Besparen? Zo pakken wij dat aan!

Ik verbaas mij er weleens over hoeveel geld er maandelijks uitgaat. Veel van die kosten, zijn kosten waar je niets aan kunt veranderen. Maar is dat eigenlijk wel zo?  Je kunt namelijk geld besparen en daardoor dus meer sparen. Hoe pak je dat nu aan? 

Besparen op je verzekeringen

Zorgverzekering

Deze staat met stipt op één. Het loont echt om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Wat zit er in je basisverzekering? Wat heb je aan kosten gehad het afgelopen jaar die daarbuiten vielen? Is je aanvullende verzekering prima of eigenlijk een beetje overdreven? Het is niet voor niets dat veel mensen ieder jaar overstappen. Als je zwanger bent is het zeker aan te raden om hem kritisch te bekijken. Dat heb ik toen ook gedaan en ik had geen betere keuze kunnen maken. Vergelijk de zorgverzekeringen eens, want je kunt er veel geld mee besparen.

Lees ook: De Z van zwanger en zorgverzekering.

Verzekeringen voor je huis

Er zijn zoveel verzekeringen die je voor je huis afsluit. Klopt het verzekerde bedrag voor je inboedel nog wel? Wel zo handig mocht er brand uitbreken. Ik denk vaak, joh dat gebeurt ons toch niet, maar dat kun je natuurlijk nooit zeggen. Al die verzekeringen moeten wij eens hoognodig onder de loep nemen.

Autoverzekering

Ook zo’n verzekering die ik nog nooit heb veranderd. Jij wel? In 2013 kocht ik mijn auto en dat is nu 5,5 jaar geleden. Zolang heb ik dus al dezelfde verzekering. De kosten zijn niet heel hoog voor mijn autoverzekering. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik er nooit meer naar gekeken heb. In mijn omgeving hoor ik dat deze kosten zeker omlaag kunnen. Je kunt hier je autoverzekering vergelijken en dat is precies wat ik ga doen. Het zou toch leuk zijn als ik op mijn autoverzekering ook wat euro’s kan besparen.

Andere verzekeringen
Misschien heb je nog andere verzekeringen lopen. Neem ze allemaal onder de loep. Hoogstwaarschijnlijk kan het echt goedkoper. Iedere euro is er één niet waar?

Besparen op vaste lasten

Energieleverancier
Sluit nooit een contract af voor meerdere jaren. Die fout maakten wij jaren geleden. Na drie jaar besloten wij dus jaarlijks af te sluiten. Vergelijk het zelf online of bel naar je huidige leverancier. Ze willen hun klanten behouden. Dus als je vertelt dat je over gaat stappen, is er van alles mogelijk.

Internet, televisie en vaste telefonie
Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde. Bel naar het bedrijf waar je internet en televisie afneemt. Regel een korting of stap daadwerkelijk over. Wij bellen jaarlijks en dat loont voor ons echt. Het is soms maar 10 euro per maand, maar dat is wel 120 euro in een jaar. Vraag jezelf ook af of een vaste telefoon wel nodig is. Waarom betalen voor iets waar je geen gebruik van maakt. Om die reden hebben wij na twee jaar onze vaste telefonie opgezegd. Weer iets om te besparen dus!

Bespaar op abonnementen

Neem al je abonnementen kritisch onder de loep. Denk daarbij aan:

De krant. Lees je deze nog graag of heb je er nauwelijks tijd voor? Zo hebben wij het Financieel Dagblad opgezegd. Deze komt wekelijks en Stephan heeft er geen tijd voor. Zonde van het geld. Als hij hem een keer wilt lezen, dan kopen we hem gewoon in de winkel.

Tijdschriften. Ik lees de Ouders van Nu dolgraag. Maar het is een vrij prijzig abonnement. Daarnaast had ik er nog vier liggen in het plastic en dus besloot ik het abonnement op te zeggen. Nu ontvang ik hem overigens wel weer. Ik heb een paar keer een bladcadeau ontvangen. Ideaal, want het abonnement stopt automatisch. En wil je daarna alsnog een abonnement afsluiten. Wacht dan even, je krijgt vaak een leuke korting aangeboden.

Mobiele telefoon. Een duur grapje die mobiele telefoons. Neem jij na één of twee jaar standaard een nieuwe telefoon? Bekijk eens of dit echt nodig is. Een telefoon gaat misschien wel drie jaar mee. Voor een jaar een sim-only abonnement afsluiten loont dan echt. Dat heb ik het afgelopen jaar ook gedaan.

Abonnementen op uitjes. Denk aan een pretpark, de dierentuin, musea? Neem het eens onder de loep. Een vriendin van mij heeft haar abonnement op de dierentuin niet verlengd toen hij was verlopen. Reden? De winterperiode ging van start én haar tweede kindje was een baby. Ze sluit hem dus een aantal maanden later weer af, zodat het voor beide kids leuk is. Slim!

Andere abonnementen. Bekijk al je abonnementen kritisch. Vraag je af of ze nodig zijn? Zo niet, zeg het dan op. Mis je het? Dan kun je ze altijd weer opnieuw afsluiten.

Extra tips

 1. Bekijk maandelijks je uitgaven. Tegenwoordig pint iedereen, dus je hebt een duidelijk overzicht van je rekening(en). Schrijf dit op in een huishoudboekje of houd het bij in Excel.
 2. Koop met korting. Er is altijd wel ergens een korting te vinden, dus koop een product juist dan wat groter in.
 3. Koop kleding in de sale. Met kleine kinderen en voor jezelf is dit prima te doen. Zo kocht ik voor de kids in de zomer al winterjassen met 50% korting. Heb je zelf een nieuwe winterjas nodig of winterlaarzen voor volgend jaar? Koop ze dan dus in de sale.
 4. Koop tweedehands. Dat kan voor speelgoed, maar ook kleding voor je kinderen. Ik doe dit zelf nu wel wat minder voor kleding, maar toen ze baby waren deed ik dat volop. Schoenen koop ik zelf niet tweedehands, omdat ik dit niet prettig vind.

Niet op alles besparen
Wellicht vind je het fijn om ieder jaar de nieuwste telefoon te hebben. Of dat abonnement op een pretpark of dierentuin, omdat jullie hier wekelijks te vinden zijn. Of wil je geen winterjassen die van een vorig seizoen zijn. Dan is dat een bewuste keuze en natuurlijk prima. Zo hebben wij een glazenwasser voor de ramen buiten. Dat kost geld, maar dat is het mij volledig waard.

Heb jij nog tips om geld te besparen?

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Hilde
  28 november 2018 at 22:43

  Weekmenu’s maken aan de hand van aanbiedingen en seizoensgroenten, even een paar minuten werk maar scheelt echt in de kosten!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd