Borstvoedings ABC

Als je de eerste keer borstvoeding geeft, gaat er een wereld voor je open. Je hoort woorden die je nooit eerder hoorde. Gaat dingen meemaken, waarvan je nooit verwacht had mee te maken. Daarom een borstvoedings ABC. Even wat zaken op rij die je tegen gaat komen. Ben je er klaar voor om 26 nieuwe termen te leren? Aan het eind van dit artikel ga ik je overhoren! Grapje natuurlijk, want dat is geen doen met een zwangerschapsbrein 😉 

Aanleggen van de baby

Als je borstvoeding geeft, leg je je baby aan de borst. Daar zijn verschillende manieren voor. Met die termen ga ik je niet lastig vallen. Google maar gewoon op ‘posities borstvoeding’, dan kom je al een heel eind.

Borstontsteking

Dit moet je bij uitstek zien te voorkomen. Heb je pijn aan je borst(en)? Hoge koorts? Als je deze combinatie hebt, is de kans dus groot dat je een borstontsteking hebt. Je kunt dit voor zijn, door je baby je borsten goed leeg te laten drinken. Of goed leeg te kolven (ga naar de letter K voor dit woord). Het begint vaak met een verstopt melkkanaaltje in je borst. Ook dat is al pijnlijk, maar meestal binnen 24 uur weer over. Mits je je borsten dus goed leeg krijgt.

Colostrum
Dit is de allereerste melk. Het is dik, gelig en extra rijk aan antistoffen en levende cellen. Deze beschermen je baby tegen ziekten. Via je melk geef je de afweer die je gedurende je leven hebt opgebouwd door aan je baby.

Donormelk
Soms lukt het, om welke reden dan ook, niet om borstvoeding te geven. Donormelk geniet dan de voorkeur boven poedermelk. Zo krijgt je kindje toch moedermelk. Er zijn officiële moedermelk donorbanken.

Elektrische kolf

Veel vrouwen krijgen de kriebels bij het idee van een kolf. Als je borstvoeding aan je kindje wilt geven, ook als jij er niet bent, dan moet je kolven (zie de letter K). Een elektrische kolf doet het werk voor jou.

Fles
Ook als je borstvoeding geeft heb je flesjes nodig. Tenminste, als je zelf ook af en toe de deur uit wilt. En natuurlijk ook als je weer gaat werken. Kies voor een flesje waarvan de speen het meeste op een tepel lijkt. En begin ook snel genoeg, want anders krijg je een flesweigeraar, zoals wij.

Gevoelige tepel

Tepels kunnen gevoelig zijn als je borstvoeding geeft. Met name in het begin als ze aanhappen. Naarmate de voeding vordert wordt dat al snel minder. En op den duur heb je er helemaal geen last meer van.

Houdingen
Er zijn veel verschillende houdingen voor borstvoeding. Kies een houding uit die voor jou en je kindje prettig is. Als kindjes ouder worden, kan een andere houding ook prettiger zijn.

Ingetrokken tepel
Geen paniek. Je kunt nog steeds borstvoeding geven. Er zijn verschillende manieren waarop je dat toch kunt doen. Hier vind je daar een mooi artikel over.

Jeuk
Als je jeuk hebt aan je tepels kan het zijn dat je tepels erg droog zijn. Ik smeerde zelf dan altijd Purelan op mijn tepels. Echt een musthave als je het mij vraagt.

Kolven
Als je je kindje moedermelk wilt geven als je niet in de buurt bent, moet je kolven. Een kolf simuleert het drinken van je kindje.

Leegdrinken borst

Dit zo belangrijk als je borstvoeding geeft. Zo voorkom je verstopte melkklieren namelijk. Hoe weet je of je borst goed leeg is? Dan voelt je borst soepel aan. Dat zul je in het begin van de borstvoedingsperiode (lees kraamtijd) nog niet goed voelen. Dan komt je melk namelijk nog op gang. Voel je nog harde plekken, dan weet je dat je borst niet goed leeg is. Zie ook verstopt melkkanaal verderop in de abc.

Moedermelk bewaren

Je kunt moedermelk langer bewaren dan je denkt. Je kunt dit in flesjes of speciale zakjes doen. Ik heb een zeer uitgebreid artikel geschreven over het bewaren van moedermelk. Dat lees je hier.

Nachtvoedingen

Het hoort erbij en zeker in het begin. Nachtvoedingen zijn goed voor je productie. Hoe vervelend en zwaar het soms ook is om korte nachten te maken. Ook drinken baby’s de meeste voeding in de nacht.

Overgangsmelk

Moedermelk verandert per dag. Dat is zo bijzonder. De melkproducerende cellen, en de manier waarop ze met elkaar verbonden zijn, passen zich in de eerste week continue aan borstvoeding aan. De eerste twee weken wordt de melk die je produceert, overgangsmelk genoemd.

Pijnlijke tepels

Misschien had je ze al in de zwangerschap, maar dit is heel anders. Zo kun je last hebben van tepelkloven. Let er goed op dat je je baby goed aanlegt.

Reflexen

Je baby heeft drie verschillende reflexen. Een voedingsreflex, een zuigreflex  en een slikreflex.

  • Als je je baby aanraakt bij zijn mondje of op zijn wang, draait hij zijn hoofdje naar die aanraking toe (voedingsreflex).
  • Als je baby voldoende tepel in zijn mond heeft genomen, prikkelt dat zijn gehemelte waardoor de zuigreflex optreedt. (zuigreflex)
  • Als de melk in het mondje van je baby stroomt, treedt de slikreflex op.

Stuwing

In een woord: auw! Ergens in je kraamweek krijg je stuwing. Dit komt doordat de melkproductie op gang komt. Of je nu wel of geen borstvoeding geeft, dit gebeurt bij iedere vrouw. Je borsten zijn voller, zitten bijna tot aan je keel en zijn keihard, maar echt keihard. Het is pijnlijk. Dit volle gevoel noem je stuwing.

Tepelhoedje

Sommige vrouwen kunnen geen borstvoeding geven zonder een tepelhoedje. Enerzijds omdat dit te gevoelig is, anderzijds omdat hun kindje niet goed kan aanhappen of omdat de tepels te vlak zijn. Dit is een uitkomst!

Uitgaan en kolven

Als je de deur uit wilt zonder baby en je geeft borstvoeding, dan moet je kolven. Je hebt simpelweg geen andere keuze 😉 Hier kun je mijn tips lezen over kolven. 

Verstopt melkkanaal

Dit is pijnlijk en je kindje heeft je borst dan niet goed leeggedronken, zoals je eerder ook kon lezen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze zo snel mogelijk leeg is. Kindje in een andere houding, een warmtecompres op je borst, je borst masseren of zelf leegkolven. Dit moet snel verholpen worden, want voor je het weet heb je een borstontsteking.

Voedingsbh

Het klinkt lelijker dan ze zijn. Tegenwoordig heb je de meeste mooi voedingsbh’s. Deze bijvoorbeeld, hoe leuk is dat roze kleurtje. Sowieso vind ik Noppies een heel fijn merk voor bh’s.

Wisselen borst

Het is goed om van borst te wisselen tijdens het drinken. Laatste voeding geëindigd met rechts, dan begin je de volgende voeding weer met rechts. Zo zorg je ervoor dat beide borsten melk blijven aanmaken. Naarmate kindjes ouder worden kan het best zijn dat ze genoeg hebben aan één borst.

Zoogcompres

Je borsten lekken. Hoort erbij en doe je niks aan. Of nou ja, je kunt dus zoogcompressen kopen. Je hebt ze als wasbare variant, maar ook als wegwerp variant. Ik vond wegwerp heel fijn, ook al is dit niet per se goed voor het milieu.

Ik hoop dat je het een leuk ABC vond om te lezen en dat je weer iets wijzer bent geworden. Laat mij weten wat je ervan vond. Vind ik leuk!

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd