En slaapt ze nu al door?

Als ik voor iedere keer dat iemand deze vraag aan mij stelde één euro had gekregen, dan had ik toch al een paar honderd euro bij elkaar gespaard. Net als de opmerking: dan moet je overstappen op flesvoeding, dat is wat zwaarder op de maag, slaapt ze vast door. K A S S A weer een euro erbij! Mensen geven je zoveel tips, maar werkt dat eigenlijk wel? Ik probeerde er een aantal uit en vertel je of het werkte of niet!

‘Als je een beetje rijstebloem aan de laatste fles toevoegt slaapt je baby echt door!’

De reden dat men dit denkt is dat rijstebloem de melk dikker maakt en het dan langer zou duren voordat je baby het verteerd heeft. Dat zou betekenen dat je baby minder snel honger heeft en doorslaapt. Helaas. Er bestaat geen verband tussen het doorslapen met rijstebloem. Sommige baby’s slapen zelfs slechter na een flesvoeding met rijstebloem omdat ze te vol zitten. Bij Naomi hebben we dit ook geprobeerd, maar ze hoefde het gewoon niet. Ik ken een aantal moeders bij wie het echter wel werkte.

‘Je moet je baby ook flesvoeding geven, dan slaapt hij veel sneller door.’

Van sommige moeders die flesvoeding gaven, sliep hun baby inderdaad heel snel door. Een gekke gedacht is het dus niet, maar dit verband is nooit bewezen. Ik ken ook genoeg moeders die borstvoeding geven waarvan de baby’s al snel doorsliepen. Borstvoeding of flesvoeding, doe waar je je goed bij voelt.

‘Als je je baby overdag nou minder laat slapen, dan heeft hij ’s nachts meer slaap.’

Er zit vast een logica achter. Laatst hadden wij een vrijgezellenfeest en hadden een nachtje doorgehaald, wat was dat trouwens zwaar, ik word oud haha… Dan is het heerlijk als je overdag nog ergens een uurtje kan slapen. Voor baby’s gaat dit jammer genoeg niet op. Een oververmoeide baby wil juist niet slapen en gaat ertegen vechten. Naomi heeft nog veel slaap nodig en als ze dit aangeeft gaat ze ook naar bed. Als we haar wakker houden, gaat ze veel moeilijker slapen.

‘Je moet je baby een late voeding of droomvoeding geven, dan hoef je er ’s nachts niet uit.’

Dit hebben wij ook geprobeerd. Het haalde alleen niets uit. Naomi werd er niet vrolijk van als ze wakker werd gemaakt en ze dronk eigenlijk ook niet. Vier uur later werd ze dan gewoon alsnog wakker of zelfs eerder. Wij besloten om zelf eerder naar bed te gaan, dan hadden we een aantal uren te pakken voordat ze wakker werd. Als je een avondmens bent kun je natuurlijk die late voeding geven. Het heeft dan misschien geen invloed op het doorslapen, maar je kunt zelf wel wat langer ongestoord slapen.

Disclaimer: Misschien dat sommige ‘fabels’  voor jouw kindje wel werkte, hartstikke fijn. Ik wil alleen maar aangeven dat het nooit wetenschappelijk is bewezen. Ik werd er soms echt wel onzeker van. De gedachte: komt het echt doordat ik borstvoeding geef? heeft weleens door mijn hoofd gespookt en dat voelt niet fijn. Dat is de reden waarom ik dit met jullie wil delen, wellicht dat andere moeders ook onzeker zijn of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft. Misschien voelen zij zich na het lezen hiervan iets minder onzeker.

En hoe gaat het dan met die nachten?
De laatste twee weken van december ging het ineens een stuk beter met onze nachten. Ze ging standaard tussen 19:00 en 19:30 uur naar bed. Kwam maar voor één nachtvoeding en werd rond 7:00 uur wakker. En ze had drie keer in die maand doorgeslapen. Niet slecht! Op 7 januari bedacht ze om papa en mama door te laten slapen. Dat doet ze af en toe, maar gingen er niet vanuit dat dit aan zou houden. We hebben echter 8 nachten op rij door kunnen slapen! Heeft ze besloten om naar haar goede voornemens te handelen? 🙂

Ik weet ook dat dit niet betekent dat we nooit meer onderbroken nachten hebben. Als Naomi ziek is, een sprongetje heeft, als er een tandje doorkomt of als er een krokodil onder haar bed zit die ik moet verjagen, dan ga ik met alle liefde mijn bed uit. Net als ieder andere ouder. Het lijkt erop dat ze doorheeft 🙂

Je voelt je zoveel beter
H O E R A! Niet meer met wallen op je knieën naar je werk. Fris en fruitig je bed uit komen. Had zelfs zin om uitgebreid mijn haar te doen en ik deed een paar keer make-up op. Jawel, doorslapen zorgde ervoor dat ik er op mijn best uit zag. ME SO HAPPY! Ik ben gewoon een leuker mens als ik voldoende nachtrust heb gehad. Je weet dat die nachten erbij horen, maar toch kun je best jaloers zijn op ouders waarvan kindjes al snel doorslapen. Accepteren dat het zo is, werkte uiteindelijk bij mij het beste!

Heb jij veel tips gekregen om je kindje te laten doorslapen? Wat werkte bij jou of heb je het op zijn beloop gelaten?

Liefs Angela

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Daniëlle
  18 januari 2016 at 07:53

  Elk kindje is anders. Ik heb die vraag ook zo vaak gekregen en tips gehad. Onze jongste werd op gegeven moment ’s nachts wakker uit een gewoonte, niet omdat ze perse honger had. Daarbij was ze ook oververmoeid, omdat ze overdag weinig sliep en veel huilde. Dit was een lastige fase waar we doorheen moesten. Met 8 maanden sliep ze door, een maand later had ze even een terugslag ivm verhuizing, maar dat duurde een maandje..Nu slapen beide meisjes goed door ’s nachts. Fijn dat het bij jullie ook zo goed gaat nu! 🙂

  • Reply
   Manon
   18 januari 2016 at 18:05

   Mag ik vragen hoe jij die gewoonte heb doorbroken? Colin komt standaard tussen 22.00 en 23.00 terwijl hij bijvoorbeeld 19.00 nog een fles gehad heeft. Normaal laat hij er makkelijk 5 uur tussen! Dat gehuil vind ik lastig te doorbreken.

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 20:55

   Klopt, uiteindelijk gaan ze het wel zelf doen! Hoe is het jou gelukt, omdat je zegt: het is een fase waar jullie doorheen moesten?

 • Reply
  Nicole
  18 januari 2016 at 09:23

  Ik heb het op zijn beloop gelaten. Volgens mij hebben we daar weinig invloed op. Ons zoontje sliep door een week voordat ik weer moest werken (YES!) met 3 maanden dus. Oh, wat een verademing. En nu wordt hij soms ’s nachts wakker omdat hij een nachtmerrie heeft. Doe je weinig aan.

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 20:55

   Slim, want zoals je zegt kunnen wij er zelf niets aan doen. Superfijn dat hij toen al doorsliep 😉

 • Reply
  Mèlanie - Mama van Liam
  18 januari 2016 at 15:52

  Hier hebben we gelukkig nooit echt slechte nachten gehad. Ook deed ik vanaf 4 maanden rijstebloem door de fles. Vanaf 6 maanden ben ik het nachtvoeding gaan geven. Hier teert hij gelukkig heel goed op, en slaapt van half 9 tot tussen half 7/ half 8 na zijn flesje valt hij weer tot een uur of 9 in slaap. Maar of dat door die nachtvoeding komt geen idee maar ach ik blijf het lekker geven…
  Mèlanie – Mama van Liam onlangs geplaatst…Een bezoekje aan de dokterMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 20:56

   Heerlijk hoor! Fijn dat hij het zo goed doet 🙂

 • Reply
  Riet
  18 januari 2016 at 16:20

  Ik heb de jongens allebei tot een maand of 7 borstvoeding gegeven, Jeroen sliep vanaf dat we thuiskwamen uit het ziekenhuis elke nacht door en Robin is 6 weken voor de nachtvoeding gekomen. S’avonds rond 11 laatste fles en dan tussen 7 en 8 kwamen ze weer. Dus het ligt niet aan de borstvoeding!!!!

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 20:57

   Thanks Riet! Wat gaaf dat je tot 7 maanden borstvoeding hebt gegeven en wat sliepen jouw jongens snel door! 🙂

   • Reply
    http://www./
    30 december 2016 at 20:27

    Ronaldo and Messi are playing on other positions.FACTS:messi is the best PLAYER of the world, confirmed by the fifa.rooney is the best STRIKER of the world, confirmed by fifa, too.

 • Reply
  Mathiske
  18 januari 2016 at 16:34

  Oh hier was dat ook! Al die achterlijke tips ik heb er toevallig van de week ook een blog over geschreven. Maar nu ineens zit er 6u tussen de voedingen snachts. Dat is wel echt heel fijn!
  Mathiske onlangs geplaatst…Hoe houd je je relatie fris met een baby.My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 20:57

   Haha! Dan ga ik jouw blog ook nog even lezen 😉 zes uren is heel netjes hoor!

 • Reply
  Tips voor Papa's
  19 januari 2016 at 06:30

  We hadden hier dus precies hetzelfde. Het meest frustrerende vond ik af en toe nog de mensen die vol trots vertelden dat hun kleintje al na een paar weken helemaal doorsliep. Hier kostte het 8(!) maanden voordat J eindelijk een nachtje doorsliep. Wij hadden ook alles geprobeerd wat jij hierboven aangeeft: van rijstemeel tot en met wakker maken voor een laatste voeding, maar niets hielp. Ik ben er van overtuigd dat je kindje zijn/haar eigen ritme heeft en vindt en je dat niet heel erg kunt beïnvloeden.
  Een paar bezoekjes aan de Osteopaat werkten wonderbaarlijk goed, waardoor hij na die periode toch wat vaker door ging slapen. Op dit moment is het een beetje op en af; soms heeft hij periodes dat hij dagen achter elkaar goed slaapt en soms is het dagen op rij raak en meerdere keren per nacht wakker. We zullen er maar aan moeten wennen vrees ik 🙂

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 21:00

   Oehhh ja dat snap ik. Ik vind dat ook frustrerend hoor… Ik ben het met je eens dat ieder kindje een eigen ritme heeft en je daar eigenlijk niets aan kunt doen. Wij zijn met Naomi ook een aantal keer naar de osteopaat geweest, omdat ze zo onrustig was, maar dat is al maanden geleden 😉 Fijn dat jullie zoon ook goede nachten heeft. Ik zeg altijd maar zo: iedere nacht is er een!

 • Reply
  Wilmaaa
  19 januari 2016 at 10:46

  Hopen maar dat ze het blijft doen, niet terugvallen he 😛 Ik hoor het ook vaak en Yarah komt helaas ook nog altijd ´snachts.

  • Reply
   Angela Lodder
   21 januari 2016 at 21:00

   Haha en we hebben alweer wat nachten gehad dat ze weer voor een voeding kwam 😉 Maar iedere nacht die we goed slapen is er eentje!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd