Hebben wij het echt zo zwaar? Wat dacht je van baby’s!

Soms zou het ontzettend fijn zijn als baby’s konden praten. Het is soms zo lastig, want wat bedoelt hij of zij nu? Wat is er nou? Dit heb ik toch wel vaak gedacht en hardop gezegd. Het zette mij aan het denken en besefte mij dat baby’s het eigenlijk veel zwaarder hebben dan hun ouders.
Als je bedenkt wat baby’s in zo’n korte periode moeten leren, dan kan het niet anders dan dat je daar versteld van staat. Bij iedere mijlpaal sta ik klappend en met een blij hoofd naast Naomi en zeg ik: “Goed zo meisje”. We maken foto’s met de Milestones Cards en we sturen het naar familieleden, vriendinnen en delen het wellicht op social media. We zijn zo trots als een pauw. Dat mag ook, want het is heel bijzonder hoe zo’n kleintje zich ontwikkelt.

Iets met sprongetjes?
Vaak zie je nieuwe ontwikkelingen na een sprongetje. Ik ben groot fan van het Oei ik Groei boek, want daarin staan ook leuke tips die je kunt doen om een kindje daarbij te helpen. Ik weet dat er mensen zijn die er een hekel aan hebben, maar mij geeft het een soort van houvast. Die sprongetjes ervaren wij soms echt als heftig. Naomi is heel hangerig, huilerig en humeurig. Ze eet en slaapt slechter. Daaraan herkennen wij dat zeker. Ik vind die periodes echt pittig, Stephan ook en vele ouders met ons.

Niet per se vlak na een sprong, maar ook later kun je merken dat ze ineens weer nieuwe dingen kunnen. Laatst sliep Naomi ook ineens wat slechter, maar van een sprongetje was geen sprake. Ineens kon ze schuiven op haar kont, stapjes zetten aan de hand, achteruit tijgeren, zelf gaan zitten en zichzelf optrekken tot staan in bad bij mijn schoonouders. Die laatste twee ontwikkelingen waren van donderdag en vrijdag en zijn beide nog maar één keer gebeurd hoor, maar ze kan het! Schoonmoeder en ik waren helemaal verbaasd dat ze dat deed.

Enorm snel ontwikkelen
Mijn ouders en schoonouders zeggen iedere week als Naomi komt: “Wat is ze toch weer wijzer he als je dat vergelijkt met een week daarvoor.” Ik ben het met ze eens, je ziet Naomi veranderen, maar daar moet ze heel wat voor doormaken. Al die ontwikkelingen, het is niet niks. Moet je je voorstellen dat je iedere dag weer nieuwe dingen ontdekt. Als je een nieuwe baan hebt met nieuwe indrukken hoe voel jij je dan na een dag en dat dan iedere dag? Ik kan mij nog herinneren dat ik mij erg moe voelde, terwijl ik niet veel gedaan had die eerste dag. Een nieuwe omgeving, nieuwe collega, nieuwe systemen etc. dat zorgt ervoor dat je alles een plekje moet geven. En dan worden wij zelfs nog ingewerkt.

Alleen ontdekken
Een baby moet het allemaal zelf ontdekken. De hersenen praten als het ware de hele dag met het lichaam. Het brein is het aanstuur- centrum van het lichaam, een soort controlecentrum. Dat gaat via het ruggenmerg en alle zenuwen in het lichaam. En om groot te worden, maakt je baby niet alleen steeds sterkere verbindingen in zijn hersenen. Dat doet hij ook in het zenuwstelsel. Eigenlijk is hij dus de hele dag als het ware heel druk met zichzelf in gesprek. Wat kun je met die informatie? Héééél veel.(Bron: Oei ik Groei).

Je kan je kindje stimuleren, maar hij of zij zal het zelf moeten doen. Ze leren in zo’n gigantisch korte periode rondkijken, brabbelen, speelgoed vasthouden, grijpen, kruipen, zitten, staan, praten en dan krijgen ze vaak ook nog eens tandjes. Ze leren en krijgen alles wat ze nodig hebben om de rest van hun leven uit de voeten te kunnen. En eigenlijk is dat nog zwaarder dan wat wij als ouders doormaken toch?

Hoe kom je die periode samen door?
Even doorbijten tijdens zo’n periode. Juichen en aanmoedigen als ze weer wat nieuws kunnen. Heel veel foto’s en filmpjes maken. Het eerste jaar is een periode waarin ze zich enorm ontwikkelen, niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Van hulpeloze baby tot eigenwijze dreumes. Een jaar met geweldige momenten, want wat is er nu mooier dan al deze ontwikkelingen mee te maken? In mijn ogen helemaal niets. Mag je als ouders dan helemaal niet klagen? Natuurlijk wel. Die nachten zijn ook zwaar, zeker in het begin. En als je niet weet wat er is, dan is het soms ook lastig op te lossen. Maar als je dan weer die glimlach ziet, dan smelt je opnieuw en vult je hart zich met liefde.

En heb jij er al eens op deze manier naar gekeken?

Liefs Angela

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Nicole
  14 maart 2016 at 06:17

  Lijkt me inderdaad frustrerend als je alleen maar kunt huilen en dergelijke om je uit te drukken. Die sprongen geloof ik persoonlijk niet zo in. Hebben wij nooit wat van gemerkt.
  Nicole onlangs geplaatst…Het grote pannenkoeken-debacleMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:54

   Het is maar goed dat ze zich dat niet kunnen herinneren. Fijn dat Spencer dat helemaal niet zo had. Bij Naomi kunnen we echt de klok er op gelijk zetten qua sprongen. De een maakt ze heftiger mee dan de ander 😉

 • Reply
  Mèlanie - Mama van Liam
  14 maart 2016 at 07:02

  Leuk stukje, had hier ook zoiets in de maak haha. Toch bijzonder he een mensenlichaam hoe zich dat vanuit baby ontwikkeld
  Mèlanie – Mama van Liam onlangs geplaatst…Help!!! Sophie is kwijt…My Profile

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  14 maart 2016 at 07:48

  Knap van zo’n klein mensje wat ze allemaal leren in zo’n korte tijd.
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Is bloggen het nieuwe Facebook?My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:54

   Dat is het zeker! Emily gaat ook steeds meer ontdekken, is zo leuk om te zien 🙂

 • Reply
  Wilmaaa
  14 maart 2016 at 07:54

  Iedereen zegt altijd, baby´s zijn zo onbezorgd, nou dat weet ik nog niet zo zeker 😉

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:55

   Inderdaad Wilma, dat zeggen mensen vaak he. Ik ben het met je eens! 😉

 • Reply
  demallemolenmoeder
  14 maart 2016 at 11:57

  Ik vind het zó bijzonder en soms sta ik er zó versteld van. Als ik kijk naar een jaar geleden en wat ze nu allemaal kan. Dat ontroerd mij meer dan. Soms is het even pittig vooral als ik niet weet wat ze bedoelt en of last van heeft maar wat ben ik trots op haar.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Kinderfysiotherapie ( De Kinderpraktijk)My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:56

   Je kan er met je hoofd echt niet bij he! Zo onvoorstelbaar allemaal en heel bijzonder. Lekker genieten van je mooie dochter!

 • Reply
  jodi - liefthuis
  14 maart 2016 at 12:47

  Echt he, soms is het even bikkelen en zou je willen dat je ze wat meer kon uitleggen, maar het is wonderbaarlijk wat ze allemaal leren.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mama ontzwangert….9 maanden op en 9 maanden af…My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 maart 2016 at 10:56

   Precies zoals je zegt! En je wil ze dan zo graag helpen, maar soms weet je het ook echt even niet. Het is heerlijk om moeder te zijn, maar soms ook lastig 😉

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd