Dit vertelt niemand over je vagina tijdens zwangerschap, bevallen én de tijd daarna

Vandaag ga ik het hebben over je vagina. Wat zeg je? Je leest het goed, we gaan het hebben over je intiemste deel. Het is een onbesproken gebied. Waarom? Ik heb geen flauw idee. Tijd om daar verandering in te brengen. Misschien ben je op dit moment zwanger of sta je op het punt van bevallen, dan is het toch wel een handig artikel denk ik zo. 

Vagina tijdens zwangerschap

Ik vond het zo heerlijk dat ik niet meer menstrueerde toen ik zwanger was. Wist ik veel dat er veel meer andere ongemakken voor terugkwamen. Ongesteld zijn was zo slecht nog niet. Hoe komt dat dan? Easy! Blame it on the hormones. Het is een terugkerend thema die hormonsters.

Bloedverlies

Sommige vrouwen verliezen alsnog bloed tijdens de zwangerschap. Dus mocht dat gebeuren, dan hoef je niet direct in paniek te raken. Wel is het belangrijk om je verloskundige te contacten.

Gevoeliger

Je vagina is veel gevoeliger. Er stroomt extra bloed door je hele lichaam, dus ook daar. Je schaamlippen worden wat groter en steken wat meer naar buiten. Niks om je voor te schamen dus!

Andere kleur

De kleur van je schaamlippen verandert. Bij de een zal dat meer het geval zijn, dan bij de ander. Maar als het einde van je zwangerschap vordert, dan moet je niet vreemd opkijken als ze bijna paars zijn. Alsof je überhaupt nog je vagina kunt zien met zo’n dikke buik. Maar mocht je met een spiegel in de buurt komen, dan weet je het in ieder geval. 

Er ontsnapt lucht

Wat zeg je Angela? Er komt zoveel druk op je buik te staan, dat lucht overal gaat ontsnappen. Helemaal niet gevaarlijk of raar. Maar je kunt je er wel mega ongemakkelijk bij voelen. Want heel eerlijk, dat je vagina scheten laat is toch wel een beetje een gek idee.

Incontinentie

Lucht is niet het enige dat weleens ontsnapt. Als je kindje groeit kun je de druk op je blaas voelen. Je hebt continue het gevoel dat je moet plassen. Soms laat je per ongeluk dus wat lopen. Vreselijk gênant, maar lang leve de inlegkruisjes op dat moment. Al is het ook weer beter om dat niet al teveel te gebruiken in verband met bacteriën. Mocht je ze gebruiken, vervang ze dan zeer regelmatig. 

Afscheiding en geur

Je afscheiding verandert en de geur van je vagina kan dus ook veranderen. De meeste vrouwen merken dat ze veel meer afscheiding produceren. Naarmate je zwangerschap vordert wordt het ook dunner en wateriger. Ik wist bijvoorbeeld met 37 weken zwangerschap niet of het nu vruchtwater of afscheiding was. Daar zijn trucjes voor om daar wel achter te komen. Vruchtwater ruikt namelijk zoet en is in principe helder en kleurloos. Afscheiding blijft altijd plakkerig, hoe dun het ook is.

 

Je vagina en bevallen

Een baby maken is over het algemeen leuk, een baby eruit persen is noodzakelijk. Er komt een punt dat je baby eruit moet. Dat je vagina dus oergeweld door moet staan. Maar…. daar zijn wij vrouwen voor gemaakt. Wij kunnen dit, jij kunt dit! Echt? Ja echt!

Ring of fire

Zo noemen ze het gevoel als het hoofdje staat. Dat betekent dat je echt bij het einde bent. Het hoofdje erdoorheen persen zorgt voor een mega branderig gevoel. Ik riep bijvoorbeeld heel hard dat er een koud washandje moest komen. Oh man, ik voel het bijna weer als ik eraan terugdenk.

Een knip of scheur

De gedacht dat iemand in je vagina zou knippen, bezorgde mij kippenvel. Veel vrouwen worden tijdens hun bevalling geholpen, ik hield er dus ook rekening mee. Voor zover je dat überhaupt kunt, maar realiseer je gewoon dat je er niet zonder scheuren vanaf komt. Een knip is altijd nog beter dan een (sub)totaalruptuur. Oftewel dat je volledig van voor tot achter uitscheurt. Ik heb geen knip gehad, maar bij beide bevallingen had ik wel kleine scheurtjes in- en uitwendig. Ik doe daar best luchtig over, maar scheurtjes in je vagina klinkt toch ook niet heel prettig.

Hechten

Een logisch gevolg van het voorgaande. Heeft je vagina al heel wat oergeweld doorstaan, maar dan ben je er nog niet. Nee nee nee, je moet nog even gehecht worden. Dat doen ze niet zonder verdoving gelukkig, maar prettig is het allerminst. Bij een knip zitten er toch behoorlijk wat meer hechtingen, dan wanneer je een paar scheurtjes hebt. Als ik andere vrouwen moet geloven, ga je liever niet meer zitten op een stoel die eerste week.

Bloed, stolsels en gekke geurtjes

“Je moet niet vreemd opkijken als je stolsels verliest die net zo groot zijn als een sinaasappel”. Ik keek mijn kraamverzorgster vol ongeloof aan. Daar is geen foto van. Van mijn gezicht he bedoel ik niet die stolsels. Maar zoals jouw gezicht nu staat, zo keek ik vast ook. Ik weet nog dat ik mijn kraamverzorgster riep of dit toch echt wel normaal was. Ze kwam kijken en het was volkomen normaal. Je verliest zo ontzettend veel bloed in het begin, bizar gewoon. Lang leve het kraamverband. Dat is te weinig trouwens, dus koop zeker wat bij. Kotex voor de nacht zijn perfect. Daar zit geen plastic in, zoals bij andere merken wel het geval is. Je bloedt gemiddeld tussen de 4 en de 6 weken. Dit is per vrouw verschillend. Het is ook niet zo gek, want er zit gewoon een wond van binnen. Over de geur zullen we het maar niet hebben… ook dat hoort erbij.

Vaginale droogte

Seks na de bevalling is sowieso spannend. Althans dat vond ik beide keren wel. Je moet dus ook niet vreemd opkijken als je droger bent dan normaal. Je hormoonhuishouding is gewoon van slag, zeker als je borstvoeding geeft. Koop dan dus gewoon glijmiddel als dat nodig is.

Bekkenbodemspieren verslapt

Na je bevalling is het belangrijk om oefeningen te doen. Je kraamverzorgster vertelt dat ook overigens. Doe dit trouw. Ik herhaal; doe dit! Je zult niet de eerste vrouw zijn die gaat hardlopen en per ongeluk weer wat laat lopen. Je bekkenbodemspieren moeten weer aansterken. Dat gaat dus niet vanzelf. En voor de laatste keer:  doet dit echt! Je krijgt spijt als je het niet doet.

Vagina herstelt

Om dan nog even goed af te sluiten. Je vagina herstelt zichzelf en dat gaat best snel. Bekijk je vagina ook gewoon met spiegel in je kraamweek. Uhm ben je wel goed bij je hoofd Angela? Ja dat ben ik zeker. Ik dacht echt dat het een oorlogsgebied was. Ik had het gevoel dat het ontzettend gezwollen was. Kortom dat het er gewoon niet uitzag. Dit gaf ik aan bij mijn kraamverzorgster en zij zei: “Nee hoor, het ziet er heel mooi uit. Kijk nou maar gewoon”. Best gek om een compliment over je vagina te krijgen, maar wat was ik trots na dat oergeweld van vier dagen daarvoor. Ik besloot toch maar te kijken. Warempel ze had gelijk. En natuurlijk zal dit bij iedereen anders zijn – ik had maar een paar scheurtjes weet je nog – maar het komt goed met je vagina. Dan nog één ding; als seks echt pijnlijk is, dan is dit niet goed. Laat dit dan controleren, het kan zijn dat er littekenweefsel in de weg zit of iets anders.

Dat was hem dan! Alles over de vagina en volgens mij ben ik niets vergeten of wel? Laat het mij dan weten, dan voeg ik dat toe. En ook niet bang zijn voor de bevalling en de tijd daarna he. Je neemt al het bovenstaande voor lief. Je hebt namelijk een prachtig wondertje in je armen. Dat maakt alles goed. Je bent nu in ieder geval op de hoogte, dat scheelt weer. 

Liefs Angela

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Taliet
  30 oktober 2018 at 20:55

  Tijdens mijn 2e zwangerschap kreeg ik van onderen een mega grote bult… Dat bleken spataderen te zijn. Nooit geweten dat die ook daar kunnen komen. Ik zat er erg over in, wat als het nooit meer zou slinken…? Ook was ik bang voor de druk van de bevalling (had namelijk de hele zwangerschap er pijn aan). Gelukkig heb ik tijdens de bevalling er geen last van gehad en is het nu zo goed als weg.

 • Reply
  Marieke
  30 oktober 2018 at 21:04

  Die stolsels ja. Was mij niet verteld van te voren, O M G dan schrik je. Enneh, ze verdoven niet altijd bij hechten… “ja het is 1 hechting, dus 2 prikjes, met verdoving 4 prikjes, dus we doen t zonder” “hmmm okee”

 • Reply
  Petra
  30 oktober 2018 at 21:52

  De vagina over 30-40 jaar. Je hebt n verzakking schijnt er ook bij te horen….

 • Reply
  Femke
  30 oktober 2018 at 22:48

  Vandaag precies 38 weken zwanger …. van mijn 4e kindje, dus ik weet hoe het allemaal gaat, haha. Het zal ook deze keer vast allemaal wel weer goed komen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd