Als er maar kilo’s blijven plakken na de bevalling

Heb je iemand dat weleens horen zeggen? Dat zijn er vast niet heel veel. Ik ben er namelijk nog niet één tegengekomen die daar net zo over denkt als ik. Dat heeft uiteraard een reden. Ik ben lang, namelijk 1.82 en mijn gewicht is nooit hoger geweest dan 63,5 kilo. Ik heb dat gewicht zonder zwangere toestand niet meer gezien. Stiekem baal ik daar gewoon van. Je kon gisteren in mijn zwangerschapsupdate lezen dat de kilo’s er nu echt wel aanvliegen!

Altijd te dun
Ik ben altijd al lang en (te) dun geweest. Dat was al zo op de basisschool en dat is nooit anders geweest. Ik moest in het eerste jaar van de middelbare school terugkomen met mijn vader bij de GGD. Daar vroegen ze ons, los van elkaar, of ik anorexia had. Mijn vader was woest en ik ook. Nee dat had ik niet, ik kwam gewoon niet aan. Zelfs met een diëtiste koste dat enorm veel moeite. Toen ik een jaar of 16 was stabiliseerde het wel een beetje. Ja ik was dun, maar ik kon gewoon normale broeken kopen. Ze waren qua lengte goed en qua breedte ook. Ik woog toen een kilo of 55 als ik mij dat goed herinner. En ja, ik was toen nog steeds 1.82 lang. Ik kon mij er toen wel bij neerleggen, juist omdat ik gewoon leuke kleding kon kopen en inmiddels had ik verkering gekregen met een lieve jongen die mij prachtig vond en nog steeds vindt. Jep, mijn man en dus de vader van Naomi en onze babyboy in mijn buik.

“Jij kan het hebben”
Een uitspraak waar ik mij eigenlijk soms ook aan erger. Klopt, ik sla nooit iets lekkers over. Niet bij iemand thuis, niet op het werk, nergens. Dan zeggen mensen ook: “maar jij kan het hebben”. Klopt, daar hebben ze ook gelijk in, ik kan een hele taart opeten en ik kom nog geen gram aan. Dat betekent alleen niet dat het gezond is voor je en het betekent al helemaal niet dat ik er blij mee ben. Ik moet namelijk ontzettend veel moeite doen om aan te komen. En een gezond gewicht is gewoon belangrijk, omdat je je niet alleen prettiger voelt, maar je bent ook minder moe enzovoorts. Alleen tijdens mijn zwangerschappen vliegen de kilo’s er aan, maar dat is ook niet echt een oplossing he? 😉 Ik had gehoopt dat ik na de bevalling van Naomi wat reserves zou overhouden. Niets was minder waar. Een kijkje in de cijfers dan maar, dan snappen jullie wat ik bedoel. We gaan ook even terug in de tijd…

 • 22 september 2014: 63,5 kilo.
 • 25 oktober 2014: 59 kilo, zwanger en afgevallen door verminderde eetlust en 1 x per dag overgeven.
 • 19 mei 2015: 73,5 kilo, eindstand zwangerschap.
 • 22 mei 2015: 65,5 kilo, twee dagen na de bevalling.
 • 29 mei 2015: 62,5 kilo, binnen 10 dagen woog ik minder dan voor mijn zwangerschap.
 • Januari 2016: 60 kilo, naar een voedingskundige, want ik bleef afvallen door die borstvoeding en als het zo door zou gaan, moest ik stoppen.
 • Februari 2016: 61 kilo, ander voedingspatroon werkt. Ik kom wat aan en verder blijft het stabiel. Borstvoeding kan ik blijven geven.
 • Juli 2016: 61,5 kilo, Naomi wil geen borstvoeding meer.
 • September 2016: 61,5 kilo, zwanger van de tweede.
 • 9 november 2016: 55,5 kilo, enorm veel afgevallen door 8-12 x overgeven op een dag. Medicijnen werken, want ik val niet meer af, maar kilo’s komen er nog niet aan.
 • 12 april 2017: 67,3 kilo.
 • 24 april 2017: 70,3 kilo.

Die kilo’s blijven dus niet altijd hangen
Jep, zo zie je maar. Niet bij iedereen blijven de zwangerschapskilo’s hangen. En ik heb al helemaal niets hoeven doen om die kilo’s eraf te krijgen, behalve dat ik borstvoeding heb gegeven. Daar verbrand je veel calorieën mee, namelijk zo’n 500 op een dag. Natuurlijk ben ik er blij mee dat er geen 10 kilo is blijven plakken, maar ik had het niet erg gevonden als ik 65 had gewogen. Dan heb ik een prima gewicht! We gaan zien wat deze zwangerschap brengt. Ik weet in ieder geval wel dat ik vanaf het eerste moment dat ik borstvoeding geef, ik goed moet eten. Nog een paar weken en dan zien we of ik weer zo veel ga afvallen als ik borstvoeding geef.

Bleven er bij jou kilo’s plakken of ook niet?

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Lieke van Veen
  28 april 2017 at 01:09

  Ohja de GGD ik vond het altijd vreselijk om daar heen te gaan. Altijd kreeg ik te horen dat ik te licht was. Maar het is ook vervelend dat ik tot vorig jaar niet eens een passende broek kon kopen. Altijd was alles mij te groot. Nu ben ik gelukkig aangekomen.
  Lieke van Veen onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 • Reply
  Nicole
  28 april 2017 at 08:20

  Als ik alleen al naar eten kijk, kom ik aan dus ik heb een heel ander probleem. Maar ik kan me voorstellen dat dit erg frustrerend is voor je. Een collega van mij heeft hetzelfde en die moest zelfs gewoon slagroom eten om maar aan te komen.
  Nicole onlangs geplaatst…Koningsdag XXL shoplog!My Profile

 • Reply
  Nicole
  28 april 2017 at 09:30

  Ik had dat in mijn jeugd ook heel erg. Heel frustrerend dus ik snap precies wat je bedoelt. Echter is dat sinds m’n 18e helemaal omgeslagen en nu moet ik dus wel afvallen..
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 34 – Verlof en FotoshootMy Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 april 2017 at 11:20

  Uiteindelijk niet. Maar het duurde ongeveer een jaar voordat ik weer ‘gewoon’ was.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Koning Willem-Alexander interview: 9 uitspraken die mij troffenMy Profile

 • Reply
  Anne
  28 april 2017 at 14:28

  Ik verloor na de zwangerschap best wel weer snel de kilo’s maar toch ben ik zeker nog niet ( hallo, anderhalf jaar verder hè..) in shape. Ik baal van mijn lijf en kan jaloers zijn op mensen die alles kunnen eten. Jou verhaal zette mij weer even op m’n plek. Mijn eigen knop moet om, door meer te gaan sporten etc maar ik ben ook smoesjeskoningin! Hopelijk blijven jou kilo’s plakken straks, niets zo fijn als goed in je vel te zitten!

 • Reply
  Marijke
  28 april 2017 at 20:13

  Hier ook 1,75 en ik was tussen de 50 en 55 kilo rond mijn 16e. Tot de eerste zwangerschap bleef het maximaal 57 kilo. Toen bleef er gelukkig wat plakken en was ik steeds rond de 60. Weer zwanger en het ging goed. Alleen daarna ging ik weer terug naar 57. Nu is de batterij van de weegschaal op, maar ik hoop eigenlijk dat het wel weer rond de 60 is…
  Marijke onlangs geplaatst…Terugblik #1717My Profile

 • Reply
  Anja
  29 april 2017 at 02:20

  Tja, lastig. Ik was ook altijd te dun (wel niet zo lang, maar met 1,60 m heb ik altijd 47 kilo gewogen), maar gelukkig is er bij mij inmiddels wel wat bijgekomen. Hopelijk blijft er dit keer wel iets hangen bij jou, maar voor nu is het gewoon even afwachten.
  Anja onlangs geplaatst…Wat te doen Bevrijdingsdag 2017? Festivals, uitjes, evenementenMy Profile

 • Reply
  Charlotte
  29 april 2017 at 10:36

  Ik heb geen weegschaal omdat ik gewicht niet zo belangrijk vindt. Wanneer mijn broeken niet meer passen weet ik ook genoeg haha 😉 En ik vrees dat ik binnenkort toch echt wat moet gaan sporten om weer in mijn broeken te passen haha. Maar andersom lijkt me ook vervelend ja. Dat wordt een slagroom dieet

 • Reply
  MirjamHelmond91
  1 mei 2017 at 09:27

  Ik ben 1,65, wel een stukje korter dan jij. Na de zwangerschap van mijn dochter gaf ik ook bv en ik zat ongv meteen na de bevalling alweer op Mn oude gewicht. Alleen kreeg ik buikgriep toen mijn dochter ongv 3 maanden oud was en er bleef niet veel van mij over:48 kg. Ik heb een jaar bv gegeven en hoopte dat daarna de kilo’s er weer aan zouden vliegen. Niet dus. Uiteindelijk zat ik afgelopen zomer nadat ik gestopt was met anti conceptie pas weer op mijn oude gewicht (mijn dochter was inmiddels bijna 5). Bij mij kreeg ik de laatste 2kg er die pas weer aan door te stoppen met anti conceptie. En nu zwanger van nr 2. Ben benieuwd hoe het nu zal gaan. Wat ik heel naar vond was dat mensen het gewoon tegen je zeggen als je (te) mager bent, terwijl niemand het in zn hoofd haalt om tegen een voller iemand te zeggen: Je bent wel erg dik hè? Of dat ze zeggen: je blij moet zijn dat je zo dun bent want dan kun je tenminste eten wat je wilt. Heb ik erg van gebaald en ben ook best onzeker over mijn livhaam geweest in die tijd. Gelukkig was het nu voor de zwangerschap allemaal weer normaal en begin ik nu behoorlijk uit te dijen voor mijn gevoel. Ik krijg lovehandles, en bij mijn vorige zwangerschap kon je van achter niet eens zien dat ik zwanger was! Ik vind het prima, laat maar komen!

 • Reply
  Viv
  5 mei 2017 at 19:54

  Ja, ik woog na iedere zwangerschap minder. Nu met een diëtiste gezeten, maar het vliegt er weer af Voel me er niet lekker door, dus maar weer proberen om vaker kleinere porties te eten. Succes straks!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd