Dilemma: een nachtnanny inhuren?

Via Facebook kwam ik een artikel tegen. In Gooisch zomer, een glossy, stond een artikel met de titel: “Wakker worden zonder wallen voor 150 euro per nacht.” De titel triggerde mij, want het ging over een nieuw fenomeen: de nachtnanny voor de zware nachten. Nachten die wij de afgelopen drie weken ook hebben meegemaakt. Een dilemma, want zouden wij die ook niet eens inhuren?
Disclaimer: Ik deel alleen mijn mening en stel mijn vragen aan de hand van het artikel. En bedenk of ik er de waarde van in zie. Ik oordeel niet.

Wat is een nachtnanny eigenlijk? Een nanny die ’s nachts voor je kindje zorgt. Daar komt het eigenlijk op neer. In Londen, Dubai en Los Angeles is het doodnormaal en langzaam aan komt het ook onze kant op, te beginnen in het Gooi, waar anders? Voor de grap googlede ik nachtnanny even. Aan bureaus die dat aanbieden geen gebrek. Blijkbaar is er toch echt markt voor en niet alleen in het Gooi.

Een korte samenvatting van het artikel
In het artikel zijn een aantal nachtnanny’s aan het woord. Ze vinden het allemaal erg speciaal en bijzonder om de ouder(s) van het kindje te ontlasten. Soms zijn nanny’s er een aantal nachten, maar soms ook een langere tijd. De kosten bedragen 150 euro per nacht en de nachtnanny is in de ochtend weg, dus geen inbreuk op je privacy. De nachtnanny ontzorgt, aldus twee uitzendbureaus voor nanny’s. Veelal zijn het ouders met een eigen bedrijf of een man die voor zaken in het buitenland zit. Maar ook ouders die al maanden kampen met zware nachten en toe zijn aan een volwaardig aantal uren slaap, kersverse ouders die aan het ouderschap moeten wennen of een moeder die een hele zware bevalling achter de rug heeft, huren een nachtnanny in. Twee ouders zijn ook aan het woord in het artikel en delen waarom zij er gebruik van maken. Een orthopedagoge ziet de voordelen van een nachtnanny, zolang het maar niet de norm wordt. De hechting tussen ouders en kind komt niet in gevaar wanneer een nanny een tijdje de nachtdiensten overneemt. Lees het hele artikel hier.

Zou ik het overwegen?
Voordat ik het artikel las, had ik meteen mijn mening klaar. Dat doe je toch niet? Zeker geen baby die een paar dagen oud is? Hoe zit het dan met de hechting en de borstvoeding?
En toen besefte ik dat ook wij de afgelopen drie weken zware nachten hadden. De laatste week gaat het weer goed, dus ik zou alweer bijna vergeten dat ik met wallen op mijn knieën naar het werk ging.

Ik was niet de meest gezellige persoon op aarde. Daarnaast had ik het ook nog eens druk op het werk. En mijn vader lag natuurlijk ook nog in het ziekenhuis. Ik voelde mij niet alleen zo, maar Stephan ook, het was gewoon allemaal een beetje teveel.

Ik heb er serieus over nagedacht om Naomi even een nachtje te laten logeren bij een van onze ouders. Ik trok het echt even niet. Uiteindelijk dat besluit niet genomen, maar ik kan mij er wel degelijk iets bij voorstellen dat je hulp inschakelt. Zeker als je bijvoorbeeld al maanden nachten hebt waarbij je nauwelijks slaapt, laat staan als je een huilbaby hebt. Lieve ouder met een huilbaby, wat heb ik respect voor jullie.

Je hebt als mens slaap nodig, want zonder overleef je het niet. Het verbaasd mij dat je op weinig slaap echter nog best goed kunt functioneren, maar niet als dat te lang duurt. Tenminste als ik naar mezelf kijk. Natuurlijk horen die nachten en het slaaptekort erbij, want kindjes krijgen tandjes, worden ziek en hebben nachtmerries. Een paar nachten nauwelijks slaap lukt nog wel, maar als het weken of zelfs maanden worden? Dan is hulp toch echt wel fijn. Maar dan…. Laat ik een wildvreemde bij mijn kind in ons huis rondlopen ’s nachts? Nee, dat is niets voor mij, maar een nachtje bij ouders of een ander familielid, dat dan weer wel. Gewoon om even bij te tanken, zodat je overdag ook weer een leuker mens bent.

Zeg eens eerlijk, zou jij een nachtnanny overwegen?

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Joyce
  18 juni 2016 at 07:22

  Na weken slecht slapen en als er geen familie in de buurt is kan ik me voorstellen dat je het overweegt. Ik heb al eens eerder iets erover gelezen en daar kwam het bij mij eerder over dat het een soort luxe service is waar mensen gebruik van maken die hun kind als accessoire zien, beide 80 uur per week werken en in het weekend hun kind naar opa en oma brengen onder ze echt tijd voor zichzelf nodig hebben.
  Joyce onlangs geplaatst…Onze dinerinspiratie (+ winactie)My Profile

 • Reply
  Charlotte
  18 juni 2016 at 08:00

  Mijn eerste reactie zou ook “nee” zijn. Maar goed blijven functioneren met weinig slaap lijkt me toch ook wel moeilijk dus ik kan me er wel iets bij voorstellen dat je het voor een (paar) keer zou willen. Maar het moet geen gewoonte worden…
  Charlotte onlangs geplaatst…Even bijkletsenMy Profile

 • Reply
  Nicole
  18 juni 2016 at 08:30

  Nee. Mijn kind dus mijn verantwoordelijkheid.
  Nicole onlangs geplaatst…Omdat het ouderschap niet altijd leuk is! – De rotklusjes van het ouderschapMy Profile

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  18 juni 2016 at 08:56

  Een nacht nanny niet zo gauw denk ik. Maar als jet echt heel erg zou geworden was had ik toch wel een nachtje logeren overwogen. Daar dacht ik een tijdje geleden echt aan. Maar ja, als je familie niet dichtbij woont of geen contact meer mee hebt (en geld genoeg) dan is het best een idee
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…P L O G #8. 17 juni. Bodypump met een extra kilo. Zon en regen. En een Loedermoeder actie.My Profile

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  18 juni 2016 at 18:38

  Ook mijn eerste gevoel is, neeee. Maar als ik er over nadenk is het denk ik nog niet zon gek idee. Idd niet coor mijn newborn maar misschien later. Of wel voor een new born als het een alleenstaande mama of papa is en je de nachten eigenlijk samen doet dan?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Raf’s eerste verjaardagsfeest – PLOGMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd