De dag dat ik stopte met de pil

Het is alweer twee jaar geleden dat ik stopte met de pil vanwege onze zwangerschapswens. Eerlijk gezegd had ik dat veel eerder moeten doen. Niet omdat we toen toe waren aan kinderen, want dat waren we niet. Maar omdat ik mij vele malen beter voelde en mijn huid er ook beter aan toe was (lees: geen eczeem). Je hoort verschillende verhalen over de anticonceptiepil en ik ga geen wetenschappelijk artikel schrijven, maar ik deel wel waarom ik ik die hormonen niet meer in mijn lijf wil.
Toen ik dus twee jaar geleden stopte met de pil had ik niet verwacht dat mijn lijf zo ontregeld zou zijn. Je leest het natuurlijk wel, maar je hoopt wat anders. Zeker als je zwanger wil worden, liever gisteren dan vandaag toch? Na drie maanden had ik een positieve test, maar daartussen was ik maar één keer ongesteld geworden, hoe bedoel je een onregelmatige cyclus? Ik klaag zeker niet, want ik was snel zwanger en dat geldt voor vele vrouwen niet.

Ze geven de pil zo makkelijk
Ik slikte de pil al vanaf mijn 16e. Ik was de ene keer twee weken lang ongesteld en dan weer een tijd niet. Gek werd ik ervan, dus hup naar de dokter met mijn moeder en aan de pil. Bizar eigenlijk dat ze hem zo makkelijk meegeven. Er werd niet gesproken over wat het kan doen met je lijf en eerlijk is eerlijk ik verdiepte mij daar ook niet in. Daarbij verschilt dat ook per persoon. De één kan er nu eenmaal beter tegen dan de ander.

Zes weken na de bevalling van Naomi ging ik langs de dokter. Ik was nog niet ongesteld geworden, maar dat betekent niet dat je niet zwanger kunt worden. Je weet immers maar nooit wanneer je eisprong er is. Aangezien ik borstvoeding geef zijn de mogelijkheden beperkt. De minipil, een implanon (staafje in je arm) of een spiraaltje. Ik wist meteen dat de laatste twee al afvielen, dus het werd de minipil. Daar stopte ik al binnen een week mee.

Hoezo? Doorbraakbloedingen, stemmingswisselingen en het meest erge vond ik: mijn eczeem kwam meteen weer terug. Echt een wereld van verschil voor mij. De minipil bevat andere hormonen dan de gewone pil, maar toch heeft mijn lichaam er echt last van. Ik was er zo klaar mee

En hoe bevalt het?
Mijn menstruatie kwam 9 maanden na mijn bevalling weer op gang en dat merkte ik maar al te goed aan mijn melkproductie. Ik moest hard werken met kolven. Verder is mijn menstruatie vele malen erger dan ik ooit heb ervaren. Logisch, want met de pil heb je geen echte cyclus, dus geen echte menstruatie. Niet alleen de pijn in mijn rug en buik, maar ook de duur van de menstruatie is verre van fijn, in mijn geval dan. In tegenstelling tot twee jaar geleden, menstrueer ik wel regelmatig. Fijn! Weet ik in ieder geval wanneer mijn menstruatie komt, wel zo handig als je een witte broek aan hebt. Jep I’ve been there…

Het enige dat ik handig vond aan de pil was dat je wist wanneer je je onttrekkingsbloeding had. Dat je toch wel goed beschermd was tegen een zwangerschap. En dat je hem door kunt slikken als je met vakantie gaat. Tja dat kan nu allemaal niet en condooms zijn verre van geweldig. Maar hé, alles beter dan die hormonen in mijn lijf en eczeem in mijn gezicht. Van dat laatste werd ik namelijk erg onzeker. Lekker in mijn vel zitten is mij toch meer waard dan zo’n pilletje die een hoop (ont)regelt.

Ik stuitte een tijdje terug op een heel interessant artikel. Daarin wordt hele goede uitleg gegeven over de anticonceptiepil en wat het met je lijf kan doen. Puur om je te voorzien van informatie, geen medisch advies. Waar ik vooral van schrok is dat het invloed heeft op zaken waarvan je het niet zou verwachten. Het hele artikel kun je hier lezen.

Wat zijn jouw ervaringen met de anticonceptiepil? En is er iemand die ervaringen heeft met zo’n Lady-Comp?

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole
  13 juli 2016 at 08:10

  Ik ben nooit meer begonnen met de pil na mijn zwangerschappen. Het is gewoon troep, je stopt zoveel hormonen in je lijf die er niet horen.
  Nicole onlangs geplaatst…Kun je als ouder je kind op de mond zoenen?My Profile

 • Reply
  Merel
  13 juli 2016 at 08:58

  Die minipil gaf hier ook vrij heftige bijwerkingen. Menstruatie na zwangerschap was bij mij ook heftiger trouwens. Trekt vanzelf wel weer beetje bij, maar leuk is anders tot die tijd. Lady-comp ken ik niet.
  Merel onlangs geplaatst…Klimmen door het keukenraam en stiekem varenMy Profile

 • Reply
  Linda
  13 juli 2016 at 11:23

  Ik heb verschillende anticonceptie gebruikt (verschillende pil, prikpil, koperspiraal) en vind het allemaal rotzooi. Jaren heb ik heel vaak migraine en gewrichtspijnen gehad. Na bevalling dan ook niks meer gaan gebruiken. Migraine is volledig verdwenen en gewrichtsklachten zijn minder. Pil komt er hier nooit meer in, ook al heb ik nu een heel onrustige huid.
  Linda onlangs geplaatst…Tag : Shoppen voor kidsMy Profile

 • Reply
  Patricia
  13 juli 2016 at 16:19

  Ik kan ook echt niet meer tegen de pil of andere anticonceptie. Vreselijke troep in je lichaam en ben blij dat ik natuurlijk menstrueer. Voor dat ik zwanger raakte trouwens nooit klachten van de pil. Gek he dat je lichaam zo kan veranderen.

 • Reply
  Simone
  13 juli 2016 at 16:23

  Ik neem ook de pil niet meer omdat ik die hormonen niet meer wil. Ik zat mezelf ook al af te vragen of de lady-comp goed werkt.
  Simone onlangs geplaatst…Update: Mirthe 13 maandenMy Profile

 • Reply
  Bregje
  13 juli 2016 at 19:53

  Ik gebruik de pil al jaren niet meer. Heb sinds 2010, muv mijn zwangerschap, een spiraaltje. Ook niet ideaal,,maar voor nu prima. Fijn dat de klachten verdwenen zijn nadat je stopte!
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy Day #20My Profile

 • Reply
  Cindy - levenalsmama.nl
  14 juli 2016 at 07:16

  Ik wil de pil ook niet meer gebruiken, was me ook aan het verdiepen in de lady-comp. Ik heb er goede verhalen over gehoord, maar dus geen persoonlijke ervaring mee.

 • Reply
  mathiske's mama blog
  14 juli 2016 at 20:46

  Ik heb endometriose dus voor mij is die mini pil niet genoeg. Ik heb een mirena, niet omdat dat zo fantastisch is, maar de enige optie die nog over was. Ik heb ook de nuvaring wel ns geprobeerd, ik weet niet wat daar mee is icm borstvoeding?
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…S H O P L O G #14. Sale, H&M, Hema en ActionMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd