De waarom-fase, zo gaan wij ermee om

Waarom is het donker buiten? Waarom heb ik geen zusje? Waarom is opa dood? Waarom zijn bananen geel? Waarom noem je het witte druiven, terwijl ze groen zijn? Waarom, waarom, waarom. Je herkent het vast wel en het hoort er echt bij. Een dooddoener, I know, maar het is nu eenmaal zo. 

Weer zo’n fase
Deze fase is heel belangrijk voor de ontwikkeling van peuters en kleuters. Naomi leert zo ontzettend veel door het stellen van deze vragen. Soms komen uit het antwoord ook weer vragen naar boven.  Ik vind het prachtig om te zien waar ze allemaal aan denkt. Vragen die ik zelf niet eens zou bedenken. Zo wilde ze weten waarom de maan altijd met ons meereist en waarom de maan kapot was. Hij was natuurlijk niet kapot, maar het was halve maan. Ik wist een heel klein beetje wat het antwoord was, maar niet volledig. Samen hebben we op internet en youtube gekeken hoe dat nu zit met de maan. Zo leuk om te doen! Ik kreeg namelijk als tip via instagram om samen op zoek te gaan naar het antwoord als jij het zelf ook niet weet. Ik merk echt dat ze groeit en mijn kennis wordt ook weer opgefrist of zelfs vergroot.

Lastige vragen
Ze wil alles begrijpen en soms is het best lastig om iets uit te leggen. Ik wil iedere vraag serieus beantwoorden, maar vraag mij af of dat nu altijd de bedoeling is. Ze vragen wel waarom, maar of ze het ook tot in de puntjes willen weten? Dat blijkt dus niet altijd zo te zijn.

Ze vraagt regelmatig waarom ze geen zusje heeft. In het begin kon ik nog vertellen dat mama een baby heeft gekregen en dat deze baby haar broertje is. Maar sinds een vriendin en mijn schoonzus beide een dochter hebben gekregen, is de vraag weer terug. Waarom groeit er dan geen meisje in jouw buik? Dat kan toch gewoon? Tja… het zou kunnen inderdaad. Ik heb verteld dat we heel blij zijn met haar en haar broertje en dat we het heel fijn hebben met zijn viertjes. Dat mama dus geen baby meer krijgt.

Of de vraag: “Ga ik ook naar de hemel als ik ziek ben?” Een vraag die snel kwam na het overlijden van mijn opa. We hebben haar uitgelegd dat opa heel erg ziek was en niet meer beter kon worden en toen naar de hemel is gegaan. En zo zijn er nog wel meer lastige vragen, waar we toch een eerlijk antwoord op geven.

Tips of toch niet?
Ik wilde in deze blog wat tips delen over hoe je om kunt gaan met die fase. Maar terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat ik geen tips kan delen. Ieder kind is namelijk anders. Naomi is een meisje dat dingen echt graag wil weten. Om die reden probeer ik altijd een antwoord te formuleren. Zo las ik online dat je antwoorden heel kort en simpel moet houden. Dat ze vaak helemaal niet het antwoord willen weten. Toch is dat bij onze dochter niet altijd zo. Heel vaak volstaat een kort antwoord, maar soms ook niet, zoals je hierboven aan haar vragen wel kan merken. Er is voor ons een regel: als Naomi door blijft vragen, dan krijgt ze een uitgebreider antwoord. Dit werkt voor ons in ieder geval. Ik zie haar zo hard groeien en dat is heerlijk om te zien. Dus… mijn enige tip aan jou is: antwoord kort en vraagt je kindje om meer uitleg, geef dan ook een zo eerlijk mogelijk antwoord en leg het uit op een makkelijke manier.

Hoe ga jij met deze fase om? 

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd