De Z van zwanger en zorgverzekering

Vanaf het moment dat je zwanger bent moet je aan best veel dingen denken. Je denkt dan niet meteen aan je zorgverzekering. Toch is het belangrijk om te bekijken wat er precies vergoed wordt vanuit je huidige verzekering. Bekijk daarbij of je een aanvullende verzekering wilt of dat daar een aanpassing nodig is. Doe dit het liefst voor 1 januari. Ik nam mijn zorgverzekering onder de loep toen ik zwanger was.

Voor- en nadelen
Laten we voorop stellen dat iedere zorgverzekeraar anders is en dus voor- en nadelen heeft. De één heeft modules die je op een bepaald moment in het jaar aan kunt zetten. Dan betaal je maar voor een aantal maanden meer premie en niet het gehele jaar door, maar let goed op de voorwaarden. De zorgverzekeraar waar ik bij zat had dat niet. Ik was verder tevreden en besloot om een aanvullende verzekering af te sluiten. Mijn zorgverzekering vergelijken was de juiste keuze.

Aanvullende verzekering zinvol?
De hamvraag is natuurlijk, heb ik de aanvullende verzekering nodig gehad? Aan de hand van de vergoedingen rondom bevallen laat ik het jullie zien.

 • Prenatale screening (medisch niet noodzakelijk).
  Dit is de combinatietest. Een test waarbij bloed wordt afgenomen bij de zwangere vrouw en een nekplooimeting bij de baby tijdens een echo. Dit onderzoek laat zien of je baby een verhoogde kans heeft op bepaalde afwijkingen zoals het downsyndroom, een open rug of een open schedel. Bij een verhoogde kans kun je kiezen voor vervolgonderzoeken. Wij hebben ervoor gekozen om dit onderzoek niet te doen.
 • Gezondheidscursussen rondom de bevalling
  Cursussen die gericht zijn op voorbereiding op de bevalling, begeleiding bij de bevalling en het fysieke herstel van de vrouwelijke verzekerde tot maximaal zes maanden na de bevalling. Check van tevoren even bij je zorgverzekering welke cursussen ze in jouw omgeving vergoeden, want mijn cursus zwangerschapsyoga werd bijvoorbeeld niet vergoed 😉
 • Eigen bijdrage poliklinische bevalling
  Bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Bij ons stond al vast dat ik in de kraamsuites van het ziekenhuis bij ons in de buurt zou bevallen. Een thuisbevalling zag ik simpelweg niet zitten en Stephan ook niet. De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling bedraagt € 324,00. Uiteindelijk kreeg ik een medische indicatie, dus dan hoef je die extra bijdrage niet te betalen, maar dit weet je natuurlijk niet altijd van tevoren. Bij je verloskundige kun je navragen of je een medische indicatie hebt. Voor vrouwen met diabetes geldt dit bijvoorbeeld sowieso.
 • Couveuse nazorg
  Dit is de zorg na thuiskomst van een kindje dat minimaal 5 dagen op de couveuseafdeling, of in totaal 8 dagen in het ziekenhuis, heeft gelegen. De hulp bestaat uit noodzakelijke ondersteuning, advisering en het geven van instructies over de verzorging van en de omgang met het kind. Dit hebben wij niet nodig gehad.
 • Wettelijke eigen bijdrage kraamzorg
  Vanuit je basisverzekering ontvang je 8 dagen kraamzorg. Als je kraamzorg ontvangt in het ziekenhuis of kraamcentrum en het is niet medisch noodzakelijk dan zou dit vanuit mijn aanvullende verzekering vergoed worden. Daar is geen sprake van geweest, maar wel van kraamzorg thuis. Dan dien je een eigen bijdrage van  € 4,15 per uur te betalen. Iedereen krijgt standaard 49 uur verdeeld over 8 dagen. Soms krijg je uren er bij, omdat je baby of jij als kraamvrouw dat nodig hebt. Dit bedrag loopt dus aardig op en ik was blij dat dit vergoed werd.
 • Extra kraamzorg (bovenop het aantal uren uit het basispakket)
  Met een medische indicatie krijg je afhankelijk van je aanvullende verzekering extra uren. Ik zou vanuit deze verzekering 4 dagen extra krijgen, maar dat heb ik niet nodig gehad. Ik kreeg wel wat extra uren, vanwege de extra tijd die nodig was voor de borstvoeding.
 • Kraamzorg na ziekenhuisopname
  Heb je minimaal 14 dagen in het ziekenhuis gelegen? Dan krijg je 6 uur extra kraamzorg. Ook dit heb ik niet nodig gehad.
 • Lactatiekundige zorg
  Een vergoeding voor advies en voorlichting door een lactatiekundige in de periode dat je borstvoeding geeft. Er werd € 200,00 vergoed. Let op: er zijn zorgverzekeringen waarbij je ook je kolf mag declareren onder deze noemer. Als ik dit eerder had geweten had ik nog wat beter gezocht. Toen twijfelde ik echter nog of ik borstvoeding wilde geven, maar ik wist zeker dat ik absoluut niet zou kolven op het werk. Inmiddels kennen jullie mij allemaal wel en heb ik een jaar gekolfd en deze ligt te wachten op het volgende avontuur.

De kosten eruit halen
Een heel lijstje en ik heb maar weinig nodig gehad. Toch is het fijn dat er wel extra zorg mogelijk is als je dat nodig hebt. Dit weet je niet van tevoren, maar een aanvullende verzekering kan zeker interessant zijn. Bekijk goed wat je denkt nodig te hebben en wat dit kost. Weeg dit af tegen de kosten van een aanvullende verzekering en bekijk of je voordeliger uit bent. Bekijk ook meteen of je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis of een andere instantie van je keuze.

Goedkoper uit
Mijn rekensommetje van mijn zwangerschappen: eigen bijdrage kraamzorg € 203,35 en eigen bijdrage poliklinische bevalling: € 324,00. Een totaalbedrag van € 527,35 dat we uit eigen zak moeten betalen, naast de maandelijkse kosten voor je zorgverzekering. Het was voordeliger om een aanvullende verzekering te nemen, dan alleen de basisverzekering te betalen en de eigen bijdrage van €527,35. Dit bedrag haalde ik er met gemak uit. Ik was ook nog eens collectief verzekerd via mijn werk, dus die korting maakte het nog leuker.

Kindje bijschrijven
Tip: Kijk goed bij wie je je kindje bijschrijft na de geboorte. De kinderen staan bij mij bijgeschreven, omdat mijn verzekering het meeste vergoed ten opzichte van Stephan zijn verzekering. Zo brachten wij wat bezoekjes aan de osteopaat en dan zijn vergoedingen vanuit de alternatieve geneeskunde erg fijn. Schrijf je kindje binnen vier maanden bij, maar het liefst zo snel mogelijk. Dit kun je online doorgeven, dus zet dit op je lijstje voor in de kraamtijd. Ik heb het binnen zes dagen doorgegeven.

Heb jij voor een andere of een uitgebreidere verzekering gekozen? Of heb je alles bij het oude gelaten?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Andrea
  6 december 2016 at 08:53

  Wij hebben er voor gekozen om niet aanvullen te verzekeren toen ik zwanger was van Aron. Ik had zoiezo al een medische indicatie, dus werd zoiezo al ziekenhuis. De enige kosten die we hadden was de kraamzorg. Maar of je nou de verzekering betaalt, of de kraamzorg, dat maakt dan ook niet meer uit…+dat ik na se bevalling nog 1-2 dagen in t zkh moest blijven. En dat ging ook weer van de kraamzorg af. Dus al met al had het voor ons niet echt voordelen

 • Reply
  Simone
  6 december 2016 at 21:11

  Wij waren al aanvullend verzekerd voor Mirthe en dit heb ik ook zo gehouden. Ik kreeg alleen desondanks bij mijn zorgverzekeraar geen vergoeding voor de zwangerschapscursus, dus dat is jammer. Veel mede cursisten kregen het wel, dus daar was mijn verzekering kennelijk vrij uniek in.
  Simone onlangs geplaatst…Kerst Blog Challenge | Kerstkoekjes bakkenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd