Beleggen, ik denk erover na

Advertorial

Wij zijn dol op sparen. Vinden het een sport om een bepaald doel te halen in een jaar. Onze kinderen hebben uiteraard ook een eigen rekening. Daarnaast sparen wij apart voor de tijd dat ze gaan studeren. Dat is nog heel ver weg, maar erg belangrijk om dat nu al te doen vinden wij. Als je kijkt naar de schoolkosten dan loopt dit met de jaren enorm op. Mijn man en ik hadden nog studiefinanciering jaren geleden. Het hele stelsel ziet er nu anders uit en daar willen wij graag op voorbereid zijn. De rente die je krijgt op spaarrekeningen zijn verwaarloosbaar. Ik denk er de laatste tijd steeds meer over na of beleggen iets is voor ons. Mijn opa heeft mij daar weleens meer over verteld, maar dat klonk zo ingewikkeld.

Op onderzoek
De wereld van het beleggen is vrij complex als ik eerlijk ben. Aan welk bedrag denk je dan? Raak ik geld kwijt? Ik bedoel je neemt een stukje risico, maar hoeveel risico dan? Hoe werkt het eigenlijk? Is beleggen niet iets voor als je ouder bent? Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen voor je persoonlijke situatie. Je ook te laten adviseren en bovenal moet het goed voelen. Iedere situatie is anders. Het wordt voor leken zoals ik wel makkelijker gemaakt. Ik ging op onderzoek uit.

Spaardoel
Het is mij volkomen helder dat je een risico loopt, maar hoe groot risico ik wil lopen, dat is aan mij. Wat ik fijn zou vinden is dat we voor de kinderen in ieder geval € 20.000 per persoon hebben gespaard voor hun studie. Ik weet dat dit te weinig is als ze op kamers gaan. Er wordt geadviseerd om dan tussen de € 40.000 en € 50.000 te hebben. Heb je die garantie dan? Nee, want het blijft natuurlijk beleggen, maar de scenario’s geven precies aan wat je kunt verwachten, dus ook in een slecht scenario.

Beleggen is voor iedereen
Daar dacht ik eerst wel anders over, maar het is echt voor iedereen. Ik hoef niet met honderden of duizenden euro’s te beleggen. Ik kan klein beginnen. Hoe de situatie er dan uitziet laten ze ook zien. Hoe ik dat weet? Dat heb ik ingevuld bij Doelbeleggen. Ik koos mijn doel, vulde het eindjaar in, het bedrag dat ik gespaard wil hebben, wat ik eenmalig in zou leggen en wat ik maandelijks zou doen. Dat zie je hieronder:

Stel dat we dit zouden doen zonder te beleggen, dan is het eindbedrag (zonder rente van de spaarrekening) bijna 17.000 euro. In dit slechtste geval, afbeelding hieronder, zie je dat het zo’n 20.000 euro is. Dat is al 3.000 euro meer dan wanneer we gewoon sparen.

Doelbeleggen geeft aan dat alles boven de 50% goed is. Als je dicht bij de 100% zit dan betekent dit dat je ook met het slechts denkbare scenario je doel behaalt. Terwijl je in het gunstigste geval je doel ruimschoots overtreft. Dat zie je hieronder met andere bedragen.

En dan?
Als je dit hebt ingevuld ben je er nog niet. Je persoonlijke en financiële situatie wordt in kaart gebracht om te kijken welke manier van beleggen bij je past. Dit kan invloed hebben op die haalbaarheid en als je die haalbaarheid wilt behouden, dan vertellen ze wat je dan moet doen. Het is mij wel duidelijk dat het serieus aangepakt wordt en dat voelt voor mij heel fijn.

Nieuwsgierig
Ik weet nog niet of we het gaan doen, maar ik ben nieuwsgierig wat er gebeurt als we gewoon klein beginnen. Dat vertelde mijn opa jaren geleden tegen mij toen ik dat aan hem vroeg. Hij gaf aan dat je altijd kunt stoppen, want het blijft jouw geld. Dat spreekt mij enorm aan. Dus wellicht toch maar eens proberen, maar dan klein. Wordt vervolgd!

Heb jij of iemand die je kent ervaring met beleggen? Denk je er zelf weleens aan?

Dit artikel betreft een samenwerking.

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Marieke
  3 juli 2019 at 10:55

  Wij hebben een beleggingsrekening bij de SNS. Waarschijnlijk een soortgelijk iets als jij hier beschrijft. Wij zijn dit gestart toen ik mijn bedrijf begon om zo geld apart te houden voor in de eerste plaats de studie van de kinderen (duurt nog héél lang) en mijn pensioen (duurt nog vééél langer). Wij voegen elke maand een x-aantal100 euro toe aan die beleggingsrekening.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd