Borstvoeding | Wanneer ga ik stoppen?

Daniël krijgt ondertussen al langer borstvoeding dan Naomi. Op 16 juli 2016 dronk Naomi namelijk voor het laatst. Hoe ik dat vond, dat kun je hier teruglezen. De laatste tijd krijg ik veel vragen. Daarom vandaag een blog online over hoe het gaat met voeden. En wanneer ga ik stoppen?
Een hele opgave
Dat vinden veel mensen om mij heen vaak. Alleen ervaar ik dat totaal niet zo. Ik doe het gewoon, zonder er verder bij na te denken. Het is als het ware een tweede natuur. Het hoort er gewoon bij, net als dat ik iedere dag twee keer mijn tanden poets. Nooit had ik gedacht dit zo fijn te vinden. Je weet, als je me al langer volgt, dat ik eigenlijk helemaal geen borstvoeding wilde geven. Maar hier zit ik dan toch, ik voed mijn zoon na bijna 14 maanden nog steeds. Langer dan bij mijn dochter dus.

Al stoppen?
Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Ik vind de drie momenten op een dag heel fijn. Ik geniet in de ochtend als hij wakker wordt. Dan roept hij met een heel lief stemmetje: “mama, mama, mama”. Dan ga ik hem halen. Zeg ik lieve woordjes tegen hem en leg ik hem aan de borst. Een heerlijk begin van de dag. Na de lunch neem ik hem mee naar boven, Leg ik hem heerlijk in zijn slaapzak voor zijn middagdut. Dan kruipen we samen in bed en mag hij weer drinken. Na zijn baddersessie in de avond weet hij niet hoe snel hij moet drinken bij mij. Dat moment vindt hij het fijnste van de dag. Hij neemt het er dan ook echt van.

In het openbaar voeden
Ik voed niet meer in het openbaar. De reden is simpel, omdat de momenten dat ik voed thuis zijn. Als we een dagje weg zijn, zoals laatst naar de dierentuin bijvoorbeeld, dan sla ik de middag over. Hij kan niet rustig drinken als we buiten de deur zijn. Als baby wel, maar sinds hij dreumes is niet meer. Dat vind ik overigens helemaal prima. Als we op vakantie zijn in Frankrijk, dan voed ik hem hoogstwaarschijnlijk wel. Bij het zwembad bijvoorbeeld, dan kan ik met mijn benen vooruit liggen en rustig voeden. In het openbaar voeden vind ik dus niet erg, maar het moet wel rustig kunnen.

Wanneer dan stoppen?
Ik heb echt geen enkel idee. Bij Naomi weet ik nog dat ik zei; “Eigenlijk is het wel fijn dat ze niet meer drinkt. Nu ze loopt (met 14,5 maand) vind ik haar ineens zo groot. Ik zie mezelf haar niet meer voeden.” Hoe anders is dat nu? Daniël loopt al een tijd en ik moet er nog niet aan denken als hij er mee stopt. Stiekem is het een stuk makkelijker als hij dat wel een keer uit zichzelf gaat doen. Hoe pijnlijk ik dat in het begin ook vond bij Naomi. Om zelf dan te stoppen, terwijl de momenten alleen maar thuis zijn, vind ik lastig. Mijn gevoel zegt nu dat ik stop als Daniël twee jaar is. Dan heb ik de WHO norm gehaald en vind ik wel een hele mooie mijlpaal. Maar wie weet stop ik al eerder. Zolang het voor ons beide fijn voelt, hij in het openbaar mijn shirt niet naar beneden trekt omdat hij melk wil, vind ik het best.

Hoe lang heb jij je kindje gevoed? Of hoe lang ben je dat van plan?

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mathiske
  22 juli 2018 at 21:26

  Ik voed Kate nu bijna vier maanden, ik had eerst voor ogen de eerste zes weken met kolven aan te kijken, maar dat gaat super goed nu. Ik ga nu voor een half jaar maar hoop een jaar vol te maken.
  Mathiske onlangs geplaatst…Week overzicht -Week 29- buitenlevenMy Profile

 • Reply
  Debby
  23 juli 2018 at 07:43

  Dochterlief stopte er ineens zelf mee met ongeweer 14/15 maanden toen liep ze net nou dikke prima.
  Zoonlief is 2,5 jaar en drinkt nog af en toe een slokje. Lijkt wel een echte vent Haha

 • Reply
  Laura
  23 juli 2018 at 20:07

  Bijna twee jaar gevoed. Meneer had er twee weken voordat hij twee werd opeens genoeg van. Hij dronk toen alleen nog maar ’s morgens en wilde opeens niet meer. Vond ik toen best wel een beetje moeilijk.

  Nu zwanger van de tweede ik hoop dat borstvoeding weer gaat lukken en dat we het dan weer zo lang volhouden! Want hoe zwaar ik het ook vond, ik wil het heel graag weer!

 • Reply
  Simone
  24 juli 2018 at 07:15

  Ruben is vandaag 5 maanden. Bij Mirthe ging ik na 6 maanden minderen en was heg na 7 maanden voorbij. Ik verwacht nu (als het goed mag blijven gaan) wel langer te voeden. Ik vind het ook super fijn. Maar Ruben is ook een kindje dat veel beter drinkt als het rustig is. Met Mirthe was dat nooit een ding, die dronk overal. Maar Ruben laat dan steeds los en gaat om zich heen kijken.

 • Reply
  Marie
  24 juli 2018 at 21:19

  Mijn oudste stopte zelf toen hij een jaar was bleek dat ik zwanger was. Dochter heeft 21 maanden gedronken stopte ook zelf ook weer zwangerschap. Ging helaas mis. Later nog een dochter gekregen en deze was 26 maanden toen ik zelf stopte. Ze kreeg ook alleen nog ff voor slapen had volgens mij ook niet veel meer.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd