Borstvoedingsavontuur twee | Ik wist toch alles? Lang leve het borstvoedingsboekje + winactie

Dinsdag 1 augustus 2017, ik geef om precies te zijn alweer 71 dagen borstvoeding. Vandaag start de Wereld Borstvoedingweek en ik vond het wel toepasselijk om jullie kort mee te nemen in mijn tweede borstvoedingsavontuur. Degenen die mij al langer volgen weten dat ik onze dochter 14 maanden heb gevoed. Ik zal niet zeggen dat ik een expert ben, maar ik heb toch wel behoorlijk wat ervaring met borstvoeding. Heel eerlijk? Ik dacht echt dat ik alles wel wist. Boy I was wrong. Hoewel het vanaf nu ook meteen weer lukte, heb ik toch ook al de nodige struggles gehad. Deze wil ik graag met jullie delen in combinatie met wat je dus echt moet weten als je borstvoeding gaat geven. Daarnaast heb ik een toffe winactie en een kortingscode. Iets wat iedere borstvoedende vrouw moet hebben, omdat het handig is, maar ook heel waardevol!

Dat lukt toch gewoon weer zonder problemen? Boy I was wrong…..
Stiekem ging ik er vanuit dat borstvoeding nu weer zou lukken. Immers lukte het bij de eerste ook. Waar ik bij Naomi nog dacht: we zien wel. Was ik er nu eerlijk gezegd echt op gebrand om borstvoeding te geven. I know, dat is niet zo slim. Dan kan het alleen maar tegenvallen. Maar zoals mijn kraamverzorgster zei: er is niks mis mee, als je er zelf maar niet aan onderdoor gaat. Wijze vrouw! En daar kwam die eerste keer, ik had vertrouwen in mijn lichaam en in mijn kind. Waar ze zeggen dat jongens met aan de borst drinken vaak meer moeite mee hebben, had onze Daniël dat niet. Hij dronk alsof hij het nooit anders had gedaan. Het was wel wat lastig na die eerste keer, omdat hij nog misselijk was. De eerste 24 uur heeft hij dus niet zo heel veel gedronken. Gelukkig hoeft dat ook niet, ze hebben genoeg reserves voor die eerste 24 uur. So far, so good niet waar? In de afgelopen weken waren dit mijn struggles:

 • Tanden op elkaar bij het aanhappen. My o my, wat een kracht! Ik zat aan het plafond. Hij hapte goed aan, maar die zuigkracht konden mijn tepels in het begin even niet aan. Lang leve de Purelan.
 • Een toeschietreflex die ook pijn deed de eerste dagen.
 • Daniël verslikte zich regelmatig omdat het er gewoon uit spoot.
 • Ook kolven was gevoelig voor mijn tepels. Daar komt de Purelan weer om de hoek kijken.
 • Verstopte melkklieren doordat Daniël niet altijd goed mijn borsten leeg dronk. Na 5 minuten drinken was hij al klaar, maar in mijn borsten zat nog genoeg melk. AUW!
 • Koorts, verstopte melkklieren, maar gelukkig geen borstontsteking geworden! Goed masseren, warmte en leegkolven was bij mij het perfecte medicijn.
 • Wanneer had hij nou voor het laatst gedronken en welke borst? Weer dat elastiekje vergeten om mijn bh te doen.

Zo zie je maar weer dat ook borstvoeding geven bij ieder kindje anders is. Zelfs als je al 14 maanden hebt gevoed. Maar feit is wel dat het dus weer lukt, dat ik weer geniet en de gevoeligheid bij mijn tepels met de noorderzon is vertrokken. Alleen bij het kolven is het soms nog gevoelig, maar nogmaals: Purelan is echt mijn life saver! Ik word niet gesponsord door Purelan hoor, ben oprecht heel blij met dat spul.

Ik weet dat er veel vrouwen zijn die veel meer struggles hebben en wellicht denken, mens dit is nog niks. I know, maar voor mij is dit dus al heel wat. Daarbij weet ik dat er veel vrouwen zijn die mijn blog lezen en benieuwd zijn naar heel veel tips omtrent borstvoeding. Bij de een omdat het hun eerste kindje is, bij de ander omdat het de eerste keer niet lukte en ze er weer voor wil gaan.

Dit moet je volgens mij weten als je met borstvoeding start

 • De eerste 24 uur hoeft een kindje nog niks te drinken. Ze hebben dan nog genoeg reserves.
 • Je moet vitamine K bijgeven op de achtste dag tot en met 3 maanden. Voor die eerste 8 dagen krijgen ze het na de geboorte van dede verloskundige.
 • Borstvoeding heeft soms tijd nodig om op gang te komen. Gun jezelf dus ook die tijd. De kraamverzorgster, verloskundige en desnoods een lactatiekundige helpen je daar bij.
 • Soms heb je een kolf nodig om het op gang te krijgen, daar is helemaal niks mis mee.
 • Pijn tijdens het voeden hoort niet. Trek dan meteen aan de bel, het heeft vaak te maken met het niet goed aanleggen van je kindje. Hapt je kindje wel goed aan (grote hap!), kijk dan of het geen spruw is bijvoorbeeld.
 • De eerste tijd kan voeden erg gevoelig zijn voor je tepels, dat is iets anders dan pijn. Vaak is het aanhappen gevoelig en daarna wordt het snel weer aangenaam. Zo niet, bekijk dan hoe dat komt en schakel hulp in als je het niet weet.
 • De eerste 3 maanden heb je het gevoel alsof je alleen maar aan het voeden bent. Dat is vaak ook zo en volkomen normaal, daarna wordt het makkelijker. Je gelooft me vast niet, maar het is echt zo!
 • Het is overigens onzin dat baby’s die borstvoeding krijgen minder snel doorslapen. Echt hoor, ik ken genoeg vrouwen waarbij ze ook al snel doorsliepen, dat ligt gewoon aan je kindje. Met nachtvoedingen is overigens ook niets mis, dat is de natuur.  Zoals het borstvoedingsboekje ook zegt: kies een andere mindset. Op een gegeven moment ga je het zelfs nog missen.

Borstvoedingsboekje, leg alle belangrijke momenten vast
Borstvoeding geven. Het is soms even doorzetten, maar ook zó mooi. Zo intens, zo prachtig en mega bijzonder. Je wil het liefst ieder moment vastleggen. Vanaf de eerste teug tot aan de laatste slok. Maar vooral in de eerste drie maanden tijdens je verlof, daarna ontstaat er een vast ritme. Ik heb helaas niet alles vanaf het begin bijgehouden. Hoe ik mij bijvoorbeeld voelde, hoe Daniël het deed etc. Ik hiel wel in een app bij wanneer hij had gedronken en welke borst ik als laatste had gegeven. Ik kon het gewoon niet onthouden anders, maar die app was ook niet alles. Wat had ik graag vanaf die eerste dag het Borstvoedingsboekje gekregen. Ik heb hem nu al eventjes in huis en vind het zo’n gaaf boekje. Je kunt de eerste 100 dagen bijhouden van een mega bijzondere periode in je leven. En hoe gaaf is het, dat je dit dan later kunt geven aan je zoon of dochter. Ik vertel puntsgewijs wat ik nog meer van het boekje vindt.

 • Je kunt de eerste 100 dagen bijhouden van een mega bijzondere periode in je leven.
 • Héél veel tips qua borstvoeding en wat je kunt verwachten
 • Schema’s voor die eerste 100 dagen waar je in kunt vullen hoe laat je kindje heeft gedronken, welke borst als laatste, slaapjes, kolfbeurten etc.
 • Iedere dag een zinnetje die de dag voor jou omschrijft, een soort memoires voor je baby.
 • Verschillende voedingshoudingen
 • Toffe spreuken zoals: supermoms do cry! Ik hou er van!
 • Tips voor je eigen lichaam, zoals hoe verklein je de kans op cupmaat ’theezak’. Helemaal hetzelfde zullen ze nooit meer worden, dus laat dat los.
 • Receptjes die je borstvoeding een boost geven, hoe bedoel je handig!?
 • Hoe je zo ontspannen mogelijk kunt voeden mét wederom tips!
 • En nog veel meer…. I just love it!

Credits: Lightstyle Creations

Kirstin en Fidessa zijn de makers van het borstvoedingsboekje. Kirstin zegt: “Toen ik zes jaar geleden van mijn eerste zoon beviel was ik overrompeld dat ik zoveel voedingen moest geven, de hele dag en ook nog eens ’s nachts. Ik vond het mega-intensief, mede doordat ik ook na de bevalling met mijn zoontje een stressvolle eerste week in het ziekenhuis had doorgemaakt. Ik kreeg daarna ook nog pijnlijke ontstekingen met hoge koorts. Na zes weken gooide ik bij zoon nummer 1 de handdoek al huilend in de ring. Bijna twee jaar geleden kreeg ik dankzij de komst van mijn tweede zoon een nieuwe kans om borstvoeding te geven en ging alles, mede dankzij fijne begeleiding (natuurlijke kraamzorg) veel soepeler en heb ik de borstvoeding tot vandaag volgehouden!”

Samen met haar vriendin Fidessa, met wie ze Lightstyle Creations runt, besloten ze een boekje te maken. In het boekje vind je voorgedrukte schema’s om naar wens de voedingstijden, slaapjes et cetera in bij te houden. En dat niet alleen het staat dus vol met tips, tricks en quotes én meer dan genoeg ruimte om iets kwijt te kunnen. Een persoonlijk naslagwerkje dus. Het ideale kraamcadeau als je het mij vraagt, het kost namelijk maar € 12,99 en dat is inclusief de verzendkosten. Je ontvangt er ook drie toffe kaarten bij die je kunt versturen. Extra leuk om te geven aan die vriendin, collega, (schoon)zus die ook net bevallen is. Even een opsteker versturen per post, want borstvoeding geven is in het begin hard werken. Voor de verkoopadressen van het borstvoedingsboekje kun je hier kijken.

Kortingsactie + win!
Van Kirstin en Fidessa mag ik deze week een toffe korting aan jullie weggeven. Als je bestelt via hun website Lightstyle Creations en je vult bij de bestelling van het borstvoedingsboekje de code #mamametpassie in, dan krijg je 15% korting. Let op: bij andere producten krijg je de korting niet.

WIN WIN WIN
Ik vind het heel erg gaaf dat ik één van mijn lezeressen blij mag maken met het borstvoedingsboekje. De winactie loopt van 1 tot en met 13 augustus. De winnaar maak ik op maandag 14 augustus bekend.

Wil jij kans maken? Laat mij dan hieronder, het bericht op mijn Facebookpagina of onder de Instagrampost met het boekje,weten welke lieve (aanstaande) mama – dat mag je natuurlijk ook zelf zijn – je dit boekje gunt! Vergeet vooral ook niet het borstvoedingsboekje te volgen op Instagram, als je via Instagram mee doet.

Heel veel succes allemaal!

Credits uitgelichte foto zijn van Lightstyle Creations.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  1 augustus 2017 at 09:28

  Wat een leuke winactie. Echt nuttig! Ik doe mee voor mijn zusje, die verwacht haar babybox eind oktober en heeft besloten borstvoeding een kans te geven, ik ben zo benieuwd. Een beetje enthousiasme en tips kan nooit kwaad
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…13x gekke dingen mijn peuter dochter doet.My Profile

 • Reply
  Erika
  1 augustus 2017 at 10:21

  Leuk blog, en oh zo belangrijk! Ik doe mee voor mezelf omdat mijn dochtertje van 3 weken en ik nog steeds af en toe aan het tobben zijn met de borstvoeding. Het gaat allemaal niet vanzelf bij ons, maar we geven niet op!

 • Reply
  Christine
  1 augustus 2017 at 14:54

  Wauw, wat een bijzonder goede tip! Dit boekje lijkt me inderdaad geweldig! Zeker als mijn menstruatie weer net zo vlot op gang komt als bij de eerste en ik alle voedingen bij moet gaan houden.. en ik geloof je ook direct dat het zo heel verschillend kan zijn hoe de één of de ander drinkt, dus voor een nieuw borstvoedingsavontuur zou ik het boekje graag willen winnen.. voor mezelf : $

 • Reply
  Madalina van Aartrijk
  1 augustus 2017 at 18:51

  Ik zou heel graag het boekje voor mezelf willen! Een week geleden bevallen van een jongetje en ook met borstvoeding begonnen. Hoe moeilijk en pijnlijk het ook is en nieg altijd makkelijk komt, doe ik mijn best om door de gaan! Tips zijn altijd welkom en zo’n boekje zou super zijn! Voor de eerste keer mama en wil alles goed doen!
  Bedankt voor de kans!

 • Reply
  Marleen van de Pol
  1 augustus 2017 at 22:27

  Wat een leuk en handig boekje lijkt me dit! Ik ben nu bijna 29 weken zwanger van ons 2e kindje en ben van plan weer te proberen om borstvoeding te geven. Bij ons eerste kindje ben ik na 3 weken tobben gestopt helaas, hopelijk kan dit boekje me helpen om het nu langer vol te houden! Dus ik doe heel graag mee!

 • Reply
  Wilma Vermeulen
  4 augustus 2017 at 19:29

  Ik doe mee voor mijn schoonzusje. Inmiddels zelf ook weer 6 weken borstvoeding aan het geven voor ons tweede kindje. Zo herkenbaar wat je schrijft. Het is vooral in het begin pittig maar ook erg fijn. Ik las ergens dat jij en je kindje ongeveer 4-6 weken nodig hebben om het samen onder de knie te krijgen. Dat helpt anderen misschien om de eerste weken even door te bijten

 • Reply
  Mirjam Helmond
  5 augustus 2017 at 22:18

  Ik die graag mee! Dochter 1 heb ik 1 jaar gevoed, een eind september wordt onze tweede dochter geboren, en hoop dat ik weer een hele tijd kan voeden! Door voelde zou heel fijn zijn, ben alweer heel veel vergeten van hoe het ging bij onze eerste dochter!

  • Reply
   Mirjam Helmond
   5 augustus 2017 at 22:18

   *Dit boekje

 • Reply
  Ramona
  6 augustus 2017 at 16:41

  Ik zou dit boekje uiteraard heeeel graag willen winnen! Ik ben in hele blije verwachting van ons eerste wonder. Ik hoop ontzettend dat ik borstvoeding lan gaan geven en zou met het boekje dan ook heel blij zijn:)

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd