Eerste hulp bij kolven op je werk (tips!)

Net als borstvoeding geven, moet je kolven leren. Het is een totaal ander gevoel, dan wanneer je je kindje live voedt. Hierbij mijn tips, die je hopelijk een fijne kolfervaring geven!


Disclaimer: Ik ben mij ervan bewust dat kolven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Er zijn echt vrouwen waarbij het niet lukt, terwijl ze wel gewoon live gewoon kunnen voeden. Ook zijn er vrouwen die het geluid niet kunnen verdragen en zich daadwerkelijk een melkmachine voelen. Dat heeft mij oprecht een keer gekwetst toen iemand tegen mij zei: “Je bent eigenlijk gewoon een koe”. Nee ik ben geen koe. Er is niets mooiers dan het voeden van je kindje en dat er apparaten zijn waardoor je kindje ook moedermelk krijgt als jij niet in de buurt bent. Zo sta ik er in wat kolven betreft. Dit zijn mijn tips en ze zijn absoluut geen waarheid. Ik heb met mijn handen in het haar gezeten toen kolven simpelweg zeer moeizaam ging. Ik zette door ondanks dat ik heel vaak riep dat ik er mee zou stoppen. Mijn tips zijn geen succesformule voor het slagen van kolven, maar wellicht helpt het je een beetje!

 1. Je bent geen melkmachine of een koe. Zet dat meteen uit je hoofd, want dat maakt dat je al met een ander gevoel gaat kolven. Je bent een moeder die haar kindje(s) moedermelk wilt geven. En aangezien jij als moeder ook weleens een avondje op stap wilt, een dagje gaat winkelen met een vriendin of omdat je nu eenmaal nog werkt naast het moederschap, moet je nu eenmaal kolven. Want met ploftieten winkelen of naar een concert is geen pretje!
 2. Zorg dat je ontspannen bent. Dat is thuis makkelijker dan op je werk of in een auto voordat je naar een concert gaat. Pak een lekkere kop thee, haal een paar keer diep adem en start dan met kolven.
 3. Eten en drinken. Zorg voor een fles water. Je hebt vast gemerkt dat je, na het geven van een voeding, dorst hebt. Dat is met kolven precies zo. En eet ook een tussendoortje, zoals een appel of een koekje.
 4. Een ruimte waar je niet gestoord kunt worden. Dan doel ik natuurlijk op de werkende mama buitenshuis. Zorg voor een ruimte die op slot kan en een lekkere stoel of bank. Daar heb je recht op. En denk ook aan de ramen voor als de glazenwasser komt… Geloof mij, dat wil je liever niet meemaken. Nieuwsgierig? Lees dan hier de betreffende blog.
 5. Zorg dat alle onderdelen goed droog zijn. Dat is ontzettend belangrijk, want anders is de werking minder.
 6. Filmpjes en foto’s van je kindje(s). Echt, zorg dat je ze bij je hebt. Als je je kindje(s) ziet wordt je automatisch blij. Die lieve glimlach, de grappige geluidjes en dat snoezige hoofdje. Je toeschietreflex (het moment voordat de melk gaat stromen) komt zo sneller op gang.
 7. Een aangename stand van de kolf. Ik weet niet hoe het werkt als je met de hand kolft, maar als je een elektrische kolf hebt, zorg dan voor een aangename stand van de kolf. De hoogste stand betekent niet per se dat je dan de meeste melk uit je borsten krijgt. Dat kan zelfs averechts werken. Een stand waarbij er melk uit je borsten komt en dat aangenaam voelt, is de juiste stand.
 8. Kolf niet langer dan 10-15 minuten. Het heeft geen zin om een half uur te kolven bij een dubbelzijdige kolf. Daar komt echt niet meer melk van. Dan liever twee kolfsessie van 15 minuten binnen een kortere tijd, dan één lange sessie en dan pas weer na een paar uur. Heb je een enkelzijdige kolf, houdt dan maximaal 10-15 minuten per kant aan. Zo is het voor jezelf ook aangenaam. Heb je echt niet voldoende melk na één kolfsessie? Plan dan een extra sessie in.
 9. Kijk niet naar de hoeveelheid cc. Je wilt per se rond de 100 cc per keer kolven, want dat drinkt je kindje zo ongeveer uit de fles. En wat is er nu fijner als je drie keer kolft op een dag, dat je dan meteen drie voedingen hebt. Ik snap je, maar met kijken zorg je er niet voor dat er melk in het flesje komt. Gewoon lekker een tijdschrift lezen, even kijken op social media of natuurlijk naar filmpjes van je kindje.
 10. Gebruik je kolfrecht optimaal. Ook al heb je met twee keer kolven voldoende voeding voor de volgende dag. Kolf gewoon nog een derde of vierde keer als dat mogelijk is, je hebt immers recht op 1/4 van je werkuren. Dan bouw je een lekkere voorraad op. Ik heb mijn kolfrecht ook optimaal gebruikt, maar op een gegeven moment ben ik minder gaan kolven, want ik had voorraad genoeg, dacht ik. Tot het kolven ineens heel moeizaam ging en ik weer terug moest naar vaker kolven. Dan redde ik het niet eens. Ik moest voordat ik naar bed ging zelfs nog kolven om voedingen bij elkaar te krijgen. En regel daarna met je werkgever dat je in je eigen tijd mag kolven.
 11. Koop een goed koeltasje. Ik had die van Medela. Ideaal, want er passen vier flesjes van Medela in. Als je die flesjes tot de rand vult, dan kun je wel 800 cc meenemen. Niet dat ik ooit vier flesjes vulde op een dag, maar stel dat je een nachtje weg bent, dan is dat wel erg handig. Niet gesponsord, ik ben oprecht blij met dit koeltasje!
 12. Neem een hydrofieldoek mee in je kolftas. Een theedoek neemt veel minder water op is mijn ervaring. Na het kolven spoel je je spullen af en wikkel je ze in de doek, voor de volgende kolfbeurt.
 13. Zorg dat je altijd een sjaal bij je hebt. Ik heb een keer moeten kolven toen het ijskoud was in dat kamertje. Je raadt het al, dat kolft echt niet fijn. Ik kreeg het niet warm en had niet zo’n goede opbrengst.
 14. Een kolfbh is niet per se nodig. Ik kolfde dubbelzijdig, elektrisch en had een manier gevonden om dan ook nog een tijdschrift te lezen of even mijn telefoon te checken. Lastig uit te leggen, maar het kan echt. Een andere tip is in een goedkope sportbh twee gaten knippen zodat je borstschild erdoorheen past. Dat deed een collega van mij.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Stuur ze vooral door naar je (schoon)zus, vriendin, collega et cetera. Kolven is een kunst en vergt oefening. Het is niet de meeste leuke klus, maar ach die rustmomentjes tijdens het werk, zijn stiekem ook wel heel fijn als je een slapeloze nacht achter de rug hebt gehad.

Wat is jouw ultieme tip die absoluut aan dit rijtje toegevoegd moet worden?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sanne
  24 juni 2016 at 10:30

  Wat een handige lijst! Ik ben momenteel 32+4 weken en wil graag borstvoeding geven en kolven. Deze sla ik op.

 • Reply
  Nicole
  24 juni 2016 at 10:49

  Goede tips. Dank je wel! Kolven lukte bij mij voor geen meter. Als ik.borstvoeding gaf, dan stroomde het er zo uit, maar met kolven was het een uitgedroogde woestijn leek het. Heb onder meer daarom de borstvoeding opgegeven toen ik weer ging werken.
  Nicole onlangs geplaatst…Het woord ‘loedermoeder’ irriteert mijMy Profile

 • Reply
  Marion
  24 juni 2016 at 11:32

  Volgende week ga ik beginnen met werken. Ik vind het heel spannend, want eigenlijk kolf ik liever niet, maar ja. Deze tips geven mij iets meer houvast en vertrouwen. Dank dus!

 • Reply
  Leonie
  24 juni 2016 at 11:45

  Super fijne tips, dank daarvoor! ik ben wel van plan borstvoeding te gaan geven en te gaan kolven.. dus ben heel benieuwd hoe dat straks gaat..
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Foto’s zwangerschapsshootMy Profile

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  24 juni 2016 at 12:47

  Super handige tips, hier gaan mensen zeker iets aan hebben
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een brief aan mijn spruit voor zijn eerste verjaardag…My Profile

 • Reply
  Naomi
  24 juni 2016 at 13:46

  Ooooooooh zo handig! Dankjewel. Deze ga ik onthouden voor mezelf en delen met mijn collega. We gaan binnenkort allebei met verlof, dus weer genoeg stof tot lezen.
  Ps) Wat leuk dat jouw dochter Naomi heet. Mooie naam he?

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd