Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Nu ik niet meer in loondienst ben, zijn er een aantal zaken waar je als zzp’er rekening mee moet houden. Zo bouw ik geen pensioen op en ben ik ook niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als ik nu (langdurig) ziek word, dan ontvang ik geen uitkering van het UWV. Tijd om de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp eens te bekijken. De meningen hierover zijn verdeeld. De ene zzp’er doet het niet vanwege de kosten en de ander omdat het salaris niet nodig is om de vaste lasten te dekken.

Dure verzekering?
Ik had verwacht dat het ontzettend duur zijn, want dat vertelt iedereen. Daar zit nogal een verschil in. Ik heb hier ook veel informatie gelezen, maar het meeste had ik aan de gratis oriëntatiegesprekken. In overleg met de adviseur wordt gekeken naar je beroep. Die valt in een bepaalde categorie van risico. Zo loop ik minder risico dan iemand die in de bouw werkt. Er wordt gekeken naar je leeftijd, de wachttijd (wanneer de verzekering uit gaat betalen), het bruto verzekerde bedrag enzovoorts. In de regel kun je maximaal 80% van je omzet, inkomen of winst verzekeren. Er komt dus veel bij kijken en daarom is het goed om je in te lezen en gratis oriëntatiegesprekken te doen. Wat sowieso nog goed is om te weten: de premie is aftrekbaar voor de belasting.

Ja maar…
Dat gebeurt mij niet. Een zin die je regelmatig hoort, maar wat geen zekerheid geeft. Ik weet immers niet of ik ineens ziek word, mijn pols breek omdat ik val met de fiets of iets anders. We kunnen niet in de toekomst kijken. Wij hebben een manier van leven en daar zijn wij aan gehecht. Als mijn salaris wegvalt, omdat ik ziek word ziet dat leven er ook anders uit. Ben ik bereid dat leven dan ook aan te passen? Mijn antwoord is nee en dus heb ik een stukje zekerheid nodig. Ik hoop van harte dat ik die verzekering nooit hoef aan te spreken, maar als het zo is, dan ben ik blij dat ik hem heb. Ik wist dat dit een gevolg zou zijn als ik voor mezelf zou beginnen.

Alle verzekeringen onzin?
Ik heb verzekeringen voor mijn auto, ons huis, als we gaan kamperen en natuurlijk ook voor de zorg. Bij sommige verzekeringen denk ik ook weleens: tja we betalen er wel voor, maar hebben hem nog nooit nodig gehad. Toch zijn deze verzekeringen ook geen onzin en daarom stond hier ook vast dat ik een AOV zou afsluiten. Zoals mijn man zegt: “Dat hoort ook bij het ondernemerschap.”

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Naomi
  23 september 2019 at 12:28

  Heel erg interessant artikel. Ik overweeg om op termijn ook zzp te worden, maar ik heb een broze gezondheid. Ik lees inderdaad overal van die verhalen dat de verzekering heel erg duur is, maar zonder verzekering zou ik het zzp-leven (als alleenstaande met koophuis) echt niet aan durven gaan. Ik ben blij dat ik er nu ook eens iets positiefs over lees. En als ik voor mezelf zou beginnen, zou ik zeker weten zo’n verzekering af willen sluiten.

 • Reply
  Eline Neele
  23 september 2019 at 20:59

  Blij dat mijn man aov had afgesloten. Zzp-er en hij werd in 2017 ernstig ziek. Je hoopt het niet nodig te hebben, maar het geeft een hele rust als je het wel hebt. Wel is het zo dat je nog een behoorlijke tijd je premie blijft doorbetalen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd