Een mooie herinnering aan je bevalling

Ik heb mooie herinneringen aan mijn beide bevallingen. Hoe wel ze allebei heel anders waren. Dat heb ik te danken aan de voorbereiding, daar ben ik van overtuigd. Ook al zegt iedereen: “Bevallen kan iedereen, jij dus ook”, wilde ik toch iets meer houvast hebben. Blijkbaar ben ik niet de enige want ook Jenny van Zussas.nl dacht er zo over. Ik sprak haar namelijk voor mijn andere bedrijf en werd enthousiast van haar. We raakten niet uitgepraat en ik vond dat ik dit met jullie moest delen. Ik heb haar gevraagd om haar bevallingen te delen, het ontstaan van Zussas en ze heeft iets tofs voor jullie allemaal!

Jenny’s ervaring
Jenny: “Toen ik zwanger was van mijn eerste en het ging over bevallen maakte ik mij totaal niet druk. Mijn zwangerschap verliep super. Ik wist dat mijn kindje groter zou zijn dan gemiddeld, maar ik had geen stress. Iedereen die ik over bevallen sprak zei ook: “het komt wel goed, je bent hiervoor gemaakt”. Dus met die gedachte ging ik ook de bevalling in zonder enige voorbereiding. Niet dat ik mij niet wilde voorbereiden. Ik was toen al op zoek naar een HypnoBirthing cursusomdat Doutzen Kroes daar ook zo positief over was. Maar ik kon niets vinden en dat was in 2015.

En toen wist ik het niet
Na 41 weken en 4 dagen zwangerschap werd ik ingeleid. Een paar uur en weinig ontsluiting verder koos ik voor een ruggenprik. Relaxed naar de 10 centimeter toe. Maar toen moest ik persen en ik voelde mijn persweeën niet! En uh… hoe moet je eigenlijk persen? Ik wist het niet en volgde de aanwijzingen van het ziekenhuispersoneel en heb twee uur lang geperst. Ik hield mijn benen vast en gaf alles toen ze zeiden dat ik een perswee had. Maar mijn kindje was een sterrenkijker, ik kreeg een knip, er werd een vacuümpomp op haar hoofd gezet en zo werd ze geboren. Na een bevalling van 18 uur. En toen kwam de placenta niet.. een spuit in mijn been, gauw een infuus aanleggen en een paar keer hard duwen op mijn buik en daar kwam de placenta. Maar ik ging bloeden, het stopte niet en ik merkte dat ik ging flauwvallen. Dat zei ik althans, achteraf hoorde ik dat niemand mij dat heeft horen zeggen. Mijn kindje werd aan haar vader gegeven en ik lag aan de beademing. Ik kwam weer bij maar had wel 2,5 liter bloed verloren. Een paar uur later probeerde ze de ruggenprik eruit te halen en ze vroegen mij te gaan zitten, maar dat kon ik niet meer. Na 3 dagen liep ik voor het eerst een stukje terwijl ik zwaar ondersteund werd. Tegen mij werd gezegd dat dit kwam omdat mijn kindje zo groot was, 54 cm en 9 pond. Mijn bekken waren gekneusd. Later bleek dat dit kwam omdat ik met het vasthouden van mijn benen waarschijnlijk iets ontwricht heb, omdat er hard op mijn buik is geduwd om de placenta los te krijgen.

Ik kon niets
Daar zat ik in mijn kraambed thuis, te huilen! Ik kon niets, mijn kindje niet aankleden of in bad doen. Ik gaf wel borstvoeding maar ook dit deed pijn. Niet bepaald een mooie herinnering aan mijn bevalling. Pas na 1,5 jaar was ik hersteld van de kneuzing en was ik ook snel weer zwanger van de tweede. Ik was na de eerste bevalling echt bang om weer te bevallen, wat als ik weer zo veel bloed verlies? Wat als ik weer mijn bekken kneus? Dan kan ik weer niets met mijn kindje en ik heb nog een kind rondlopen. En ik werd ook bang gemaakt door verhalen van de verloskundige die bij de eerste bevalling was. Zij gaf aan dat ik volgende keer echt in het ziekenhuis begeleid moest worden. Want wat er gebeurd was, kwam omdat ik een groot kind had en dat zou de volgende keer beter in de gaten gehouden moeten worden. Maar ik deed het anders…

Toch de HypnoBirthingcursus
In 2018 kon ik de HypnoBirthingcursus wel vinden en ik ben vol vertrouwen mijn bevalling in gegaan. En toen ik de cursus deed dacht ik al, waarom kan dit eigenlijk niet online? Want de vastgestelde datums kwamen mij en mijn bevalpartner niet altijd uit, plus het regelen van oppas is ook onhandig als je al een kindje hebt. Mijn tweede bevalling verliep zo anders dan de eerste keer. Het grote verschil was dat ik na de bevalling gelijk naar huis mocht en kon lopen. Mijn bloedverlies was normaal dit keer, ik had een medische indicatie gekregen omdat men vreesde dat ik nu weer veel bloed zou verliezen. Het persen werd ademen, ik lag niet op bed maar zat op handen en knieën, ik heb geen pijnstilling gebruikt ondanks dat ik weer werd ingeleid, ik was constant in beweging, geen knip of vacuümpomp, de placenta kwam vanzelf en in 4 uur was ik bevallen. Ik pakte zelf mijn kindje aan en heb een uur gelukzalig met haar op mijn borst gelegen. Wat een verschil met de eerste keer. Iedereen die zwanger was raadde ik een HypnoBirthingcursus aan. Want ik had zo’n mooie herinnering aan mijn bevalling en dat gunde ik iedereen.

Zo ontstond mijn bedrijf
En zo is 1,5 jaar na de geboorte van mijn tweede dochter Zussas ontstaan. En ben ik zelf een online HypnoBirthingcursus gaan ontwikkelen om zwangere vrouwen en hun partners, die goed voorbereid en zonder spanning willen bevallen, te begeleiden. Zodat ze ontspannen en met vertrouwen de mooiste dag van hun leven tegemoet gaan. Met naast de HypnoBirthingtools, zoals ontspanningsoefeningen, visualisatieoefeningen, affirmaties en ademhalingstechnieken, heb ik ook andere tools toegevoegd. Tools zoals afleidingstechnieken, mindfulness en houdingen die je tijdens je bevalling kan aannemen. Maar ook het geboorteplan is een belangrijke tool om de mensen die je begeleiden tijdens je bevalling op de hoogte te stellen van jouw wensen rondom de bevalling. Zodat jij je volledig kan focussen op de ontspanning tijdens je bevalling. Als jij ontspannen bent maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit is een lichaamseigen stof die pijnstillend werkt. Hierdoor zal de bevalling vlotter verlopen.

Dus of het nu je eerste, tweede of derde kindje is. Voel je spanning (bijvoorbeeld vanwege de huidige situatie met COVID-19) of heb je wel vertrouwen? Deze cursus is er voor iedereen. En als cadeautje voor iedereen, geef ik van 4 tot en met 7 mei een gratis online cursus “Jouw geboorteplan in 4 dagen”. Omdat ik alle vrouwen een mooie herinnering gun aan hun bevalling! Je kunt je hier gratis inschrijven.

Veel liefs van Jenny
Founder Zussas

Lieve Jenny dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Ik vind het prachtig en ontzettend handig dat je dit hebt ontwikkeld. Zoals ik aan de telefoon al zei: ik zou bijna nog een keer willen bevallen en dan vanuit huis jouw cursus doen. Juist ook omdat je aangaf dat veel technieken ook helpen bij stress. Een cursus waar je dus ook na je bevalling iets aan hebt. Fantastisch dat je vrouwen en hun partners op deze manier helpt en megagaaf jouw gratis onlinecursus rondom het geboorteplan. Eentje die ik graag had gevolgd toen ik hem maakte voor mijn tweede bevalling.

Liefs Angela

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Jenny
  30 april 2020 at 11:55

  Graag gedaan en bedankt voor de ruimte om mijn verhaal te delen. Liefs

 • Reply
  messing zeeppomp
  9 juni 2021 at 03:52

  Geweldige site. Veel nuttige info hier.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd