Help! Een flesweigeraar

Ik had nooit gedacht dat onze kinderen de fles zou weigeren. Ik had gewoon niet nagedacht over die optie. Stom natuurlijk, want net als uit de borst leren drinken, moeten ze dat ook uit de fles. We oefenden wel trouw, vanaf vier weken oud met afgekolfde melk. En toen… toen waren we wat lakser geworden, gestopt met oefenen én kwam de drie maanden in zicht. Drie weken voordat ik ging werken hadden we flesweigeraar genaamd Naomi. Zij is niet de enige, want ook Daniël weigert de fles. HELP!

Denk dat ik wel uren op Google heb gezeten om te lezen over baby’s die de fles weigeren en op forums heb gekeken om tips van anderen te lezen. Ook besloot ik de lactatiekundige te bellen: Helaas komt het soms voor dat baby’s de fles weigeren. Dat kan voor ouders erg vervelend zijn. Gelukkig komt het ook regelmatig weer goed. Weigert je kindje de fles, probeer dan niet te wanhopen. Tussen de 8 en de 12 weken, komt het veel voor dat baby’s die borstvoeding krijgen de fles weigeren. Baby’s hebben rond die periode door wat ze in hun mond stoppen, aldus de lactatiekundige. Zij gaf ook nog als tip om geen andere spenen te kopen, juist omdat er eerst wel uit de fles werd gedronken. Een echte flesweigeraar duld geen enkele speen en had ook nooit eerder uit een flesje gedronken.

Oké, het komt regelmatig weer goed en niet wanhopen, dat is makkelijk praten?! Dat betekent dus dat er ook situaties zijn waarin dat niet goed komt. En dat wanhopen dat ging bij mij zo: Hoe moet dat dan als ik drie dagen ga werken? Ik wil niet stoppen met borstvoeding geven, maar kan ook niet heen en weer om te voeden? Wat als ik moet stoppen met werken, omdat mijn kind anders verhongert? En de tranen vloeiden rijkelijk bij mij, ik zag alleen maar doemscenario’s voor me. Stephan vond dit uiteraard ook niet fijn, maar maakte niet van een mug een olifant, zoals ik deed. Hij bleef rustig en we zouden het blijven proberen. Gelukkig had hij op dat moment drie weken vakantie en konden we dit echt samen doen.

Een lijstje van wat wij probeerden:

 • De oma’s een flesje laten geven, want bij Stephan weigerde ze ook en bij mij al helemaal natuurlijk;
 • Fles rustig aanbieden, eerst de speen op de lippen en wachten tot de mond open ging;
 • Even op Stephan zijn vinger zuigen en dan vervangen door de fles;
 • Eerst foppen met de borst en snel de fles er in;
 • Verschillende houdingen, zittend met het ruggetje tegen ons aan op schoot of liggend in de box;
 • Verse afgekolfde melk, want uit de koelkast of diepvries smaakt het anders;
 • Variëren met temperatuur, iets kouder, iets warmer;
 • Fles geven als ze nog slaperig is in haar slaapkamer;
 • Haar afleiden;
 • Speen in mijn bh dragen, zodat deze minder naar plastic smaakte;
 • Speen warm maken onder de kraan;
 • Zelf niet in de ruimte zijn, zodat je baby je niet kunt ruiken, je niet hoort en je aanwezigheid niet voelt. Gevolg: ik zat boven te huilen, omdat ik aan Naomi hoorde dat ze echt honger had. Ondertussen waagde Stephan beneden een poging.

Is het gelukt bij Naomi?
Op een ochtend na ruim twee weken oefenen, werd ik wakker en zag op de babyfoon dat Naomi langzaam aan het ontwaken was. Ik besloot snel een fles te pakken met een beetje melk en die in haar mond te stoppen. Het was pikdonker in haar kamer en ze dronk! Ik riep Stephan snel voor meer melk en ook dat dronk ze op. Helaas was het van korte duur, want ze kreeg het door. We waren wel opgelucht dat ze wel wist hoe het moest. Met doorzettingsvermogen zouden we er vast komen. Onze succesformule was liggend in de box met de boxmobiel aan en de speen warm maken onder de kraan. Op die manier dronk ze en dit hebben we een hele tijd zo volgehouden. Bij de oma’s dronk ze wel gewoon zittend op schoot, dus dat was fijn! We besloten, omdat Stephan toch vakantie had, door te blijven gaan met de fles en niet maar één keer per dag. Ik kolfde al mijn melk af, behalve in de avond en in de nacht en Stephan gaf dan het flesje.

En Daniël dan?
Het zou ons geen tweede keer overkomen dat we een flesweigeraar zouden krijgen. Mis! Daniël weigert de fles ook. We zijn zelf laks geweest door het niet meer aan te bieden. Het ligt niet alleen daar aan, want ook hij is bijna 3 maanden en weet het verschil tussen borst en speen prima. En geef hem eens ongelijk, plastic smaakt toch nergens naar. Neemt niet weg dat de paniek weer ontstond en de tranen achter mijn ogen prikten. Het moest ons weer een tweede keer lukken. Daniël is rustiger dan Naomi, accepteert dingen sneller en dus ook de fles. Als hij echt honger heeft en ik absoluut niet in de buurt ben, dan drinkt hij wel. We zijn al dagen bezig met twee keer per dag een flesje. Dit blijven we doen tot ik ga werken, want anders gaat het misschien weer mis.

Herkenbaar of juist niet? Heb jij nog andere tips voor mama’s? 

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  3 februari 2016 at 14:21

  Pfoe!! Goeie! Ik ga m even delen met mijn man. Het komt vast goed maar kost even bloed zweet en tranen. In ons geval blijf ik rustig en is mijn man over de zeik. Die wilde al een uur naar me toe komen rijden zodat ze kon drinken

  • Reply
   Angela Lodder
   3 februari 2016 at 16:01

   Fijn dat jij rustig blijft, maar ik snap precies hoe je man zich voelt! Ik hoop dat ze zich snel bedenkt en ook lekker uit het flesje gaat drinken 😉 Succes! X

 • Reply
  Charlotte
  15 augustus 2017 at 07:55

  Oh wat vervelend! Hier hielp een ander flesje ook enorm! Heel veel succes en hopelijk blijft het goed gaan nu!
  Charlotte onlangs geplaatst…De eerste hapjes met de Stokke Newborn setMy Profile

 • Reply
  Angelique
  15 augustus 2017 at 07:59

  O hier had ik ook een flessenweigeraar en dat duurde wel even. Later (6 maanden) moest ze 1x in de week naar mijn moeder en na 2 dagen geen melk (bij mijn moeder) dronk ze uit de tuitbeker. Van mij wilde ze echt geen fles o.d.
  Daarvoor ook vanalles geprobeerd.
  Nu dacht ik laatst misschien dat natuurrubber makkelijker te accepteren is. Dat niet geprobeerd dus weet ook niet of het werkt 😉

 • Reply
  Simone
  15 augustus 2017 at 08:27

  Heel herkenbaar. Bij Mirthe ook gebeurd. Ook te laks mee geweest. Ik had er alleen wat minder druk achter omdat ik wel tussendoor naar het KDV ging om zelf te voeden. Maar zelf dan is het ook vervelend, en daar had ik dus niet zo’n rekening mee gehouden, maar gewoon eens een keer een avond weg kunnen is ook leuk 😉 Mijn tip dus: ook al ga je wel zelf voeden op kdv of hoef je misschien niet te gaan werken, toch blijven oefenen met af en toe een flesje. Dan kun je ook eens een keer de zorg voor je kindje een avondje uitbesteden.
  Simone onlangs geplaatst…4 weken zwanger | De zwangerschapstest!My Profile

 • Reply
  Nicole
  15 augustus 2017 at 08:49

  Heb er zoals je snapt geen problemen mee. Al hebben mijn beide kinderen wel een voorkeur gehad van flesjes. Avent wilden ze bijvoorbeeld niet terwijl dat juist aangeraden wordt ivm borstvorm van de speen.
  Nicole onlangs geplaatst…Weekend vlog #6 | De plannen zijn gewijzigdMy Profile

 • Reply
  Mariska
  15 augustus 2017 at 12:08

  Ja herkenbaar! Toch blijven oefenen Idd. En op kdv heeft ’t 3 dagen geduurd, maar toen dronk hij daar uit de fles. Ben m dan wel eerder (half 3 ofzo) gaan halen telkens zodat hij kon inhalen met drinken. Maar op dag 3 gaf hij ’t op, teveel honger denk ik 🙂

 • Reply
  Marije
  17 augustus 2017 at 20:29

  Oh dat lijkt me zó lastig, een flesweigeraar! Ik waarschuwde vanmiddag toevallig nog een vriendin van me, dus als het daar mis gaat zal ik haar op dit artikel wijzen haha.
  Marije onlangs geplaatst…Weer opstaan na een miskraamMy Profile

 • Reply
  Ada
  20 april 2018 at 15:27

  Voor nieuwe lezers van dot onderwerp:

  de Momma van Lansinoh!

  Wij hadden flesweigeraarster nummer 2. Bij de eerste vooral heel lang gestruggeld tot ze eindelijk aan de fles ging (Tommee Tippie), bij de tweede sneller een preverbale logopediste geraadpleegd. Haar conclusie was dat het zuigreflex van ons meisje te vroeg was verdwenen. Niet onze schuld van niet op tijd met flesje oefenen of consequent zijn oid, was gewoon een foutje in haar systeem.

  De Momma van Lansinoh heeft een speen waarmee je kleintje een drinkbeweging kan maken die heel erg op drinken uit de borst lijkt. Die fles in combinatie met geduldige dames van het kinderdagverblijf en minstens 3 voedingen achter elkaar fles en geen borst hebben resultaat geboekt. Ons meisje moest de connectie leggen tussen de fles en hongerstilling. Gelukkig heeft ze niet echt honger hoeven lijden, want ze was snel ‘om’. En strak inbakeren tijdens het drinken en met kleine wipjes haar rustig maar alert houden. Eerste 2 weken kreeg ze als een trillende mummie op die manier de fles. Nu (4+ weken verder) kloekt ze al hoeveeheden van 180cc weg ;). Ze is nu 4 maanden. Wij waren met 4 weken al begonnen met de fles. Pas met 3 maanden en de Momma ging het heel snel goed.

  Had ik dit bij mijn eerste dochtertje ook maar geweten. Flesweigeren kost zo veel energie en verdriet. Heel zwaar.

  Ik hoop mensen te helpen met onze positieve ervaring!!

  Succes!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd