Eén jaar moedermelk | Ik stop met kolven

Voor de laatste keer kook ik de toebehoren van mijn kolf uit. Voor de laatste keer laat ik het drogen op een theedoek. Voor de laatste keer zet ik het in elkaar en stop ik het in mijn tas. Ik sluit de rits en dat was het dan. De tas kan naar zolder en komt er voor mij niet meer vanaf. Ik stop met kolven, het is goed zo. 

Ja jongens een emo momentje hoor. Met dit soort dingen ben ik gewoon heel slecht. Ik ben een emotioneel wrak op het gebied van laatste keren. Eerste keren ook trouwens. Het is een bewuste beslissing. Een beslissing die ik niet ineens heb gemaakt. Al vanaf het moment dat ik borstvoeding gaf en ging kolven op het werk, heb ik gezegd na een jaar te stoppen. Mijn zoon een jaar lang moedermelk geven was een grote wens. Als je al zo ver komt met het geven van borstvoeding, dan wil je dat gewoon halen. Ik tenminste dan 😉  

Een jaar kolven, hoe dan?!
Een vraag die ik onder andere vaak op mijn werk kreeg. Puur uit interesse overigens. En mijn antwoord was standaard; ik wil dit gewoon, ook al kost het mij iets. De eerste negen maanden van je kindje heb je kolfrecht. Ik kolfde de eerste maanden 4,5 uur per week. Dat is best veel op een werkweek van 24 uur. Die tijd krijg je uiteraard, maar het werk werd er niet minder om.  Dat vergeten mensen om je heen weleens. Natuurlijk is het een rustmomentje en erg fijn, maar ik voelde de stress van het werk ook. Linksom of rechtsom moest toch af.

Je doet het zo makkelijk
Dat klopt over het algemeen wel. Ik deed het heel makkelijk, soms waren er momenten dat het niet lekker liep. Gelukkig had ik een behoorlijke voorraad in de vriezer. En heel eerlijk? Ik vond het vaak genoeg ook echt verschrikkelijk. Het kolven zelf op zich niet, maar de druk die het legde op mijn werk. Hieronder deel ik deze week een andere blog. Stoppen om die reden is echter nooit een optie geweest, zelfs niet toen ik in mijn eigen tijd moest kolven. Dan begon ik een half uurtje eerder of bleef ik wat langer. In het begin is het kolven heel intensief, maar toen Daniël een maand of 7 was kon ik al af met twee keer kolven. Vanaf 9 maanden kolfde ik nog maar één keer. Dus al met al vond ik het best meevallen.

Lees ook: Dit snap ik niet aan het kolfrecht

Geen traan
Ik laat overigens geen enkele traan hoor. Ik ben blij dat ik niet meer hoef te kolven. Toch maakt het mij ergens een klein beetje emotioneel. Maar meer de gedachte dat dit waarschijnlijk toch echt wel de laatste keer was. Hij ligt te wachten op zolder voor als een vriendin hem wil gebruiken bijvoorbeeld. De motor doet het nog megagoed, dus met een eigen kolfset is hij weer als nieuw!

Lees ook: Eerste hulp bij kolven op je werk (tips!)

En nu?
Met kolven ben ik dus gestopt, maar dat betekent niet dat ik stop met borstvoeding geven. In tegendeel, dat blijf ik doen! Wanneer ga je dan stoppen? Daar heb ik geen kant en klaar antwoord op. Al weet ik niet of ik mezelf nog zie voeden als hij twee is. Hoewel ik het heel mooi vind om die WHO norm een keertje te halen. Je merkt het, ik heb geen idee. Ik blijf voeden zolang het voor mij fijn is en zolang hij dat ook nog wil. Naomi stopte na 14 maanden en dat was even slikken, maar ook prima. Ik vind het stiekem fijner als hij die keuze maakt voor mij, maar goed dat gaan we zien! Mocht hij weer een keer gaan logeren dan heb ik nog moedermelk in de vriezer. Want kolven, dat ga ik echt niet meer doen.

Eén jaar moedermelk. Eén jaar kolven, het zit er dan toch echt op. Het is goed zo! Het wordt tijd voor een moedermelksieraad denk ik!

Hoe lang heb jij gekolfd?

Liefs Angela

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mariska
  22 mei 2018 at 09:48

  Ook tot een jaar. En 2.5 jaar bv. Toen wilde ik echt zelf stoppen. Zoon nog niet hoor! Maar voor mij was het klaar. We hebben er samen een feestje van gemaakt op de laatste dag!

 • Reply
  Marthe
  23 mei 2018 at 23:16

  Mijn dochter is nu 10 maanden. Ik kolf nu ook 1 keer per werkdag in mn eigen tijd. Ik zie wel, gaat nu nog goed. 1 jaar kolven lijkt mij ook een mooie mijlpaal… Tijd vliegt voorbij…

 • Reply
  Kim
  24 mei 2018 at 20:40

  Mooi! Ik heb bij mijn oudste dochter een jaar gekolfd en nu bij mijn jongste dochter kolf ik inmiddels 4 maanden. Ik vind kolven prima, maar het kost echt veel tijd en ook energie vind ik. Dat gaat nu vast schelen! Ik kreeg tijdens kolfrecht trouwens wel minder taken, de uren die het kolven mij kostte zijn overgenomen door iemand anders.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd