Eczeem, het beheerste mijn leven voor een hele lange tijd (1)

Ik heb lang getwijfeld om mijn verhaal rondom mijn eczeem op papier te zetten. Zoveel mensen hebben last van eczeem, dus heel bijzonder is het zeker niet. In die periode heb ik mij echter ontzettend onzeker gevoeld. Ik was totaal niet blij met mezelf. Mijn lieve man was er altijd voor mij en ondanks mijn vreselijke huid, ik was nog steeds zijn mooie vrouw. Ik deel mijn verhaal in de hoop dat het iemand anders ook kan helpen. De reguliere geneeskunde heeft mij namelijk niet kunnen helpen…

Al jong eczeem
Van kleins af aan heb ik al last van eczeem. Toen ik baby was had ik het een tijdje op mijn wangen, maar daar ben ik overheen gegroeid. Ik werd wat ouder en kreeg last van eczeem in mijn knieholtes en in de holtes van mijn ellebogen. Vervelend, maar dat hebben veel mensen. Ik had dit met name in de zomerperiode. Dan was het warm, ging ik zweten, kreeg ik jeuk, ging ik krabben en daar ontstond dan het eczeem. Ik smeerde hormoonzalf, want dat was het enige dat hielp. Troep is het, want je huid wordt er steeds dunner van. In de zomer werden die plekken in mijn armen niet bruin, maar bleven wit. Er zat nauwelijks nog pigment in.

Het bleef soms ook jaren weg, tot het jaar 2013. Het stak ineens weer de kop op, maar dit keer in mijn gezicht en hals. Waar kwam dit ineens vandaan? Het begon met een paar plekjes en langzaam aan werd het steeds meer. Ik was erg bang dat ik er tijdens mijn bruiloft last van zou hebben. Ik besloot naar de dokter te gaan en te eisen dat ik doorgestuurd zou worden. Deze dokter, die stage liep, stuurde mij door. Yes! In het ziekenhuis kwam ik terecht bij een dermatoloog. Na een ellenlange vragenlijst besloot hij een bloedtest te doen om te kijken waar ik allergisch voor ben en daarnaast een test met plakkers op mijn rug. Aangezien mijn moeder ook zo reageert op van alles en nog wat, kon er best wel wat uit die test komen. Uit de bloedtest kwam naar voren dat ik hooikoorts heb en allergisch ben voor allerlei soorten pollen en een kleine mate voor huisstofmijt. Dat zijn ook allemaal broertjes en zusjes van elkaar, dus niet zo vreemd. Uit de plaktest kwamen geen bijzonderheden. Conclusie van de dermatoloog was dat het goed nieuws was dat ik niet allergisch was, maar waar mijn eczeem dan vandaan kwam, kon hij niet zeggen. Het enige dat ik kon doen was het vet houden met Vaseline Lanette crème FNA en als er weer eczeem op kwam zetten hormoonzalf te gebruiken. Ook binnen de hormoonzalf heb je verschillende soorten. Ik had nog niet eens de zwaarste versie. En verder het gebruik van make-up te beperken en liever helemaal niet. Meer kon hij niet voor mij doen. Met een ontevreden gevoel stond ik buiten. Het moet toch ergens aan liggen?

1

Hier zie je de schade die de hormoonzalf heeft aangericht in mijn holte.

Voorkomen, maar niet genezen
De crème hielp. Het bleef goed weg. Af en toe kwam het dan weer op en smeerde ik weer die hormoonzalf. Ik wilde het niet, maar ik had geen keuze. Rondlopen met een eczeemhoofd is het laatste dat een mens wil. De week voor de bruiloft kwam het ook opzetten. Daar was ik zo ontzettend bang voor geweest. Het zou echt niet weg zijn met mijn bruiloft, het duurde dagen voordat het dan weer een beetje normaal was. Onze gebeden werden verhoord, de dag voor mijn bruiloft was het weg. Dat betekent niet dat je huid dan make-up goed aan kan, maar dat zouden we dan wel weer zien. Het was een fantastisch dag en mijn huid zag er goed uit. In de avond was het wel wat roder, maar dat was bijna niet te zien. Die nacht haalde ik het er af en dat deed zo’n zeer. De tranen rolden over mijn wangen. Mijn huid was helemaal dik. In de hoop dat de vette crème zou helpen, smeerde ik dit er dik op. De volgende dagen werd het alleen maar erger… Op maandag zouden we twee nachtjes weggaan, maar met zo’n huid wilde ik echt niet.

Ik besloot de dokter te bellen. Net woonachtig in een nieuw dorp, mijzelf nog niet ingeschreven – ik verwachtte niet al meteen naar de dokter te moeten – mocht ik gelukkig wel komen. Hij schreef mij een zwaardere hormoonzalf voor. Ik was huiverig, maar zo rondlopen wilde ik ook niet, smeren maar weer. Na twee keer smeren was het weg, kun je nagaan wat voor troep het was. We genoten van twee heerlijke nachten in het oosten van het land. Een penthouse met jacuzzi op ons balkon en een sauna binnen. We sloten af met de Apenheul. Drie heerlijke dagen genieten!

Alleen maar erger
De maanden daarna werd het eczeem steeds erger. Ik vond mezelf lelijk en was er begin 2014 zo klaar mee. Ik besloot er iets aan te doen. Iemand in onze kerk tipte mij op een praktijk voor biologische geneeskunde in Arnhem. Die praktijk lag zeker niet naast de deur, maar dit was het laatste dat ik zou doen. Als ook dit niet zou werken, dan zou ik me er bij neerleggen. Het kostte best veel geld, maar dit hadden we er voor over. Het intakegesprek was goed. Die vrouw vertelde dat ze mij zeker kon helpen. Volgens haar lag het aan voeding. Varkensvlees en melkproducten moest ik sowieso vermijden. Wilde ik echt weten waar het aan lag? Dan kon ik een bloedtest laten doen. Deze werd niet in Nederland uitgevoerd, maar zou opgestuurd worden naar een laboratorium in Duitsland. Ik besloot het te doen, ondanks de hoge kosten (€ 220). Ik kreeg alle benodigdheden mee naar huis om bloed af te laten nemen in het ziekenhuis. Vervolgens moest ik het zelf opsturen.

De uitslag
Na twee weken was de uitslag binnen. Ik kon gelukkig naar een dependance, wat 100 km minder ver rijden was. Dat scheelde toch weer. Eenmaal aangekomen was mijn uitslag daar niet, er was iets misgegaan. Ik baalde ontzettend, maar ik kreeg wel het volgende te horen: “Je hebt voedingsintolerantie voor tal van dingen. Voedingsintolerantie wil zeggen dat voedsel niet naar behoren kan worden verwerkt en dus “ziek” makend gaat worden. Het grote verschil met een voedingsallergie is, dat bij een allergie antistoffen met bloedonderzoek worden aangetoond en er dus een reactie van het immuunsysteem heeft plaatsgevonden. Dit alles gebeurt niet bij voedingsintolerantie. Het voedsel zelf werkt hier ziekmakend. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door toevoegingen aan het voedsel of door het niet verdragen van bepaalde natuurlijke bestanddelen. Bijvoorbeeld verschijnselen na het eten van kaas, tomaten of schelp- en schaaldieren etc. Deze verschijnselen kunnen drie tot vijf dagen na het eten van een gevoelige stof aanhouden. Dit uit zich bij ieder persoon die voedingsintolerantie heeft ook anders. Bij jou in dit geval in de vorm van eczeem. Het goede nieuws is dat we je kunnen helpen en dat heeft alles te maken met je darmflora. Door 21 dagen op een dieet (gist- en suikervrij) te gaan en de bijbehorende supplementen te nemen, zoals Probiotica en Magnesium. Als je darmflora is hersteld kunnen we het langzaam aan weer gaan opbouwen met de dingen je mag eten. Er zullen altijd soorten eten en drinken zijn die je niet kan verdragen. Over een half jaar ben je er van af.

Op dieet
Dit klonk goed. De dag daarna belden we over de uitslag. Ik schrok, want dat waren heel veel producten die ik niet mocht. De foto boven dit artikel is maar een klein stukje van de totale lijst. Mocht je ook last hebben van eczeem, dan betekent het niet dat dit ook op jouw van toepassing is. Dit is voor iedereen anders. De blauwe producten was wat ik op dat moment niet kon verdragen. Het positieve was dat de lijst met producten die ik wel mocht, langer was. Ik ging aan de slag met het gist- en suikervrij dieet. Ik had ook een lijstje met bijwerkingen en die kreeg ik allemaal: hoofdpijn, zware benen, zere spieren. Op dag vier heb ik opgebeld dat het echt niet ging. Ik viel alleen maar af terwijl ik at wat ik mocht eten. In drie dagen tijd was ik vier kilo kwijt. Ik voelde me zo slecht. Ik kreeg toen nog twee andere adviezen en anders moest ik gewoon weer bellen. Stephan wilde dat ik er mee stopte en mijn ouders ook. Ik liep rond als een wandelend lijk, het ging echt niet goed met mij. Ik heb de praktijk nogmaals opgebeld dat ik niet door ging. Ik nam hun advies ter harte, maar dit dieet kon ik niet aan. De bloeduitslag had ik, dus ik wist precies wat ik de rest van mijn leven beter niet kon eten en wat ik wel gewoon kon eten. Ik zou er zelf mee aan de slag gaan en bedankte hen voor het advies. Ik ben ze daar nog steeds heel dankbaar voor, want zonder hen zou ik het nooit hebben geweten. Het lukt mij niet om dat dieet te doen, omdat ik 0 reserves had. Ik was al niet op gewicht en daardoor ging dat mis.

Slechte huid
Mijn huid was er zeer slecht aan toe. Ik besloot naar een schoonheidsspecialiste te gaan. Haar eerste advies: stop met de Lanette crème! Paraffine, één van de stoffen die daar in zit, is een verslavende stof voor je huid. Daar kun je niet meer zonder en dat klopte ook. Ik smeerde het zeker 10 keer op een dag, want zodra mijn huid droog aanvoelde werd ik gek.  Ik vond het heel moeilijk en tegelijkertijd ook spannend, maar ik besloot te stoppen, behandelingen bij haar te doen en haar producten te kopen voor thuis. De eerste weken waren letterlijk verschrikkelijk.

Lees hier het tweede deel.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Nicole
  3 februari 2016 at 07:35

  Wat heftig zeg! Echt vreselijk hoe zoiets stoms als eczeem zo’n invloed kan hebben hè. Ik heb zelf een huidziekte (Lupus) en vond het ook altijd vreselijk als ik weer een nieuwe plek had. Die zalf die daarvoor wordt voorgeschreven is ook heel slecht, krijg je ook van die pigmentloze vlekken van. Enorme troep eigenlijk. Ik heb ook af en toe last van eczeem, maar dat is meer in de vorm van hele droge plekken. Voor mij vervelend, maar andere mensen zien het niet snel. Ben benieuwd naar deel 2 van het verhaal. Sterkte! Ennehh. Je bent een beeldschone vrouw, dus daar moet je je echt geen zorgen om maken!
  Nicole onlangs geplaatst…De 7 duurste wiegjes en ledikanten ter wereldMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   4 februari 2016 at 07:11

   Wat een lieve reactie meis! Ik had nog nooit van Lupus gehoord tot jij je verhaal deed, erg goed van je dat je daar aandacht aan geeft.

 • Reply
  Mèlanie - Mama van Liam
  3 februari 2016 at 15:08

  Zelf gebruik ik (als ik zin heb, ondanks de jeuk) ook hormoon zalf voor mijn kapperseczeem. En voor Liam hebben we ook de vaseline lanette hij heeft ook vaak droge plekken en daar werkt deze zalf uitstekend voor.
  Mèlanie – Mama van Liam onlangs geplaatst…Zwangerschapshormonen of zwangerschapsdemonen?My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   4 februari 2016 at 07:13

   De zalf werkt ook uitstekend, maar mij heeft het uiteindelijk geen goed gedaan. En dat komt hier bij ons ook echt nooit meer in huis, net als die hormoonzalf niet. Als jij je er goed bij voelt en van het gebruik verder geen last hebt, dan is dat zeker fijn.

 • Reply
  Nathalie
  3 februari 2016 at 22:00

  Wat kunnen ze veel onderzoeken in het bloed. Lijkt me echt niet prettig om eczeem te hebben.

  • Reply
   Angela Lodder
   4 februari 2016 at 07:14

   Ja bizar he! Alleen heel jammer dat ze dat in Nederland dus niet doen. Het is echt heel naar, maar dat is met alle huidaandoeningen natuurlijk zo!

 • Reply
  Saskia
  4 februari 2016 at 09:46

  Lijkt mij onwijs moeilijk als het zo je leven beheerst. Als kind had ik ook veel eczeem, en ik had daar ook zalf voor. Lijkt mij heel moeilijk als het zo in het gezicht zit, dan is het zo zichtbaar. Echt fijn dat het met de bruiloft verdwenen was!!
  Saskia onlangs geplaatst…Webshop irritatiesMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   7 februari 2016 at 18:37

   Dat was het ook echt. Nu heb ik daar minder last van gelukkig, omdat ik weet waar het vandaan komt! En inderdaad op een ander lichaamsdeel was het fijner geweest. Daar was ik ook blij om 🙂

 • Reply
  Kelly
  4 februari 2016 at 18:01

  Wat ontzettend vervelend voor je meid. Ik snap je best goed ik heb geen eczeem maar een andere huidziekte die ook best zichtbaar is. Je kunt je er zo onzeker door voelen en ook zo moedeloos. Goed dat je zo hebt doorgezet met alle middeltjes en mensen die je er voor hebt bezocht! Zet hem op! (En om eerlijk te zijn zag ik de plek in je armholte niet eens bij je trouwfoto Het is dat het er bij stond)
  Kelly onlangs geplaatst…Op de helft!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   7 februari 2016 at 18:38

   Dankjewel voor je reactie! Wat naar dat jij ook een huidziekte hebt! Beheerst het jouw leven of dat niet? En kun je er iets aan doen? Lief dat je het zegt, want mij valt het meteen op.

 • Reply
  Marjolijn
  7 augustus 2016 at 11:39

  Mijn vriend heeft ook last van exceem in z’n nek en op z’n ogen.
  Wij hebben gelukkig een natuurlijke crème gevonden wat helpt: Grahams calendulis plus crème.
  Hopelijk gaat het nu beter, anders dit misschien als tip!

 • Reply
  Geertje - Stay At Home Mama
  3 januari 2017 at 14:06

  Ik herkende de lijst meteen! Ook ik ben in Arnhem geweest voor mijn hoofdpijn… en ook ik kon het strenge start-dieet niet volhouden… heb het in totaal 3 maanden vol gehouden en ben daarna zelf met die lijst aan de gang gegaan!

 • Reply
  Melanie
  22 april 2018 at 08:59

  Heel herkenbaar. Mijn hele leven vecht ik al tegen exzeem. Ik zat echt helemaal onder, in de zomer. Totdat ik bij een homeopaat terecht kwam. Toen is het weg gegaan. Heel soms had ik dan een klein plekje. Maar inmiddels wist ik waar ik heftig op reageerde en moest dat zien te voorkomen. Totdat ik zwanger raakte van mijn dochter. Ineens is het in alle heftigheid terug. Maar nu in mijn gezicht, Iets wat ik nooit had. Binnenkort maar weer het gevecht aangaan. Nu gebruik in vaseline. Hormoonzalf mag niet. Sterkte

 • Reply
  J.
  23 april 2018 at 16:34

  Wat een herkenbaar verhaal zeg! Wat fijn dat jij weer normaal kan leven. Ik ben helaas nog volop bezig met het zoeken naar iets dat mij gaat helpen. Kun je misschien aangeven wat de crèmes van de schoonheidsspecialiste bevatte dat andere crèmes niet doen? Ik heb al zoveel merken geprobeerd, maar helaas is er niets wat mijn huid echt goed kan verdragen. En hoe gingen kwamen ze erachter wat je niet kon verdragen qua eten? Ik heb zelf net contact opgenomen met een centrum voor biologische geneeskunde. Ik las dat er in Amerika nu een medicijn tegen eczeem was die je moet inspuiten. Dat klinkt nog wat eng, maar leven met eczeem en de schaamte die erbij komt kijken, is haast niet draaglijk.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd