Dit wil ik mijn kinderen meegeven

Het verbaasde mij hoe snel het opvoeden bij onze eerste eigenlijk al begon. Ergens had ik daar geen rekening mee gehouden. Des te meer was het vanaf dat moment belangrijk om grenzen te stellen, duidelijke regels te hebben en vooral consequent zijn. We hebben als het ware twee lopende en pratende spiegels in huis. Naast duidelijkheid en structuur wil ik onze kids nog veel meer meegeven. Een rugtas vol, zodat ze de wijde wereld in kunnen als ze later groot zijn. Een rugzak die behoorlijk veel op die van mij lijkt, met dank aan mijn ouders.

Onvoorwaardelijke liefde
Niet dat er een rangorde is, maar deze staat toch wel bovenaan. Ik wil ze onvoorwaardelijke liefde geven. Dat ze ervaren hoeveel ik van ze hou, dat er niets is dat ik niet zou doen. Dat ik er altijd voor ze zal zijn, in mooie en in moeilijke tijden. Dat wij echt hun thuis zijn, de plek waar ze zich veilig voelen en zich geliefd weten.

Geloof
Het christelijk geloof is belangrijk voor ons. Het is het fundament van ons leven. Wij willen de kinderen dit ook meegeven. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat zij hetzelfde mogen ervaren in hun leven. Dat ze zich gedragen weten door het geloof. Of dat uiteindelijk zo gaat zijn, dat is aan hen. Maar het is ons gebed en onze belofte aan God om het geloof een plaats in ons gezin te geven.

Lees ook: Dit is onze belofte aan de kinderen

Eerlijk zijn
Als er iets is dat ik belangrijk vind, dan is het wel eerlijk zijn. Eerlijk vertellen waar je bent, hoe je je voelt, als je iets niet leuk vindt, maar ook dat ze eerlijk zijn naar zichzelf. Ik wil ze laten weten dat dit zo belangrijk is. Eerlijkheid duurt altijd het langst.

Wees goed voor een ander
Behandel iemand zoals je dat zelf ook zou willen. Dit is er eentje die ik altijd heb onthouden. Ik geloof er oprecht in dat als we dat allemaal zouden doen, de wereld echt een stuk mooier is dan nu. Zeker als je soms ziet hoe er online met elkaar omgegaan wordt. Alsof dat het makkelijker maakt om lelijk te doen naar een ander. Ik hoop echt dat onze kinderen goed zijn voor anderen. Dat ze zien dat juist dat het leven ook zoveel mooier maakt.

Van fouten leer je
Fouten maken mag, daar leer je alleen maar van. Niemand komt het leven door zonder fouten te maken. Het is menselijk, het hoort bij het leven. Het belangrijkste is dat je er iets van leert.

Doe wat je gelukkig maakt en wees niet bang
Als je iets doet waar je blij van wordt. Als je iets doet wat je gelukkig maakt. Dan volg je simpelweg je dromen. Dat is eigenlijk wat dit allemaal samenvat. Wees niet bang om dat na te jagen, ook al is het soms spannend. Het leven is zoveel mooier als je doet wat je werkelijk gelukkig maakt.

Je bent goed zoals je bent
Er is niemand op deze wereld die precies is zoals jij. Je bent uniek, je bent mooi, je bent precies goed zoals je bent. God heeft Naomi en Daniël precies zo gemaakt. Ze zijn precies goed zoals ze zijn. Ik wil ze dit op hun hart drukken. Ik hoop echt dat ze in de spiegel kijken en dan denken; ja dit ben ik en ik ben goed zoals ik ben!

Openheid en er voor ze zijn
Ik wil dat ze alles tegen me kunnen zeggen. Ook als dat betekent dat ik het niet leuk vind om te horen. Dat er over alles gepraat kan worden. Geen enkel onderwerp aan tafel hoeft vermeden te worden. Bij mijn ouders kan ik ook over alles praten, zelfs over seks Een onderwerp dat vaak taboe is, maar wat volkomen normaal is. Ik hoop oprecht dat ze de openheid voelen om over alles te praten. Geen vraag of opmerking is raar. Dat ik er altijd voor ze zal zijn, wat er ook gebeurd.

Ik hoop dat hiermee hun rugzak goed gevuld is. Dat ze hiermee de wijde wereld in kunnen trekken! Dat over heel veel jaren twee prachtige volwassenen ons huis verlaten.

Wat wil jij je kinderen meegeven?

De afbeelding boven dit artikel komt van Shutterstock.

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd