De zesde maand van Naomi

Naomi was op 20 november alweer 6 maandjes oud! Een update hoe het met haar gaat.

Gewicht en lengte
De laatste maand dat we naar het consultatiebureau zijn geweest was op 15 september. Toen was ze 60 cm lang en woog ze 5865 gram. Naomi is een slanke dame, net als haar mama zei de verpleegkundige toen hihi 🙂 Gisteren mochten we weer naar consultatiebureau en dan bij de arts. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar haar lengte en gewicht. Ze weegt nu 6795 gram en is 65,4 cm lang. Ik ben zo trots dat ze zo goed groeit! Toen ik net zo oud was als Naomi woog ik 7400 gram en was ik 70 cm lang.

Eten

Eerste hapje, wortel!

Eerste hapje, wortel!

Ik geef nog steeds volledige borstvoeding. Daarnaast zijn we met 5,5 maand gestart met het eerste groentehapje. We hebben er bewust voor gekozen om niet met 4 maanden te starten. In het begin ging die groente er natuurlijk niet van harte in. Zo’n lepel is best raar in je mond en dan ook nog eens een andere smaak. Naomi heeft tot nu toe wortel, bloemkool, sperziebonen, bruine bonen met appel, broccoli en courgette op. Bloemkool vindt ze echt niet lekker, zowel vers niet als uit een potje. We blijven het aanbieden, want het schijnt dat ze het soms wel 10-15 keer moeten proeven willen ze het lekker vinden. Fruit gaat er ook goed in, daar zijn we nu bijna twee weken mee onderweg. De smaken die ze nu kent zijn banaan, appel, mango, peer, perzik en we gaan door met experimenteren. Afgelopen maandag had ze op het kinderdagverblijf een hele peer op! Ik vind het erg leuk om het eten voor Naomi zelf te maken en ik vind het ook nog eens makkelijker dan ik had gedacht. En soms komt groente hier ook gewoon uit een potje, omdat het soms gewoon zo uit komt. Bruine bonen met appel uit een potje vindt ze bijvoorbeeld echt heerlijk.

We waren overigens van plan om tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en dan met Rapley te starten. Voor degenen die dat niet kennen leg ik het even uit. De Rapley-methode houdt in dat je je baby de eerste zes maanden volledige borstvoeding geeft. Met zes maanden kun je beginnen met bijvoeding. Als je je baby eten aanbiedt volgens de Rapley-methode, dan geef je hem vanaf het moment dat hij vaste voeding krijgt geen gepureerde of geprakte voeding, maar je geeft je baby de voeding zo uit het vuistje. Er zijn genoeg mensen die flesvoeding geven en ook de Rapley-methode doen, logischerwijs maakt het voor die methode niets uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft natuurlijk. Ik vond het toch een beetje eng om dat op die manier te doen, omdat ze ook nog niet helemaal alleen kan zitten. Ik sluit niet uit dat we Naomi eten op die manier gaan aanbieden, maar dan in combinatie met gepureerde of geprakte groenten en fruit. Overigens vindt ze een korst brood lekker om op te sabbelen, maar met banaan deed ze dan weer niet zoveel 😉

Slapen
Naomi doet overdag zo’n drie slaapjes van een uurtje en soms langer. Ze heeft dit echt nog nodig en geeft dat ook prima aan, handig! Verder ligt ze rond 19:00 uur op bed en komt dan in de nacht nog voor wat voedingen, over het algemeen zijn dat er twee en soms meer. Ik vind het pittig, met name als je de volgende dag moet werken. Ik vind het geven van borstvoeding nog steeds heerlijk, maar dat rust allemaal op mij en Stephan kan mijn borsten helaas niet overnemen 😉 De afgelopen maanden heb ik in totaal vijf keer door kunnen slapen, wat voor mij dan inhoudt dat ze in de nacht niet meer voor een voeding kwam. Ik heb me er bij neergelegd, maar ik zeg eerlijk dat ik wel toe ben aan een aantal nachten doorslapen, aangezien ik na een voeding ook niet snel weer in slaap val 🙂

Spelen
Naomi vindt het heerlijk om op haar speelkleed te spelen, zodat ze lekker kan rollen, lachen, brabbelen en gillen. En gillen kan ze als een echte meid, schel en hard. Ze zit graag op schoot om een boekje te lezen. Op haar buik spelen doet ze ook, maar op haar rug vindt ze een stuk leuker! We wisselen af met haar speelgoed, zodat ze toch iedere keer weer een uitdaging heeft. Ze is overigens geobsedeerd door alles waar een label aan zit, die bestudeert ze uitgebreid, net als horloges of sieraden die glimmen.

Buikspieren oefenen!

Buikspieren oefenen!

Spelen op haar buik

Spelen op haar buik

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO0390_0000003881

Kont omhoog!

IMAG4292

Geconcentreerd Nijntje kijken

Ontwikkelingen
Ze ontwikkelt zich goed! De arts is erg tevreden, dus wij ook 🙂 Ze kan al stevig zitten, zo’n 30 seconden alleen als ze geconcentreerd is. Haar buikspieren zijn al goed aanwezig, die traint ze volop als ze op haar rug ligt. Als je dan twee vingers geeft, trekt ze zichzelf zo op dat ze kan zitten. Ik vind het allemaal maar knap hoe baby’s zich ontwikkelen! Als ze op schoot zit wil ze graag staan, haar voetjes zet ze nu plat neer, zo schattig om te zien. Rollen deed ze al van rug naar buik, toen even niet en sinds drie weken weer volop. We moeten haar vaak helpen met terug rollen, want dat begrijpt ze nog niet 😉 Sinds een week duwt ze haar kont omhoog als ze op haar buik ligt. Dus de eerste pogingen tot kruipen worden gedaan. En sinds zaterdag 22 november is haar eerste tandje door!

De volgende maand weer een update van haar zevende maand!

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd