Brief aan alle nieuwbakken mama’s

Het moederschap is eng, doodeng. Het is een prachtig avontuur, vol met bergen en dalen. Een intense periode, die soms ontzettend zwaar is, maar ook zoveel prachtige momenten heeft. Lieve nieuwbakken mama deze is voor jou en voor mij toen ik een nieuwbakken mama was.

Het is oké dat je onzeker bent. Ik weet dat je moe bent, dat je bang bent, dat je je afvraagt hoe het allemaal moet. Dat je twijfelt of je wel een goede moeder bent. En dat je je afvraagt of je kindje goed groeit op de flesvoeding of dat jouw borstvoeding haar wel laat groeien. Die regeldagen zijn normaal, laat haar aan de borst. Zij krikt de voeding op. Huil maar, laat het gaan. Vraag hulp als je het niet trekt,  praat erover met je partner, moeder, andere mama’s. Je bent niet alleen, alle mama’s voelen zich weleens zo of hebben zich zo gevoeld. De een wat vaker dan de ander, maar er is niemand die dit niet zal herkennen. Geloof daar in. Probeer niet te veel te Googlen, want dat werkt alleen maar meer op je zenuwen. Vertrouw op je gevoel, ga naar een dokter als je het niet vertrouwt, vraag advies aan het consultatiebureau. Daar zijn zij voor. Neem de adviezen mee die je kunt gebruiken en de rest gaat het ene oor in en het andere weer uit. Onthoudt dat het een adviesbureau is.

Ik weet dat je je afvraagt of ze ooit door gaat slapen. Ja dat gaat gebeuren, echt waar, het wordt beter, ook al geloof je dat nu echt niet. Die buikkrampjes gaan ook over. Ze gaat zelf slapen in haar eigen bedje en niet meer op jou of alleen maar in de draagdoek. Je bezoekt namelijk die osteopaat en die gaat helpen, omdat ze pijn heeft. Voel je niet schuldig dat je niet meteen gegaan bent. Je bent gegaan en dat telt. Ik lieg niet tegen je, het wordt beter, echt. Maar ook dan zijn er nachten dat je met je handen in het haar zit. Zelfs als ze 1,5 jaar is en dan begrijp je het ook niet. Dan twijfel je weer aan jezelf en aan de avondroutine. Jij en je partner moeten hier samen met jullie dochter doorheen. Jullie kunnen dit, ook al voelt het soms misschien alsof dat niet zo is. Wees sterk, maar toon ook je zwakte, want daarin ben je sterk. Probeer je frustratie te laten gaan, ze doet het niet expres, echt niet. Haar wereld verandert, wordt groter en de enige constante ben jij. Jij bent haar moeder, zij is jouw vlees en bloed.

Je bent niet egoïstisch dat je wilt werken, je weet dat je een leukere mama bent als je werkt. Ik weet dat je er tegenop ziet haar naar het kinderdagverblijf te brengen en die eerste maanden zijn zwaar. Ze wil niet slapen daar en dat is zo belangrijk vind je. Dat is ook zo, maar laat het los, probeer dat. Er komt een tijd dat ze naar binnen rent en je niet eens meer een kus geeft of naar je zwaait. Fijn, maar stiekem breekt dat je hart een beetje. En als je bewust thuis blijft,  gestopt bent met werken, wees daar dan ook trots op. Dat is jouw keuze voor jullie gezin. Het maakt niet uit wat anderen zeggen.

Er gaat een moment komen dat je het gevoel hebt te weinig aandacht te hebben voor je vriendinnen. Dat je te weinig tijd hebt voor jezelf. Je mist het, maar weet tegelijkertijd niet goed hoe je het moet combineren. Dat is oké, echte vriendinnen hebben daar begrip voor. Die tijd komt wel weer een keer…

Geniet van het eerste lachje, hapje, broodkorst. De eerste keer kruipen, kontschuiven, staan, klimmen, lopen. Geniet van het eerste gebrabbel, de eerste woordjes, de eerste keer mama. Dat is het magische woord. Geniet van alles eerste keren en schrijf deze op. Dat is leuk voor later, voor jou en voor haar. Leg herinneringen vast op foto, film, maar belangrijker nog sla ze op in je hart. Daar kun je altijd bij.

Je wordt een fantastische moeder, dat ben je nu al, want je houdt van je kind en zij van van jou. Jij bent haar wereld, ze zegt mama komt op een dag naar je toe lopen en je knuffelen. Geniet van deze kostbare tijd, het komt allemaal goed.

Liefs Angela

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Wilmaaa
  28 januari 2017 at 09:05

  Mooi geschreven 🙂 Hier ben ik ook helemaal gelukkig behalve op het puntje werk, dat wil ik ook nog graag, ik weet dat ik dan nog meer happy ben 😉
  Wilmaaa onlangs geplaatst…OOTD | Jeansjurk met ruchesMy Profile

 • Reply
  Lily
  28 januari 2017 at 15:10

  L♡ve it, Angela!

 • Reply
  Charlotte
  29 januari 2017 at 08:44

  Hihi zo waar. Ben benieuwd hoe het nu zal gaan, is toch anders een tweede keer, al kan ik me voorstellen dat ik straks weer net zo onzeker ben op sommige gebieden hoor!
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #5: een dagje ToverlandMy Profile

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  29 januari 2017 at 12:51

  Ben beneiuwd wat je als verschil ervaart bij je tweede kleine prupke
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Lieve Roosje…- Lieve ouders het spijt me, Roos heeft het syndroom van Down…My Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  29 januari 2017 at 14:00

  En zo is het. Wijze woorden, zeker voor nieuwe mama’s. Mijn beste advies voor nieuwe mama’s is nu ook meestal niet te veel googelen
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Weekoverzicht – Week 4- Ziekenboeg tot en met.My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd