij in slaap zou vallen. Inmiddels heeft hij er al 6!

  • Reply
   Angela Lodder
   7 januari 2016 at 10:00

   Het is echt zielig he! En ik snap je wanhoop volledig. En viel hij daardoor in slaap op die momenten? Zes alweer, benieuwd hoeveel tandjes Naomi heeft als ze één jaar is 😉

 • Reply
  Mèlanie
  6 januari 2016 at 16:23

  Hier al vanaf de 3e maand aan het kwijlen en bijten, en nu 4 maanden later nog steeds niks. Hij bijt nog steeds overal op hoewel dat wel erger is geweest. Maar voor de rest kan ik nog niet echt zeggen dat hij veel last ervan heeft..

  • Reply
   Angela Lodder
   7 januari 2016 at 10:02

   Gelukkig heeft hij er geen last van! Zo zie je maar dat die symptomen lang niet alles zeggen 😉 Bij Naomi kwam het tandje pas echt door toen haar billen zo kapot waren.

 • Reply
  Wilmaaa
  7 januari 2016 at 10:14

  yarah kreeg ze opeens achter elkaar en had zo heel snel acht tandjes. Inmiddels drie kiesjes bij 🙂

  • Reply
   Angela Lodder
   7 januari 2016 at 18:23

   Wow Yarah gaat snel 😉 Heeft ze er veel last van gehad?

 • Reply
  Mathiske
  14 januari 2016 at 17:04

  Die tandjes zijn een ramp! Hier is het al 2 weken ellende.. Die tip over het masseren en de gel is echt een goeie en scheelt een hoop!

  • Reply
   Angela Lodder
   14 januari 2016 at 17:49

   Aaah zo zielig! Dat is fijn om te horen Mathiske, ik hoop voor jullie dat ze snel doorkomen!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd