De achtste maand van Naomi

Naomi was vorige week alweer 8 maanden! Gisteren bracht mijn moeder met Naomi een bezoekje aan het consultatiebureau. Tijd voor de maandelijkse update.

Gewicht en lengte
Naomi weegt : 7485 gram en is 69,8 cm lang. Ze is slank net als papa en mama haha. Ze groeit goed in haar eigen lijntje, het consultatiebureau was zeer tevreden 😉

Eten
Naomi krijgt borstvoeding wanneer ze wil. In de praktijk komt dat neer op vier voedingen en soms een nachtvoeding. Sinds een paar dagen krijgt ze in de ochtend een boterham nadat ze bij mij heeft gedronken. Wij maken geen pap in de ochtend van borstvoeding, want ze vind dat niet lekker. Verder natuurlijk een fruithap, tussen de middag weer een boterham en als tussendoortje in de middag een halve babyliga of een soepstengel. Als er nog wat fruit over is van de ochtend, krijgt ze dat. In de avond een groentehap met aardappel of rijst. Eén keer per week doen we er vlees of vis bij, want ze moet daar nog even aan wennen.

Het consultatiebureau was ook hierover erg tevreden en gaf als tip om haar yoghurt of kwark te geven als tussendoortje einde van de middag. Dit gaven we Naomi de laatste dagen na haar groentehap, maar dan zit ze er eigenlijk te vol voor. We doen daar dan ook een beetje fruit doorheen, omdat het anders wel erg zuur is. Verder kregen we als advies om de fles/borstvoeding van 11:00 uur naar 12:00 uur te verplaatsen en dan te geven na de boterham, maar dat ga ik niet doen. Het gaat prima zo 😉 Ze vond het heel gaaf dat ik nog borstvoeding gaf en ik moest vooral zo blijven door gaan.

Slapen
Naomi is gestart met haar goede voornemens wat slapen betreft. Hier kon je lezen dat ze een week lang achter elkaar had doorgeslapen. Sinds die week slaapt ze soms door en soms komt ze in de late avond of halverwege de nacht om vijf minuten te drinken. Aangezien het kolven niet zo lekker gaat, leg ik haar gewoon aan, want die nachtvoedingen zijn goed voor je productie. Verder slaapt ze in de ochtend ongeveer anderhalf uur en in de middag twee uurtjes. Soms in de late middag nog een half uur, want ze houdt het niet vol tot zeven uur. In de vorige update kon je lezen dat Naomi met een knuffeltje slaapt en we er voor gekozen hebben om die knuffels af te wisselen, zodat ze er niet gehecht aan raakt. Tot nu toe werkt het, maar ze is ook nog maar klein natuurlijk. Bij mijn moeder heeft ze een eigen knuffel, bij mijn schoonmoeder ook, bij ons thuis natuurlijk en op het kinderdagverblijf.

Spelen
Sinds Naomi kan zitten, vindt ze het minder leuk om te liggen, maar dat blijven we toch stimuleren. Verder zit ze graag spelend in de box. Na een kwartier is ze dat wel zat trouwens. Verder vindt ze het heerlijk om bij je op schoot te zitten met een boekje. Ze vindt het nu leuk om in de spiegel te kijken, slaat er tegen en heeft de grootste lol. Het consultatiebureau vroeg of ze ook speelde met haar voeten en dat doet ze zeker, haar sokken zijn regelmatig nat!

Ontwikkelingen
De laatste week kan ze ineens veel meer.

 • Ze schudt nee en dat is zo grappig om te zien.
 • Ze luistert naar zichzelf als ze brabbelt. Heel stil ligt ze dan in bed of op haar speelkleed, zo schattig.
 • Op haar buik liggen gaat toch weer beter de laatste week en het consultatiebureau vond het erg goed dat ze al zat, maar adviseerde ons wel om het op haar buik liggen ook te stimuleren, zoals we ook al doen en het vooral niet forceren. Dat heeft ze niet van mij, want ik was al heel vroeg een echte buikslaper en dat ben ik nog hihi.
 • Kruipen lukt haar dus nog niet. Haar kont en benen werken goed mee, maar ze is nog druk aan het oefenen om te leunen op haar armen. Met een speeltje of een van onze telefoons voor haar neus probeert ze deze gretig te pakken. Dus op die manier stimuleren we haar dan een beetje 😉
 • Ze kan beide kanten oprollen, maar doet dat niet altijd. Alleen als ze er zin in heeft haha.
 • Ze is erg sterk in haar benen en duwt zichzelf omhoog als ze haar voeten ondergrond hebben, zodat ze kan staan.
 • Ook is ze druk bezig om zelf te gaan zitten, met hulp van onze vingers komt ze probleemloos omhoog. Het grappige is dat ze niet eens kracht zet op onze vingers.

 

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  27 januari 2016 at 08:37

  Leuk om te lezen, dan weet ik wat me te wachten staat ik heb altijd het idee dat ze bij het consultatiebureau uitgaan van flesvoeding ipv borstvoeding, dat bedoel ik niet slecht.. maar dat was afgelopen week bij ons ook met betrekking tot hapjes en zo geven.. Emily rolt ook alleen als ze er zin in heeft en anders niet, en op haar buik liggen wil ze niet echt.. wel grappig dat veel kindjes daar aan moeten wennen.

  • Reply
   Angela Lodder
   28 januari 2016 at 18:47

   Dankjewel! Ik snap precies wat je bedoeld. Met hapjes zijn wij ook bewust pas rond de 6 maanden gestart, anderhalve week eerder. Op het cb zeggen ze natuurlijk dat je met 4 maanden mag starten en wij kozen er voor om dat niet te doen. Dus lekker doen waar je je goed bij voelt hoor, doe ik ook. Ook al niet, fijn om te horen dat meer kindjes dat niet fijn vinden!

 • Reply
  Wilmaaa
  27 januari 2016 at 08:51

  Wat een heerlijk meisje en fijn dat ze zo goed eet! Dat was bij Yarah wel anders 😉

  • Reply
   Angela Lodder
   28 januari 2016 at 18:47

   Dankjewel! 🙂 Is zeker fijn, maar kan ook ineens weer veranderen natuurlijk!

 • Reply
  Saskia
  27 januari 2016 at 18:46

  Super leuk om te lezen, ook omdat mijn dochter ongeveer even oud is 🙂 En ik moest lachen toen je schreef over het nee schudden, Sophia doet dit ook sinds twee weken, echt zo leuk!
  Saskia onlangs geplaatst…Ik wil een gelukkig samengesteld gezin creërenMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   28 januari 2016 at 18:48

   Dankjewel! Hihi wat leuk dat ze ook nee schudt, ik vind het zo schattig! 😀

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  27 januari 2016 at 21:09

  Go Naomi
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…De grap van onze vluchttas…My Profile

 • Reply
  Nicole
  28 januari 2016 at 12:12

  Leuk om te zien hoe snel zo’n kindje zich ontwikkelt! Ons zoontje is alweer bijna 13 maanden. Gaat zo snel
  Nicole onlangs geplaatst…Het grote zomervakantie-dilemmaMy Profile

 • Reply
  Volgmama
  28 januari 2016 at 18:19

  Wat een lieverd!
  Volgmama onlangs geplaatst…Op jacht naar nieuwe eetkamer stoelenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd